Automobili & Oprema

Svaki vozač je dužan da u automobilu ima određenu dodatnu opremu. Ona uključuje, između ostaliog aparat za gašenje požara i trougao upozorenja. Obavezna oprema automobila uključuje i delove kao što su prigušivač – u slučaju automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i radna svetla, kočnice, gume.

Osim trougla i aparata za gašenje požara, u automobilu je dobro imati i propisno opremljen komplet prve pomoći i reflektujući prsluk. Među automobilskim dodacima koje vredi kupiti u cilju poboljšanja bezbednosti i udobnosti vožnje, mogu se navesti i:
senzori i kamere za vožnju unazad
poklopci za vetrobransko staklo
metlice brisača
ispravljači i kratkospojnici
strugači za led za prozore

Koju dodatnu opremu za automobile treba da kupite ako prevozite dete? U zavisnosti od težine i visine deteta, auto oprema prilagođena malom putniku biće malo drugačija. Prema važećem zakonu, deca niža od 150 cm dužna su da koriste auto sedište. Viša deca mogu da se voze u kolima bez dečijeg sedišta. U svim slučajevima, dete mora biti pričvršćeno sigurnosnim pojasom. Sedišta su takođe podeljena u grupe prilagođene težini deteta:
0 - do 10 kg
0+ - 10–13 kg
I - 9-18 kg
II - 15-25 kg
III - 22–36 kg.

Tehničko stanje vozila i razni dodatni sistemi određuju ne samo udobnost putovanja, već i sigurnost vozača i putnika. Takođe je vredno znati da su neki automobilski dodaci obavezna oprema za svako vozilo i da ih je potrebno s vremena na vreme zameniti. To je regulisano relevantnim propisima, a nepoštovanje istih može dovesti do dobijanja novčane kazne ili čak onemogućavanja vožnje.

Ova vrsta auto opreme uključuje, na primer, komplet prve pomoći, aparat za gašenje požara, prsluke i trougao upozorenja. Nema potrebe da bilo koga ubeđujete u neophodnost svakog od ovih elemenata. Prilikom pregleda ponude, vredi obratiti pažnju na elemente kao što je sadržaj kompleta prve pomoći – on treba da ima sve potrebne alate i proizvode koji mogu biti od koristi u slučaju nezgode ili mogućeg sudara na putu. Naravno, nikome ne želimo ovakav događaj. Kada kupujete aparat za gašenje požara, važan je njegov rok trajanja.

Za proizvode kao što su pomenuti kompleti prve pomoći, aparati za gašenje požara ili trouglovi upozorenja, dovoljno je kupiti artikle koji ispunjavaju zakonske standarde. Svi ostali faktori, kao što su njihove performanse ili dizajn, su potpuno individualne stvari.

Međutim, situacija je drugačija sa proizvodima kao što su sijalice ili elementi za vuču. U takvoj situaciji, najbezbednije je uskladiti artikal sa markom, modelom i godinom vašeg automobila kako biste smanjili rizik od propuštene kupovine. Takođe možete proveriti u knjizi vozila koji tip elementa je prvobitno ugrađen ili dozvoljen konstrukcijom vozila.
prikaži više
Popularni testovi Prikaži sve >