Crni petak 2023 Srbija Crni petak 2023 Srbija

Mašine i oprema

Na tržištu postoje različite mašine i oprema čiji rad poboljšava funkcionisanje određenih industrija. S jedne strane imamo malu opremu, kao što je bušilica, a sa druge tehnološki napredne CNC obradne mašine. Osnovne mašine i industrijska oprema su glodalice (koriste se za obradu metala i drveta). Mnoge mašine se koriste, na primer, u proizvodnim halama - među njima su i mašine za pakovanje koje olakšavaju proces masovnog pakovanja različitih proizvoda.

Gde se koriste industrijske mašine i oprema?
Mašine i oprema se koriste u skoro svim granama industrije. Mogu da automatizuju, pojednostave i ubrzaju rad tamo gde su važni visoka efikasnost i brzina. Mašine se, između ostalog, koriste u:

- hemijskoj industriji,
- prehrambenoj industriji,
- građevini,
- rudarstvu,
- poljoprivredi,
- šumarstvu,
- gastronomiji,
- drvnoj industriji,
- tekstilnoj industriji.

Šta su industrijske mašine i uređaji?
U industriji se godinama koriste mašine i industrijska oprema koji značajno utiču na brzinu i kvalitet efikasnosti. Naravno, ljudski faktor je veoma bitan, ali za teže radove, u velikim razmerama se koriste tehnički napredni uređaji ili mašine. Dakle, može se reći da su mašine sastavni deo lake i teške industrije. Možete ih naći u svakoj grani industrije.

Industrija se razvila toliko da se za optimalan rad bilo koje industrije koriste industrijske mašine i oprema koji omogućavaju proizvodnju standarda. Dakle, šta su industrijske mašine? To je grupa uređaja koji se koriste za obradu, transport ili ekstrakciju sirovina i za stvaranje materijala i drugih dobara od njih.

Industrijske mašine i opremu možemo podeliti u dve grupe:

- mašine za obradu, odnosno tehnološke mašine - to su uređaji kao što su strugovi, sekači, zavarivači ili mašine većih dimenzija, npr. bageri. Mašine za obradu menjaju fizičke objekte mehanički ili hemijski;
- transportne mašine - koriste se za pomeranje fizičkih materijala, stoga u ovu grupu spadaju prenosne trake ili transportne mašine sa ograničenim i neograničenim dometom.
prikaži više
Popularni testoviPrikaži sve