Acer Laptopovi

Pre nego što vas kratko upoznamo sa istorijom laptopova, karakteristikama kao i ponudom laptopova na stranicama Internet prodavnice eponuda, hajde prvo da razjasnimo šta je to uopšte laptop?

Ukratko, laptop predstavlja prenosivi računar i odlična alternativu desktop računaru. Ističe se svojom praktičnošću i funkcionalnošću kao i mnogim prednostima koje su mu omogućile da preuzme primat od glomaznog, statičnog kućnog kompjutera.

Laptopovi su nam omogućili mobilnost i fleksibilnost u radu tako da su danas nezamenjivo osnovno radno sredstvo za mnoge poslovne ljude. I ne samo za njih.

Današnji proizvođači prenosnih računara idu u korak s vremenom tako da odgovarajući laptop može da pronađe i poslovan čovek koji uz pomoć njega povećava svoju radnu efikasnost za 100 %  ali i student, đak ili strastveni gejmer. Odlično je rešenje za porodicu kojoj je neophodan mobilni kompjuter jer nemaju prikladan radni prostor u domu gde bi mogli da instaliraju statični, višedelni desktop računar.

Za razliku od desktopa, laptop u sebi sadrži sve potrebno za vrhunsku performansu.

Moćan procesor, vrhunsku rezoluciju ekrana, zavidnu RAM memoriju, prostran hard disk, odličnu grafičku karticu, razne portove i izdržljivu bateriju koja mu omogućava višesatan rad bez napajanja električnom energijom.

Zahvaljujući prenosnom računaru možete putem interneta, pre poslovnog sastanka, da dodate deo prezentacije koji vam nedostaje ili možete ubiti vreme tokom dugog i zamornog putovanja tako što ćete pogledati najnoviji film, odigrati igricu ili surfovati internetom.

Svaka nova generacija prenosnih računara je brža, laganija i modernija od prethodne. Radi se o prenosnim računarima koji u sebi sadrže intel core i7 i AMD FX serije procesora, koji imaju ekran veličine od 17.3'' čak i od 18'' i rezolucije od 4K, tj. 3840x2160 piksela i koji imaju 8 GB RAM-a i 1TB prostora na hard disku. S pravom možemo reći da su nas proizvođači laptopova (od koji su najpoznatiji: Lenovo, Hp, Dell, Asus, Acer, Apple i drugii) razmazili i da sa svakim novim modelom očekujemo više i pomeramo granice nemogućeg.

Ali, kako smo došli do laptopa kakv danas poznajemo i ko je izumeo prvi prenosni računar i kada, saznajte u nastavku ovog teksta.

Kratka istorija laptopova

Postoji nekoliko verzija o tome ko je prvi i kada izmislio prenosni računar.

Prema nekim izvorima, prvi prijenosni računar zvao se „Portal“, a proizvela ga je francuska kompanija R2E Micral a predstavila ga je kompanija CCMC na jednom tehnološkom sajmu u Parizu 1980. godine. Ovaj mini računar posedovao je 8-bitni procesor intel 8085, RAM od 64K bajta, ekran od 32 znaka i dimenzije od 45 × 45 × 15 cm. Znate koliko je bio težak? Čak 12 kilograma.

Svejedno, iako težak i jedva vidljivog ekrana, omogućio je mobilnost, a korišćen je za računovodstvene usluge kompanije CCMC. Zbog toga što nije bio namenjen široj javnosti, ovaj mini računar se ne smatra prvim pravim prenosnim računarom.

I baš zbog toga mnogi izvori spominju da je prvi prenosni računar zapravo „Osborne 1“ koje je javnosti predstavljen 1981. godine. Ovaj računar razvio je Adam Osborne u svojoj kompaniji Osborne Computer. „Osborne 1“ bio je težak skoro 11 kg, a posjedovao je CRT monitor od svega pet inča (5''). Iako se iz današnje perspektive „Osborne 1“ čini igračkom, uveo je revoluciju u svet biznisa budući da su poslovni ljudi sada mogli da sa sobom nose računar i u njemu skladištene podatke.

