988 proizvoda u 20 prodavnica
Filteri
Proizvođač
Cena

Najpopularniji
Sortiraj
 

3.366 din - 3.599 din

prodavaca (2) Uporedi cene

3.900 din - 4.619 din

prodavaca (3) Uporedi cene

1.963 din - 2.099 din

prodavaca (2) Uporedi cene

2.569 din - 3.050 din

prodavaca (2) Uporedi cene

1.125 din - 1.900 din

prodavaca (2) Uporedi cene

976 din - 1.099 din

prodavaca (2) Uporedi cene
Popularni testoviPrikaži sve

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije

9.499 din - 12.796 din

prodavaca (2) Uporedi cene

 
123. . .10 >
 

 
Postoji mnogo različitih vrsta dijetetskih suplemenata za sportiste: na tržištu postoje energetski i proteinski koncentrati, sportski napici, pojačivači performansi i sagorevači masti.

Dijetetski suplementi su po definiciji dodaci koji su namenjeni za dopunu normalne ishrane. Mogu da sadrže različite hranljive materije (ugljene hidrate, masti, proteine) ili druge supstance, na primer vitamine, minerale, aminokiseline, vlakna ili biljne ekstrakte.

Postoji veliki broj dijetetskih suplemenata koji obećavaju sportistima više mišića, izdržljivosti ili kondicije. U mnogim slučajevima, efikasnost nije naučno dokazana ili nije dovoljno istražena. Dostupni su u obliku tableta, kapsula, dražeja, praha ili u tečnom obliku. Preparati se mogu podeliti u različite grupe: energetski koncentrati, koncentrati ugljenih hidrata i proteinski koncentrati, kao i sportski napici, preparati mikronutrijenata i pojačivači performansi.

Energetski koncentrati se obično nude u obliku pločica ili praha za mešanje. Oni su izuzetno kalorični i stoga deluju samo ako je ukupna dnevna potreba za energijom veoma visoka i ne može se pokriti normalnom ishranom. Koncentrisana energija može biti korisna, na primer, za planinare, atletičare ili čak triatlonce.
Sastav proizvoda je važan: sadržana energija ne bi trebalo da potiče od masti, već prvenstveno od ugljenih hidrata, koji su lako dostupni telu.

Kao što ime govori, koncentrati ugljenih hidrata sadrže skoro isključivo ugljene hidrate. Posle intenzivnih ili dugih vežbi izdržljivosti, mogu da dopune zalihe energije u telu (zalihe glikogena).

Proteinski koncentrati su takođe dostupni kao prah (u različitim ukusima) ili pločice. Bodibilderi se posebno nadaju da će brže izgraditi mišiće. U stvari, njima je potrebno više proteina nego ljudima koji samo žele da održe svoju mišićnu masu. Ali bodibilderi takođe imaju povećanu potrebu za proteinima. Zbog dugog napora, sagorevaju ugljene hidrate i masti, kao i proteine.

Preparati mikronutrijenata, kao što su tablete gvožđa ili kalcijuma, pomažu u otklanjanju deficita. Na primer, nedostatak gvožđa se često javlja kod žena koje ne jedu crveno meso, aktivno se bave sportom i imaju obilna menstrualna krvarenja. Atletičari često ne dobijaju dovoljno kalcijuma iz ishrane. Naravno, uravnotežena i zdrava ishrana pokriva potrebe sportista za mineralima.

Mnogi sportisti uzimaju supstance za koje se nadaju da će imati efekat poboljšanja performansi. Popularni su i preparati koji bi trebalo da ubrzaju sagorevanje masti. Međutim, za većinu njih efekat nije naučno dokazan ili nije dovoljno proučen. Trenutno na tržištu ne postoji dodatak ishrani za koji je dokazano da povećava sagorevanje masti.

Čak i među preparatima koji navodno poboljšavaju performanse, samo jedan se pokazao efikasnim: kreatin, koji odlaže zamor mišića. Ljudi koji vežbaju snagu mogu da urade više ponavljanja i brže izgrade mišiće. Međutim, oni koji vežbaju izdržljivost nemaju koristi od kreatina.
Prikaži više