Letnji popusti Letnji popusti
2389 proizvoda u 49 prodavnica
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cena
Kapacitet hard diska
Rezolucija ekrana
Proizvođač procesora
Grafička karta
Ram memorija
Tip procesora
Dijagonala ekrana (inch)
Operativni sistem

Sortiraj
 
40.999 din - 72.150 din 9 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • Top 10
79.990 din - 97.990 din 3 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • - 23 %
39.489 din - 69.620 din 25 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • Popularno
58.990 din - 83.190 din 21 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • - 25 %
85.990 din - 87.099 din 2 prodavnica Uporedi cene
 • - 28 %
 • Popularno
Popularni testoviPrikaži sve
119.890 din - 139.580 din 5 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • - 27 %

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije

Često postavljana pitanja

Koja je veličina ekrana najbolja za laptop?

Veličina ekrana zavisi od vaših potreba i preferencija. Manji laptopovi sa ekranom od 11-13 inča su laki i prenosivi, dok veći laptopovi sa ekranom od 15-17 inča imaju bolju rezoluciju i pogodniji su za rad.

Koji GPU treba da izaberem za svoj laptop?

Ako ne planirate da igrate igrice ili da radite sa teškim grafičkim programima, integrisani grafički procesor je dovoljan. Međutim, ako ćete laptop koristiti za grafički intenzivne zadatke, izaberite laptop sa namenskim grafičkim procesorom.

Koji laptop da kupim?

Izbor pravog laptopa zavisi od vaših ličnih potreba i preferencija. Važno je da se fokusirate na funkcije koje su vam najvažnije na osnovu vaše prenosivosti i potreba za brzinom. Iako su prenosivi računari sa snažnijim hardverom obično teži i glomazniji, vremenom su se pojavili takozvani ultraprenosivi notebook računari, koji su veoma brzi i više nego dovoljni za većinu potreba. Zbog toga danas postoji mnogo različitih modela laptopova koji odgovaraju različitim korisnicima, a izbor zavisi od vaših individualnih potreba.

Koliko dugo treba da traje baterija za laptop?

Trajanje baterije zavisi od vaše upotrebe. Laptop sa baterijom koja traje najmanje 6-8 sati je pogodan za svakodnevnu upotrebu.

Koji je procesor najbolji za laptop?

Na tržištu postoji mnogo procesora u zavisnosti od vaših potreba i budžeta. Intel i AMD su među najpopularnijim proizvođačima procesora.
48.745 din - 74.400 din 19 prodavnica Uporedi cene
 • - 27 %

 
 

 

Pre nego što vas kratko upoznamo sa istorijom laptopova, karakteristikama kao i ponudom laptopova na Eponuda stranicama, hajde prvo da razjasnimo šta je to uopšte laptop?

 

Ukratko, laptop predstavlja prenosivi računar i odlična alternativu desktop računaru. Ističe se svojom praktičnošću i funkcionalnošću kao i mnogim prednostima koje su mu omogućile da preuzme primat od glomaznog, statičnog kućnog kompjutera.

 

Laptopovi su nam omogućili mobilnost i fleksibilnost u radu tako da su danas nezamenjivo osnovno radno sredstvo za mnoge poslovne ljude. I ne samo za njih.

 

Današnji proizvođači prenosnih računara idu u korak s vremenom tako da odgovarajući laptop može da pronađe i poslovan čovek koji uz pomoć njega povećava svoju radnu efikasnost za 100 %  ali i student, đak ili strastveni gejmer. Odlično je rešenje za porodicu kojoj je neophodan mobilni kompjuter jer nemaju prikladan radni prostor u domu gde bi mogli da instaliraju statični, višedelni desktop računar.

 

Za razliku od desktopa, laptop u sebi sadrži sve potrebno za vrhunsku performansu.

 

Moćan procesor, vrhunsku rezoluciju ekrana, zavidnu RAM memoriju, prostran hard disk, odličnu grafičku karticu, razne portove i izdržljivu bateriju koja mu omogućava višesatan rad bez napajanja električnom energijom.

 

Zahvaljujući prenosnom računaru možete putem interneta, pre poslovnog sastanka, da dodate deo prezentacije koji vam nedostaje ili možete ubiti vreme tokom dugog i zamornog putovanja tako što ćete pogledati najnoviji film, odigrati igricu ili surfovati internetom.