Nakon njega razvijaju se naprednije verzije, kao što su Compaq Portable, prvo PC prenosni računar, iz 1982., zatim Epson HX-20 (1982. g.), Grid Compass (1982. g.), Dulmont Magnum/Kookaburra (1982. g.), Sharp and Gavilan (1983. / 1984. g.) i tako dalje sve do IBM-ovih i Apple Macintosh prvih prenosnih računara s kraja osamdesetih godina XX veka.

Kao što smo već napisali, iz godine u godinu, prenosni računari postajala su moderniji i sofisticiraniji,  da bi danas dosegli do računarskih zveri koji obavljaju  nezamislive zadatke i imaju neograničene performanse, a od čega se sastoje, sledi u nastavku teksta.

Od čega se sastoji laptop

Naravno, bez ekrana i tastature laptop je beskoristan. Ovi delovi prenosnog računara su najreprezentativniji ali ono što zaista pokreće ovaj uređaj nalazi se unutra. Tu je procesor, radna memorija (RAM), grafička kartica, prostor za skladištenje u vidu hard diska, baterija za laptop, razni portovi kao što su USB 2.0, USB 3.0, HDMI, čitači kartica, audio priključci, optički uređaji kao što je DVDRW ili Blu-Ray ali  operativni sistem koji zapravo pokreće prenosni računar.

Istina, svaki prenosni računar se, više-manje, sastoji od istih komponenti. Postavlja se pitanje koji laptop odabrati i na šta to treba povesti računa prilikom odabira i kupovine prenosnog računara.

Ne brinite, pokrili smo i to područje u sledečim redovima ovog teksta.

Koje karakteristike uzeti u obzir prilikom kupovine prenosnog računara

Kao što smo već napisali, danas je na tržištu prisutan  ogroman broj različitih modela prenosnih računara. Radi se o modelima od dvadesetak različitih proizvođača koji su se u ovoj industriji računarske opreme izveštili do neslućenih visina.

Zbog toga se mnogi budući vlasnici laptopa s pravom češu iza uveta pri pomisli koji bi laptop trebalo da kupe.

Možda je najlogičniji odgovor, proizvod logičkog razmišljanja, odaberite onaj prenosni računar koje će zadovoljiti vaše potrebe.

Što to zapravo znači?

Jednostavno, ne treba isti model laptopa poslovnoj osobi koja želi da bude dostupna i aktivna tokom svakodnevnih putovanja ili konferencija i gejmeru koji ruši nove rekorde na fantastično dizajniranim i vrhunski izvedenim računarskim igricama.

Shodno tome, slede neke opšte performanse i osobine delova prenosnog računara koje trebate uzeti u obzir, shodno vašoj potrebi.

U prethodnom poglavlju spomenuli smo delove laptopa, redom:

  • Ekran,
  • Tastatura,
  • Procesor,
  • Radna memorija (RAM)
  • Grafička kartica,
  • Hard disk,
  • Baterija za laptop i
  • Razni portovi i optički uređaji, a evo o kojim delovima prenosnog računara trebati povesti računa shodno vašim potrebama.

Ekran laptopa

Uz neku standardnu veličinu ekrana od 15.6“, treba spomenuti da je veličina ekrana kod prenosnih računara od 11“ pa sve do 18“. Uz veličinu ekrana postoji i razlika u rezoluciji, tj. u kvaliteti slike koja se označava u pikselima. U ponudi su laptopi razlčitih rezolucija. Od onih, sada već standardnih, Full HD rezolucija 1920 x 1080px, manje kvalitetnih kao što su 1600 x 900px i 1366 x 768px (HD Ready) pa do 4K rezolucije od 3840x2160 piksela i ostalih rezolucija ekrana koje traže gejmeri i grafički dizajneri. Treba napomenuti i da ekran može biti sjajan (glossy) ili mat (matte). Mat ekrani imaju posebne premaze koji propuštaju minimalan odsjaj svetla, a sjajni poseduju zaštitno staklo i svetlije, življe boje pa je je ovaj ekran idealan za gejmere koji žele da osete svu čaroliju virtualnog sveta.

Procesor prenosnog računara

Procesor prenosnog računara određuje same performanse. Na stranicama eponude, u kategoriji Laptopovi, nalaze se prenosni računari koja u sebi sadrže procesore dva najpoznatija proizvođača procesora, a to su Intel i AMD.

