Popusti kuca i basta Popusti kuca i basta

Kućna hemija - najpopularniji proizvodi

Deterdženti za pranje veša, Omekšivači za veš, Kućna hemija, Destilovana voda, Pranje posuđa

Čistoća u kući je garancija dobrog raspoloženja, zdravlja i načina razmišljanja. Prljavo posuđe, neoprani podovi, veš ostavljen nedeljama u korpi ne samo da negativno utiču na samopouzdanje i raspoloženje, već mogu biti i izvori raznih patogenih bakterija koje dovode do bolesti i smanjenja imuniteta.

Za održavanje čistoće u kući koriste se brojna sredstva - hemikalije za domaćinstvo, koje pomažu da se značajno poboljša kvalitet čišćenja prostorija, kao i da se spreči pojavljivanje štetnih mikroorganizama.

Međutim, upotreba kućnih hemikalija je uvek povezana sa određenim rizikom. Mnogi proizvođači, štedeći na proizvodnji, dozvoljavaju sebi da se ne pridržavaju proporcija i dodaju brojna hemijska jedinjenja u deterdžente koji zamenjuju prirodne komponente u smislu njihovog načina delovanja, ali mogu biti nebezbedni za ljudsko zdravlje.

Vrste kućnih hemikalija

Sve hemikalije za domaćinstvo podeljene su na nekoliko oblasti. Konvencionalno, svi proizvodi se mogu podeliti u nekoliko velikih grupa.

Za pranje veša. U ovu kategoriju spadaju različiti praškovi, deterdženti, sredstva za uklanjanje fleka, omekšivači i druge hemikalije, čija je osnovna namena skidanje prljavštine i osvežavanje odeće i stvari. Prilikom izbora praška ili gela za pranje, potrebno je obratiti pažnju na komponente u sastavu. Poželjno je da sadrže što manje fosfata. Ova jedinjenja pojačavaju štetno dejstvo surfaktanata (površinsko aktivnih supstanci) i njihovo toksično dejstvo na kožu i ljudski organizam. Što se tiče supstanci kao što su surfaktanti, preporučuje se odabir onih brendova čiji proizvodi sadrže ne više od 7% ovih jedinjenja. Ako je agens pozicioniran kao koncentrovan, onda njihov sadržaj može dostići 15%, međutim, doza treba da bude nekoliko puta manja od uobičajene. Gotovo iste preporuke mogu se primeniti i na omekšivače, kao i na sve vrste sredstava za ispiranja.

Za pranje sudova. Ova kategorija uključuje sve proizvode namenjene pranju prljavog posuđa, lonaca, tiganja, pribora za jelo i kućnih aparata. Glavne komponente sadržane u ovoj vrsti proizvoda su surfaktanti, brojni zgušnjivači, glicerin, antibakterijska jedinjenja, boje, arome, stabilizatori, konzervansi i niz drugih supstanci. Uglavnom, ove supstance su sintetičkog porekla, dizajnirane da omekšavaju vodu, razgrađuju masti, a takođe neguju kožu ruku. Međutim, eksperimentalno je utvrđeno da je moguće isprati sve hemijske komponente sa površine posuđa samo višestrukim ispiranjem. U suprotnom, čestice hemijskih jedinjenja mogu da uđu u krvotok kroz kožu, ili zajedno sa kuvanom hranom i štetno deluju na organizam, uništavajući njegove ćelije ili smanjujući imunitet.

Za čišćenje. U ovu kategoriju spadaju svi proizvodi koji su namenjeni za pranje i čišćenje površina. Ovo uključuje sve podne obloge, kao i stolove, kuhinjski nameštaj, sanitarije u kupatilu i toaletu, kao i kućne aparate. U ovu kategoriju spada i tečni sapun. Takvi proizvodi su dizajnirani za dubinsko čišćenje i moraju se nositi sa čak i najjačim vrstama prljavštine koja bukvalno može da nagrize u samu strukturu površine. Prilikom stvaranja ove vrste sredstava za čišćenje koriste se ili koncentrisaniji surfaktanti, ili niz drugih hemijskih jedinjenja sa snažnijim dejstvom na organske i neorganske proizvode. Takva sredstva skoro uvek, zbog aktivnih komponenti, prilično negativno utiču na kožu ruku. Kada koristite visokokoncentrovana sredstva za čišćenje, uvek treba koristiti gumene rukavice za dodatnu zaštitu.

Pametan izbor kućnih hemikalija

Počevši sa generalnim čišćenjem, uvek treba da se setite sigurnosti. Pre nego što kupite kućnu hemiju za čišćenje, morate pažljivo proučiti sastav proizvoda, uveriti se da sadrže minimalnu ili minimalnu dozvoljenu koncentraciju štetnih jedinjenja, a tek onda da je kupite. Dakle, pre nego što počnete sa čišćenjem, trebalo bi da odlučite koja vrsta sredstava vam je potrebna. Uobičajeno, ona se mogu podeliti u dve velike grupe:

- univerzalne;
- specijalne.

Prva grupa uključuje sva sredstva za svakodnevni rad. To mogu biti praškovi, gelovi za pranje, sapuni i druga kućna hemija za svakodnevnu upotrebu. Druga grupa uključuje posebne alate koji su dizajnirani za određenu vrstu posla. Tako su, na primer, sredstva za čišćenje tepiha, sredstva za uklanjanje mrlja, izbeljivači ili sredstva za čišćenje plemenitih metala klasifikovana kao posebna. Oni sadrže dodatne komponente koje su neuobičajene za potrošača i koje omogućavaju da postignete željeni efekat.

Prilikom čišćenja jedno od osnovnih pravila je bezbednost. U idealnim uslovima, gumene rukavice se preporučuju pri rukovanju kućnim hemikalijama. Takođe treba izbegavati nanošenje sredstava na sluzokožu ili kožu lica, a ni u kom slučaju se ne preporučuje konzumirati proizvode, tako da sve flaše i kutije kućne hemije držite van domašaja dece.
prikaži više
Popularni testoviPrikaži sve