Letnji popusti Letnji popusti
426 proizvoda u 32 prodavnica
Filteri
Filtriranje
Proizvođač
Cena
Interfejs
Količina memorije
Proizvođač čipa
Magistrala memorije
Tip memorije

Sortiraj
 
14.463 din - 15.490 din 9 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • Top 10
51.389 din - 67.500 din 19 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • Top 10
Popularni testoviPrikaži sve
66.980 din - 74.291 din 6 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • - 20 %
28.000 din - 28.000 din 2 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena
 • - 20 %
136.089 din - 159.330 din 12 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije

61.389 din - 68.456 din 8 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena

Često postavljana pitanja

Po čemu se grafičke kartice razlikuju?

Osnovna razlika između grafičkih kartica odnosi se na proizvođača grafičkog kola. Danas su glavni proizvođači grafičkih kola Nvidia i AMD. Različiti proizvođači mogu da prave različite tipove grafičkih kartica, ali su im potrebna grafička kola jednog od ova dva proizvođača. Za potrošačko tržište, najprepoznatljiviji su Nvidia GeForce (najnovija serija je RTX30xx) i AMD Radeon (najnovija serija je RX 6xxx). Ovi isti proizvođači takođe ciljaju na korporativno tržište, kao što su inženjeri, sa karticama prilagođenim potrebama i programima koji se tamo koriste. Nvidia, ove profesionalne kartice zove Quadro, dok su kod AMD-a ekvivalentne kartice FirePro.

Šta je grafička kartica?

Grafička kartica ili skraćeno GPU (Graphics Processing Unit) je poseban procesor u vašem računaru dizajniran za obradu grafike, video zapisa i slika. To je dodatni procesor koji rasterećuje glavni procesor računara. Često je grafički čip ugrađen u standardni procesor, što je obično dobro za pretraživanje veba i kancelarijski rad. Međutim, ako želite da igrate igrice ili radite sa zahtevnim grafičkim sadržajem, obično je potrebna posebna grafička kartica sa većim performansama.

Koju grafičku karticu da kupim?

Ako planirate da igrate igrice, naravno proverite sistemske zahteve za igre koje planirate da igrate. PC igre klasifikuju sistemske zahteve u dve različite kategorije: minimalne i preporučene zahteve. Najjeftinija opcija je da izaberete karticu koja ispunjava minimalne uslove, ali nećete moći da igrate igru sa uključenim svim detaljima i efektima. Međutim, ako odaberete kartu koja ispunjava ili premašuje preporučene uslove, moći ćete da igrate igru sa svim efektima. Istovremeno, nešto moćnija grafička kartica će vam omogućiti da je koristite duže vreme, pa čak i da igrate sa njom igre koje tek dolaze na tržište.

Kako da zamenim grafičku karticu na računaru?

Grafičke kartice mogu biti prilično velike i teške, ali ih je prilično lako zameniti. Isključite kabl za napajanje i otvorite bočnu stranu računara. Isključite kabl za napajanje stare video kartice i odvrnite zavrtanj koji pričvršćuje karticu za zadnji deo računara. Zatim povucite karticu nagore dok se ne oslobodi (ili malo pomerite levo-desno). Odnesite staru karticu na sabirno mesto za reciklažu ili je dajte prijatelju (i ponovite gornji postupak obrnutim redosledom da biste ga instalirali). Pažljivo umetnite novu grafičku karticu u slot na matičnoj ploči, zašrafite je pozadi, povežite konektor za napajanje sa karticom, isključite računar i ponovo uključite napajanje.

Koje vrste grafičkih kartica su dostupne?

Postoje različite vrste grafičkih kartica, uključujući integrisane grafičke kartice dizajnirane za osnovne zadatke i namenske grafičke kartice koje su snažnije i pogodnije za igre i zahtevnu grafiku.

Kako da saznam koju grafičku karticu imam?

To je lako. Na Windows računaru istovremeno pritisnite tastere CTRL, Shift i Esc da biste otvorili Task Manager. Na kartici „Performanse“ pronaći ćete odeljak „GPU“, gde je naveden model vaše grafičke kartice. Ako imate više grafičkih kartica, što neki laptop računari rade, obe kartice će biti navedene ovde u odeljcima „GPU 0“ i „GPU 1“.
33.689 din - 47.770 din 18 prodavnica Uporedi cene
 • Najbolja cena

 
 

 

Grafičke kartice, takođe poznate kao video kartice ili grafički procesori, su hardverski uređaji koji se koriste za obrađivanje i prikazivanje slika, grafike i videa na računalnom monitoru.

Grafičke kartice su osmišljene kako bi olakšale rad računarskih procesora, koji bi inače morali obraditi ogromne količine podataka kako bi generirali sliku na zaslonu. Grafička kartica ubrzava ovaj proces preuzimajući deo računalnog opterećenja i obrađujući ga na svojim specijaliziranim procesorskim jedinicama. Osim toga, grafičke kartice omogućavaju višestruko monitoriranje, podržavaju 3D i 2D grafiku, i obično imaju puno veću količinu memorije nego uobičajeni procesori.

Integrisane i diskretne grafičke kartice

Postoje dve vrste grafičkih kartica: integrisane i diskretne. Integrsana grafička kartica je ugrađena u matičnu ploču računara i koristi se za osnovne vizualne prikaze, dok diskretna grafička kartica je poseban hardverski uređaj koji se priključuje na matičnu ploču računala, koristi vlastitu memoriju i procesorsku snagu te se koristi za složenije vizualne prikaze, kao što su igranje igara i izrada videozapisa.

Kvalitet grafičkih kartica zavisi od nekoliko faktora, uključujući procesorsku snagu, memoriju, brzinu i vrstu priključka. Napredne grafičke kartice koriste najnovije tehnologije kako bi osigurale najbolji kvalitet slike i performanse te su često neophodne za zahtevne vizualne aplikacije, kao što su video igre, 3D modeliranje i obrada videa.

Prikaži više