Neki osnovni modeli Intel procesora su Intel Celeron procesori (Intel Celeron Dual-Core, Intel Celeron Quad-Core,...) i Intel Pentium procesori (Intel Pentium Quad-Core, Intel Pentium Dual-Core, ...) i ovi procesori pružaće sasvim solidne performanse za neku osnovnu upotrebu prenosnog računara. Za profesionalniju upotrebu tu su Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7, Intel Core i9 i njihove modifikacije kao što su Intel Core m verzije procesora.

Što se tiče AMD procesora, smatra se da su A modeli AMD procesora pogodniji za manje zahtevne korisnike, dok su AMD Ryzen (AMD Ryzen 3, AMD Ryzen 7, ...), AMD Athlon i AMD FX serije procesora za one korisnike kojima su potrebne snažne, brze performanse prenosnog računara.

Radna memorija (RAM) prenosnog računara

Radna memorija (RAM) prenosnog računala osigurava brz način rada tako da ako želite nesmetan rad, potrebna vam je veća RAM memorija. Danas standardni prenosni računari za profesionalnu business upotrebu sadrže u proseku 8GB RAM-a, ali mogu se pronaći i laptopovi koji u sebi sadrže 2GB ili 4GB RAM-a. Za grafičke dizajnere ili gejmere količina RAM memorije se drastično povećava tako da su u ponudi prenosni računari koji imaju 12GB RAM, 16GB RAM, 24GB RAM i 32GB RAM memorije koliko sadrže najbolji gejmerski laptopovi.

Grafička kartica prenosnog računara

Kao i kod ostalih gore navedenih i predstavljenih delova , i kod grafičkih kartica važi isto: skuplji laptop, bolja grafička kartica.

Standardni prenosni računari uglavnom u sebi imaju integrisanu grafičku karticu, a profesionalniji laptopovi i gejmerski laptopovi sadrže zasebne grafičke karte (tipa AMD, nVidia, ...) koje imaju posebnu radnu memoriju koja obrađuju grafičke podatke. Dakle, ako vam je prenosni računar potrebnan za zahtevnije zadatke, ako radite u 3D programima ili ste zaljubljenik u računarske igrice, gledajte da vaš budući računarski pomagač sadrži zasebne grafičke kartice.

Hard disk unutar prenosnog računara

Hard disk je deo prenosnog računara koji je zadužen za čuvanje podataka. Na njemu se skladišti operativni sistem, softver, razni programi, slike, video snimci, tekstualni dokumenti i ostale datoteke koje se nalaze na prenosnom računaru.

Uz onaj klasični hard disk označen kao HDD (skraćenica od Hard Disk Drive), mnogi današnji laptopovi poseduju SSD hard diskove, tj. Solid State Drive koji brže skladište podatke i manje troše bateriju laptopa.

Baterija za laptop

Kako bi prenosni računar zaista bio mobilan  neophodna mu je baterija za laptop. Postoje baterije različitog kapaciteta i različitog broja komora (4, 6 i 8) kao i različitog broja čelija (od 1 do 9) Li-Ion (litijum-jonske) baterija. Tu su i Litijum-polimer baterije (Li-Po) koje predstavljaju sastavni deo opreme kod savremenijih prenosnih računara .One omogućavaju duži rad, sporiju potrošnju i dugotrajnost. Kao i u ostalim segmentima, i ovde bi trebalo da se vodite svojim zahtevima i potrebama kod prenosnih računara.

Ponuda laptopa na stranicama eponuda

Na stranicama eponude.com možete da pronađete na stotine različitih NoteBook-ova i Ultrabook-ova sledećih proizvođača računalne opreme: Lenovo, Hp, Dell, Asus, Acer, Apple, Gigabyte, Huawei, Dynabook, Fujitsu, Toshiba, Honor, Evoo, Mediacom, Defender i Tesla.

Radi se o prenosnim računarima koji u sebi imaju integrisan Intel, AMD ili Apple procesor, tipa: Intel Core i5, AMD Ryzen, Intel Core i7, Intel Core i3, Intel Celeron Dual-Core, AMD Athlon, Intel Pentium Quad-Core, M1, AMD A-Series, Intel Pentium Dual-Core, Intel Core i9, Intel Core i5-7Y54, Intel Core m3-7Y32 te AMD 3020e.

