EPONUDA VAM POMAŽE DA NAĐETE ODGOVARAJUĆE GUME ZA VAŠ AUTOMOBIL

Koje dimenzije su mi potrebne?
65541 proizvoda u 13 prodavnica
Filteri
Proizvođač
Cena
Širina gume
Prečnik gume
Indeks brzine
Visina gume
Opterećenje
Sezona

Sortiraj
 
5.890 din - 7.582 din 5 prodavnica Uporedi cene
 • - 15 %
 • Top 10
6.999 din - 9.069 din 7 prodavnica Uporedi cene
 • - 15 %
 • Top 10
7.290 din - 9.505 din 9 prodavnica Uporedi cene
 • - 16 %
 • Top 10
6.290 din - 8.293 din 6 prodavnica Uporedi cene
 • - 16 %
 • Popularno
6.037 din - 11.703 din 2 prodavnica Uporedi cene
 • Popularno
5.390 din - 11.518 din 3 prodavnica Uporedi cene
 • Popularno
4.818 din - 7.058 din 5 prodavnica Uporedi cene
 • Popularno
7.101 din - 8.923 din 9 prodavnica Uporedi cene
 • - 15 %
 • Popularno
Popularni testoviPrikaži sve
6.979 din - 9.384 din 10 prodavnica Uporedi cene
 • Popularno
6.170 din - 8.020 din 9 prodavnica Uporedi cene
 • - 18 %
 • Popularno

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije

Često postavljana pitanja

Kako izbrati prave avtomobilske gume?

Izbor pravih gum za vaš avtomobil vključuje več dejavnikov. Prvič, velikost gum, ki jo zahteva vaše vozilo in je navedena v priročniku lastnika avtomobila in običajno tudi na nalepki vrat voznikove strani. Drugič, morate upoštevati vrsto vožnje, ki jo opravljate - avtocestna vožnja, mestna vožnja ali off-road vožnja, ki zahtevajo različne tipe pnevmatik. Tretjič, morate izbrati prave pnevmatike glede na podnebje in vreme, v katerem večinoma vozite. Na primer, nekateri vozniki potrebujejo posebne zimske pnevmatike, medtem ko drugi potrebujejo pnevmatike, ki so primerne za vse letne čase. Vedno se posvetujte s strokovnjakom ali proizvajalcem pnevmatik, če niste prepričani, katere pnevmatike izbrati.

Koja je razlika između letnjih, zimskih i celosezonskih guma?

Letnje, zimske i celosezonske gume su dizajnirane za optimalne performanse u određenim vremenskim uslovima. Celosezonske gume su optimalne za tople mesece kada nema opasnosti od mraza ili snega. Zimske gume su napravljene za bolje prianjanje i vožnju u hladnim uslovima, jer su napravljene od specijalne gume koja ostaje fleksibilna i na veoma niskim temperaturama. Pneumatici za sva godišnja doba su kompromis između ova dva, pogodni za vožnju u svim godišnjim dobima, ali možda ne nude optimalne performanse u ekstremnim uslovima kao sezonske gume.

Šta znače brojevi i slova na mojim gumama?

Brojevi i slova na strani gume su važne informacije o specifikacijama guma. Oni uključuju širinu gume u milimetrima, odnos visine i širine, tip konstrukcije (R za radijalno), prečnik točka u inčima, nosivost i klasu brzine. Za detaljan opis ovih oznaka, konsultujte svog prodavca guma ili potražite informacije na mreži.

Da li uvek moram da menjam sve 4 gume?

Idealno je zameniti sve četiri gume u isto vreme, jer to obezbeđuje najbolju ravnotežu i upravljivost automobila. Ako to nije moguće, bar gume na istoj osovini treba menjati zajedno. Međutim, važno je da sve gume na vozilu budu iste vrste i veličine i da su pravilno napumpane i održavane.

Kako mogu da proverim starost automobilskih guma?

Starost gume možete odrediti po DOT oznaci odštampanoj na bočnoj strani gume. Poslednja četiri broja predstavljaju nedelju i godinu proizvodnje. Na primer, ako su poslednja četiri broja 0323, to znači da je guma proizvedena u trećoj nedelji 2023.

Kada moram menjati automobilske gume?

Iako je najvažniji kriterijum za zamenu guma dubina gazećeg sloja, postoji nekoliko drugih faktora koje treba uzeti u obzir. Prema zakonodavstvu u većini zemalja, uključujući Sloveniju, minimalna dubina profila je 1,6 mm. Međutim, mnogi stručnjaci preporučuju zamenu guma kada dostignu dubinu gazećeg sloja od 3 mm kako bi se održalo optimalno rukovanje i performanse kočenja. Pored toga, gume treba zameniti ako primetite bilo kakva vidljiva oštećenja kao što su duboke pukotine, plikovi ili uboda. Pošto guma može vremenom da se pokvari i izgubi svojstva, naravno poželjno je menjati je svakih nekoliko godina.

 
 

 

Auto gume su suštinske komponente automobila. Igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti, performansi i udobnosti na putu. Odgovorne su za prianjanje, apsorpciju udaraca i održavanje stabilnosti tokom vožnje.

Konstrukcija auto guma

Moderne automobilske gume su konstruisane sa naprednim materijalima da bi zadovoljile specifične zahteve kao što su prianjanje, izdržljivost, potrošnja goriva i smanjenje buke. Obično se prave od više slojeva.

Gazeći sloj je krajnji spoljni sloj gume koji dolazi u kontakt sa površinom puta. Služi za poboljšanje vuče i prianjanja u različitim uslovima na putu. Dezen gazećeg sloja može da varira u zavisnosti od namene pneumatika (za sva godišnja doba, letnje, zimske).

Ispod gazećeg sloja nalaze se čelični kaiševi ili poliesterski gajtani ugrađeni u gumu. Ovi pojasevi obezbeđuju strukturno ojačanje, poboljšavajući stabilnost pneumatika, rukovanje i otpornost na bušenje. Broj i orijentacija kaiša može da varira u zavisnosti od dizajna gume i nameravane upotrebe.

Okvir gume se sastoji od slojeva tkanih užadi, obično napravljenih od poliestera, rajona ili najlona. Pruža snagu, fleksibilnost i oblik gumi, omogućavajući joj da izdrži težinu vozila i apsorbuje udarce sa puta.

Izbor auto guma

Kada je u pitanju izbor auto guma, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora: veličinu gume, nosivost, brzinu i tip gazećeg sloja. Veličina gume je određena kombinacijom brojeva i slova koja označavaju širinu, odnos širine i visine i prečnik naplatka. Važno je odabrati gume koje odgovaraju težini vozila i zahtevima performansi.

Različiti tipovi guma su dizajnirani da rade optimalno u specifičnim uslovima. Gume za sve sezone su najčešći tip i pružaju balans performansi u različitim vremenskim uslovima. Letnje gume nude poboljšano rukovanje i vuču na suvim i mokrim putevima, dok su zimske dizajnirane sa specijalnim gumenim mešavinama i šarama gazećeg sloja kako bi se poboljšalo prianjanje na snegu i ledu. 

Održavanje auto guma

Pravilno održavanje guma je od suštinskog značaja da bi se obezbedile optimalne performanse i bezbednost. Neophodne su redovne provere habanja gazećeg sloja, pritiska naduvavanja i znakova oštećenja. Gume treba povremeno rotirati kako bi se podstaklo ravnomerno habanje i maksimizirao njihov životni vek. Takođe je važno poštovati preporuke proizvođača vozila za intervale zamene guma.

Prikaži više