Digitalni fotoaparati

Digitalni fotoaparati omogućavaju ljudima koji se ne bave profesionalno fotografijom, ali su zainteresovani za fotografisanje, dobijanje kvalitetnih fotografija. Imaju mnogo korisnih i različitih karakteristika kao što su posedovanje ogledala i mehanizma optičkog tražila, kao i zamenljiva karakteristika sočiva. Iako mnogi različiti brendovi danas proizvode i prodaju digitalne fotoaparate, Canon i Nikon su postali istaknutiji brendovi od drugih i ojačali svoju poziciju.

Glavna razlika između SLR (Single-Lens Reflex) i DSLR (Digital Single-Lens Reflex) fotoaparata je u tome što se kod SLR fotoaparata fotografije dobijaju razvijanjem filma, dok su DSLR kamere daleko od toga. DSLR aparati slike čuvaju na memorijskoj kartici. Kod SLR fotoaparata, sprečava se proces brisanja i uređivanja fotografije, jer je fotografija koja se sačuva na filmu konačna i ne može se menjati. To nije slučaj sa DSLR fotoaparatima, brisanje i uređivanje fotografija je moguće i to korisniku znatno olakšava posao.

Prilikom kupovine digitalnog fotoaparata, namena je veoma važan faktor. Ako ćete se profesionalno baviti fotografijom, kupovina digitalnog fotoaparata i upotpunjavanje neophodne opreme je dobar izbor. Rezolucija se odnosi na vrednost koju definišemo kao „mega pikseli“. Što je ova vrednost veća, veća je i rezolucija. ISO, s druge strane, je izraz koji izražava količinu svetlosti koju zahtevaju senzori aparata. ISO performanse digitalnog fotoaparata su veće od običnog fotoaparata sa filmom. Još jedna karakteristika na koju treba obratiti pažnju su funkcije koje se nazivaju optički i digitalni zum. Optički zum je važniji od digitalnog zuma, jer je vrednost optičkog zuma direktno povezana sa korisnošću kamere.

Kada putujete sa fotoaparatom, pravilno skladištenje je obavezno radi praktičnosti i bezbednosti. Torbe, kaiševi, rančevi i navlake su stoga neophodni za svakog profesionalca. Trebalo bi da redovno održavate svoju opremu. Da biste obezbedili i bolje zaštitili sočiva aparata, u ponudi su i praktični poklopci.
prikaži više
Popularni testoviPrikaži sve