U ponudi su prenosni računari koja u sebi imaju integrisanu RAM memoriju od: 2GB, 4GB, 8GB, 12GB, 16GB, 24GB i 32GB te rezoluciju ekrana od 1920 x 1080, 2560 x 1600, 1366 x 768, 3840 x 2160, 2304 x 1440, 2880 x 1800, 1920 x 1200, 2048 x 1536, 1600 x 900, 1440 x 900, 3840 x 2400, 1280 x 720, 2160 x 1350 te 3000 x 2000 px.

Prenosni računari koja su u ponudi na stranci eponuda.com u sebi sadrže hard diskove sledećih kapaciteta: 256GB SSD, 512GB SSD, 128GB SSD, 1TB SSD, 1TB, 500GB, 1TB + 256GB SSD, 64GB, 500GB SSD, 1TB + 512GB SSD, 128GB SSD + 512GB SSD, 2TB SSD, 32GB EMMC, 128GB, 1TB + 128GB SSD te 128GB EMMC.

Takođe, ovde možete da pronađete laptopove koji u sebi ne sadrže operativni sistem kao i laptopove koji u sebi sadrže operativne sisteme Linux, Windows 10 ali i macOS sa integrisanim grafičkim karticama ili zasebnih nVidia i AMD grafičkih kartica.

Za kraj, u ovoj kategoriji nalaze se prenosni računari sledećih dimenzija ekrana: 10'', 11'', 12'', 13'', 14'', 15'', 16'' te 17''.

Razgledajte ponudu prenosnih računara u ovoj kategoriji i odaberite onaj koji će najbolje odgovarati vašim zahtevima i potrebama.

prikaži više
Filteri

Proizvođač

Cena

Min: 30300

Max: 342350

 

Tip proizvoda

Proizvođač procesora

Tip procesora

RAM

Veličina hard diska

Rezolucija ekrana

Operativni sistem

Grafička kartica

Veličina ekrana


Poslednjih 5 komentara

     
Sortiraj po:
 
Filter►
Proizvođač: Acer
 

Acer aspire A315-23 (NX.HVTEX.00A) full hd, ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB ssd laptop

NoteBook, Proizvođač procesora AMD, RAM 12GB, Veličina hard diska 512GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
62.647 - 71.489 dinUporedi cene Prodavaca (16)
 
-12%

Acer Extensa 15 EX215-31 NX.EFTEX.017 laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 128GB SSD, Operativni sistem : Windows 10...

detaljnije >
49.250 - 53.229 dinUporedi cene Prodavaca (2)
 
-7%

Acer Aspire 3 A315-34-C1HA (NX.HE3EX.02P) 15.6 FHD Intel Celeron N4020 1.1GHz,4GB RAMA,256 GB SSD,Intel UHD 600 Graphics,Linux, laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Linux...

detaljnije >
30.990 - 47.500 dinUporedi cene Prodavaca (21)
 
-35%

Acer Aspire 3 A315-34 NXHE3EX030 Intel® Pentium® Silver N5030 do 3.1GHz 15.6" Integrisana UHD 605 8GB laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 8GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
44.989 - 48.990 dinUporedi cene Prodavaca (4)
 
-8%

Acer A315-56-30FM 15.6 FHD/i3-1005G1/4GB/1TB Shale Black laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 1TB, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
49.990 dinPoseti prodavnicu Prodavaca (1)
 

Acer Aspire 3 A315-23-R81G - NX.HVUEX.00F laptop

NoteBook, Proizvođač procesora AMD, RAM 8GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
51.689 - 63.679 dinUporedi cene Prodavaca (9)
 
-19%

Acer 15.6 A315-34-P3GJ N5030/8GB/256GB laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 8GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
39.490 - 51.034 dinUporedi cene Prodavaca (17)
 
-23%

Acer Aspire A315 NOT16151 FHD Celeron N4020 4GB 256GB SSD NVMe crni laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
41.389 - 41.843 dinUporedi cene Prodavaca (3)
 
-1%

Acer Aspire 3 A315-57G 15.6 FHD i5-1035G1 4GB DDR4 512GB SSD MX330 2GB crna noOS NX.HZREX.003 laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 512GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
71.689 - 71.720 dinUporedi cene Prodavaca (2)
 

Acer Aspire 3 A315-42 (NX.HF9EX.01P) Full HD, AMD Athlon 300U, 8GB, 256GB NVMe SSD, AMD Radeon Vega laptop

