0 proizvoda u 0 prodavnica
Filteri
Sortiraj
 
  • Proizvođač: TranscendX
  • Odstrani sve

 

 

Hard disk (HDD), je uređaj za skladištenje podataka koji se koristi za skladištenje i preuzimanje digitalnih informacija. To je interna komponenta računara i obično se sastoji od jednog ili više rotirajućih diskova ili ploča koje su obložene magnetnim materijalom. Podaci se čitaju i upisuju na diskove pomoću magnetnih glava za čitanje/pisanje koje se kreću napred-nazad preko ploča.

Kapacitet hard diska

Kapacitet hard diska može da varira od nekoliko stotina gigabajta do nekoliko terabajta ili više. To je nepromenljivi medijum za skladištenje podataka, što znači da podaci ostaju netaknuti čak i kada je računar isključen. Čvrsti diskovi se obično koriste kao primarni uređaji za skladištenje u personalnim računarima, serverima i drugim računarskim uređajima. 

Iako su hard diskovi pouzdana i široko korišćena tehnologija već dugi niz godina, oni su relativno spori u poređenju sa drugim tipovima uređaja za skladištenje podataka, kao što su SSD diskovi. Pored toga, čvrsti diskovi su skloni mehaničkim kvarovima tokom vremena, što može dovesti do gubitka ili oštećenja podataka. Uprkos ovim ograničenjima, čvrsti diskovi i dalje predstavljaju suštinsku komponentu u savremenim računarskim sistemima zbog svog velikog kapaciteta skladištenja i relativno niske cene.

Prikaži više