 

Svaka nova generacija prenosnih računara je brža, laganija i modernija od prethodne. Radi se o prenosnim računarima koji u sebi sadrže intel core i7 i AMD FX serije procesora, koji imaju ekran veličine od 17.3'' čak i od 18'' i rezolucije od 4K, tj. 3840x2160 piksela i koji imaju 8 GB RAM-a i 1TB prostora na hard disku. S pravom možemo reći da su nas proizvođači laptopova (od koji su najpoznatiji: Lenovo, Hp, Dell, Asus, Acer, Apple i drugii) razmazili i da sa svakim novim modelom očekujemo više i pomeramo granice nemogućeg.

 

Ali, kako smo došli do laptopa kakv danas poznajemo i ko je izumeo prvi prenosni računar i kada, saznajte u nastavku ovog teksta.

 

Kratka istorija laptopova

 

Postoji nekoliko verzija o tome ko je prvi i kada izmislio prenosni računar.

 

Prema nekim izvorima, prvi prijenosni računar zvao se „Portal“, a proizvela ga je francuska kompanija R2E Micral a predstavila ga je kompanija CCMC na jednom tehnološkom sajmu u Parizu 1980. godine. Ovaj mini računar posedovao je 8-bitni procesor intel 8085, RAM od 64K bajta, ekran od 32 znaka i dimenzije od 45 × 45 × 15 cm. Znate koliko je bio težak? Čak 12 kilograma.

 

Svejedno, iako težak i jedva vidljivog ekrana, omogućio je mobilnost, a korišćen je za računovodstvene usluge kompanije CCMC. Zbog toga što nije bio namenjen široj javnosti, ovaj mini računar se ne smatra prvim pravim prenosnim računarom.

 

I baš zbog toga mnogi izvori spominju da je prvi prenosni računar zapravo „Osborne 1“ koje je javnosti predstavljen 1981. godine. Ovaj računar razvio je Adam Osborne u svojoj kompaniji Osborne Computer. „Osborne 1“ bio je težak skoro 11 kg, a posjedovao je CRT monitor od svega pet inča (5''). Iako se iz današnje perspektive „Osborne 1“ čini igračkom, uveo je revoluciju u svet biznisa budući da su poslovni ljudi sada mogli da sa sobom nose računar i u njemu skladištene podatke.

 

Nakon njega razvijaju se naprednije verzije, kao što su Compaq Portable, prvo PC prenosni računar, iz 1982., zatim Epson HX-20 (1982. g.), Grid Compass (1982. g.), Dulmont Magnum/Kookaburra (1982. g.), Sharp and Gavilan (1983. / 1984. g.) i tako dalje sve do IBM-ovih i Apple Macintosh prvih prenosnih računara s kraja osamdesetih godina XX veka.

 

Kao što smo već napisali, iz godine u godinu, prenosni računari postajala su moderniji i sofisticiraniji,  da bi danas dosegli do računarskih zveri koji obavljaju  nezamislive zadatke i imaju neograničene performanse, a od čega se sastoje, sledi u nastavku teksta.

 

Od čega se sastoji laptop

 

Naravno, bez ekrana i tastature laptop je beskoristan. Ovi delovi prenosnog računara su najreprezentativniji ali ono što zaista pokreće ovaj uređaj nalazi se unutra. Tu je procesor, radna memorija (RAM), grafička kartica, prostor za skladištenje u vidu hard diska, baterija za laptop, razni portovi kao što su USB 2.0, USB 3.0, HDMI, čitači kartica, audio priključci, optički uređaji kao što je DVDRW ili Blu-Ray ali  operativni sistem koji zapravo pokreće prenosni računar.

 

Istina, svaki prenosni računar se, više-manje, sastoji od istih komponenti. Postavlja se pitanje koji laptop odabrati i na šta to treba povesti računa prilikom odabira i kupovine prenosnog računara.

 

Ne brinite, pokrili smo i to područje u sledečim redovima ovog teksta.

 

Koje karakteristike uzeti u obzir prilikom kupovine prenosnog računara

 

Kao što smo već napisali, danas je na tržištu prisutan  ogroman broj različitih modela prenosnih računara. Radi se o modelima od dvadesetak različitih proizvođača koji su se u ovoj industriji računarske opreme izveštili do neslućenih visina.

 

Zbog toga se mnogi budući vlasnici laptopa s pravom češu iza uveta pri pomisli koji bi laptop trebalo da kupe.

 

Možda je najlogičniji odgovor, proizvod logičkog razmišljanja, odaberite onaj prenosni računar koje će zadovoljiti vaše potrebe.

 

Što to zapravo znači?

 

Jednostavno, ne treba isti model laptopa poslovnoj osobi koja želi da bude dostupna i aktivna tokom svakodnevnih putovanja ili konferencija i gejmeru koji ruši nove rekorde na fantastično dizajniranim i vrhunski izvedenim računarskim igricama.

 

Shodno tome, slede neke opšte performanse i osobine delova prenosnog računara koje trebate uzeti u obzir, shodno vašoj potrebi.

 

U prethodnom poglavlju spomenuli smo delove laptopa, redom:

 

 • Ekran,
 • Tastatura,
 • Procesor,
 • Radna memorija (RAM)
 • Grafička kartica,
 • Hard disk,
 • Baterija za laptop i
 • Razni portovi i optički uređaji, a evo o kojim delovima prenosnog računara trebati povesti računa shodno vašim potrebama.
 •  

Ekran laptopa

 

Uz neku standardnu veličinu ekrana od 15.6“, treba spomenuti da je veličina ekrana kod prenosnih računara od 11“ pa sve do 18“. Uz veličinu ekrana postoji i razlika u rezoluciji, tj. u kvaliteti slike koja se označava u pikselima. U ponudi su laptopi razlčitih rezolucija. Od onih, sada već standardnih, Full HD rezolucija 1920 x 1080px, manje kvalitetnih kao što su 1600 x 900px i 1366 x 768px (HD Ready) pa do 4K rezolucije od 3840x2160 piksela i ostalih rezolucija ekrana koje traže gejmeri i grafički dizajneri. Treba napomenuti i da ekran može biti sjajan (glossy) ili mat (matte). Mat ekrani imaju posebne premaze koji propuštaju minimalan odsjaj svetla, a sjajni poseduju zaštitno staklo i svetlije, življe boje pa je je ovaj ekran idealan za gejmere koji žele da osete svu čaroliju virtualnog sveta.

 

Procesor prenosnog računara

 

Procesor prenosnog računara određuje same performanse. Na stranicama eponude, u kategoriji Laptopovi, nalaze se prenosni računari koja u sebi sadrže procesore dva najpoznatija proizvođača procesora, a to su Intel i AMD.

 

Neki osnovni modeli Intel procesora su Intel Celeron procesori (Intel Celeron Dual-Core, Intel Celeron Quad-Core,...) i Intel Pentium procesori (Intel Pentium Quad-Core, Intel Pentium Dual-Core, ...) i ovi procesori pružaće sasvim solidne performanse za neku osnovnu upotrebu prenosnog računara. Za profesionalniju upotrebu tu su Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7, Intel Core i9 i njihove modifikacije kao što su Intel Core m verzije procesora.

 

Što se tiče AMD procesora, smatra se da su A modeli AMD procesora pogodniji za manje zahtevne korisnike, dok su AMD Ryzen (AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 7, ...), AMD Athlon i AMD FX serije procesora za one korisnike kojima su potrebne snažne, brze performanse prenosnog računara.

 

Radna memorija (RAM) prenosnog računara

 

Radna memorija (RAM) prenosnog računala osigurava brz način rada tako da ako želite nesmetan rad, potrebna vam je veća RAM memorija. Danas standardni prenosni računari za profesionalnu business upotrebu sadrže u proseku 8GB RAM-a, ali mogu se pronaći i laptopovi koji u sebi sadrže 2GB ili 4GB RAM-a. Za grafičke dizajnere ili gejmere količina RAM memorije se drastično povećava tako da su u ponudi prenosni računari koji imaju 12GB RAM, 16GB RAM, 24GB RAM i 32GB RAM memorije koliko sadrže najbolji gejmerski laptopovi.

 

Grafička kartica prenosnog računara

 

Kao i kod ostalih gore navedenih i predstavljenih delova , i kod grafičkih kartica važi isto: skuplji laptop, bolja grafička kartica.

 

Standardni prenosni računari uglavnom u sebi imaju integrisanu grafičku karticu, a profesionalniji laptopovi i gejmerski laptopovi sadrže zasebne grafičke karte (tipa AMD, nVidia, ...) koje imaju posebnu radnu memoriju koja obrađuju grafičke podatke. Dakle, ako vam je prenosni računar potrebnan za zahtevnije zadatke, ako radite u 3D programima ili ste zaljubljenik u računarske igrice, gledajte da vaš budući računarski pomagač sadrži zasebne grafičke kartice.

 

Hard disk unutar prenosnog računara

 

Hard disk je deo prenosnog računara koji je zadužen za čuvanje podataka. Na njemu se skladišti operativni sistem, softver, razni programi, slike, video snimci, tekstualni dokumenti i ostale datoteke koje se nalaze na prenosnom računaru.

 

Uz onaj klasični hard disk označen kao HDD (skraćenica od Hard Disk Drive), mnogi današnji laptopovi poseduju SSD hard diskove, tj. Solid State Drive koji brže skladište podatke i manje troše bateriju laptopa.

 

Baterija za laptop

 

Kako bi prenosni računar zaista bio mobilan  neophodna mu je baterija za laptop. Postoje baterije različitog kapaciteta i različitog broja komora (4, 6 i 8) kao i različitog broja čelija (od 1 do 9) Li-Ion (litijum-jonske) baterija. Tu su i Litijum-polimer baterije (Li-Po) koje predstavljaju sastavni deo opreme kod savremenijih prenosnih računara .One omogućavaju duži rad, sporiju potrošnju i dugotrajnost. Kao i u ostalim segmentima, i ovde bi trebalo da se vodite svojim zahtevima i potrebama kod prenosnih računara.

 

Ponuda laptopa na Eponuda sajtu

 

Na stranicama eponude.com možete da pronađete na stotine različitih NoteBook-ova i Ultrabook-ova sledećih proizvođača računalne opreme: Lenovo, Hp, Dell, Asus, Acer, Apple, Gigabyte, Huawei, Dynabook, Fujitsu, Toshiba, Honor, Evoo, Mediacom, Defender i Tesla.

 

Radi se o prenosnim računarima koji u sebi imaju integrisan Intel, AMD ili Apple procesor, tipa: Intel Core i5, AMD Ryzen, Intel Core i7, Intel Core i3, Intel Celeron Dual-Core, AMD Athlon, Intel Pentium Quad-Core, M1, AMD A-Series, Intel Pentium Dual-Core, Intel Core i9, Intel Core i5-7Y54, Intel Core m3-7Y32 te AMD 3020e.

 

 

U ponudi su prenosni računari koja u sebi imaju integrisanu RAM memoriju od: 2GB, 4GB, 8GB, 12GB, 16GB, 24GB i 32GB te rezoluciju ekrana od 1920 x 1080, 2560 x 1600, 1366 x 768, 3840 x 2160, 2304 x 1440, 2880 x 1800, 1920 x 1200, 2048 x 1536, 1600 x 900, 1440 x 900, 3840 x 2400, 1280 x 720, 2160 x 1350 te 3000 x 2000 px.

 

Prenosni računari koja su u ponudi na stranci eponuda.com u sebi sadrže hard diskove sledećih kapaciteta: 256GB SSD, 512GB SSD, 128GB SSD, 1TB SSD, 1TB, 500GB, 1TB + 256GB SSD, 64GB, 500GB SSD, 1TB + 512GB SSD, 128GB SSD + 512GB SSD, 2TB SSD, 32GB EMMC, 128GB, 1TB + 128GB SSD te 128GB EMMC.

 

Takođe, ovde možete da pronađete laptopove koji u sebi ne sadrže operativni sistem kao i laptopove koji u sebi sadrže operativne sisteme Linux, Windows 10 ali i macOS sa integrisanim grafičkim karticama ili zasebnih nVidia i AMD grafičkih kartica.

 

Za kraj, u ovoj kategoriji nalaze se prenosni računari sledećih dimenzija ekrana: 10'', 11'', 12'', 13'', 14'', 15'', 16'' te 17''.

 

Razgledajte ponudu prenosnih računara u ovoj kategoriji i odaberite onaj koji će najbolje odgovarati vašim zahtevima i potrebama.

Prikaži više