Ekran LCD LED 39.6 cm 15.6” Full HD 1920x1080 Procesor AMD Athlon II 300U 2.40 GHz Dvojezgarni 2 jezgra Memorija 8GB DDR4 SSD disk 256GB NVMe Graficka karta Integrisana Radeon Vega 3 Operativni sistem NEMA Opticki...

detaljnije >
30.300 dinPoseti prodavnicu Prodavaca (1)
 

Acer Aspire A315-34 (Charcoal Black) Full HD, N4020, 4GB, 128GB SSD, Win 11 Home (NX.HE3EX.03T) laptop

Ekran Veličina ekrana 15.6 Rezolucija ekrana 1.920 x 1.080 Format rezolucije Full HD Tip panela LCD Acer ComfyView Procesor Klasa procesora Intel Celeron Model procesora N4020 Broj jezgara procesora...

detaljnije >
31.194 - 43.249 dinUporedi cene Prodavaca (8)
 
-28%

Acer Aspire 5 A515 (NOT17889) 15.6" FHD AMD Ryzen 3 5300U 8GB 256GB SSD Radeon Graphics srebrni laptop

NoteBook, Proizvođač procesora AMD, RAM 8GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
62.098 - 72.439 dinUporedi cene Prodavaca (14)
 
-14%

Acer Nitro5 AN515-55-57PP (Obsidian Black) FHD IPS 144Hz, i5-10300H, 16GB, 512GB SSD, GTX 1650 4GB (NH.Q7MEX.00J/16GB) laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 16GB, Veličina hard diska 512GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
102.293 - 106.265 dinUporedi cene Prodavaca (2)
 
-4%

Acer Aspire 3 A315-57G (NX.HZREX.00S) Intel Core i3 1005G1 15.6" FHD 4GB 128GB SSD GeForce MX330 crni laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 128GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
56.490 - 64.187 dinUporedi cene Prodavaca (5)
 
-12%

Acer 17.3" AN517-41-R6LS R7-5800H/16G/512G/RTX3080 laptop

NB ACER 17.3" AN51741R6LS R75800H/16G/512G/RTX3080...

detaljnije >
227.225 - 269.999 dinUporedi cene Prodavaca (16)
 
-16%

Acer 15.6" A315-34-C18K N4020/4GB/128GB/Win11 laptop

Acer NB 15.6" A31534C18K N4020/4GB/128GB/Win11...

detaljnije >
39.990 - 45.098 dinUporedi cene Prodavaca (5)
 
-11%
Popularni testovi Prikaži sve >

Acer 15.6" A315-34-C65N N4120/4GB/256GB/Black laptop

Bilo da ste kod kuće u školi ili na poslu najnoviji Intel pružaju sve performanse koje su vam potrebne za organizaciju posla ali i pouzdan i tečan rad aplikacija....

detaljnije >
39.420 - 44.599 dinUporedi cene Prodavaca (9)
 
-12%

Acer laptop 15.6" A315-23-R4EP R5-3500U/8G/512G

ACER laptop 15.6" A31523R4EP R53500U/8G/512G...

detaljnije >
59.771 - 65.279 dinUporedi cene Prodavaca (12)
 
-8%

Acer A315-34-P5BS - NX.HE3EX.022 Intel QC 5000/4 GB/1 TB HDD/Intel UHD laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 1TB, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
42.888 - 45.977 dinUporedi cene Prodavaca (9)
 
-7%

Acer Aspire 3 A315 (NOT18093) Intel Pentium Silver N5030 15.6" FHD 4GB 256GB SSD Intel UHD 605 crni laptop

NoteBook, Proizvođač procesora Intel, RAM 4GB, Veličina hard diska 256GB SSD, Operativni sistem : Nema OS...

detaljnije >
39.999 - 49.899 dinUporedi cene Prodavaca (6)
 
-20%

Acer NOT AC A314 22 A1PL, NX.HVWEX.00E laptop

Acer laptop A314-22-A1PL, NX.HVWEX.00E, ima 4 GB RAM memorije i 256 GB SSD memorije.......

detaljnije >
44.597 - 47.289 dinUporedi cene Prodavaca (8)
 
-6%

Acer A315-23-R8ZY (charcoal black) full hd, ryzen 3 3250U, 8GB, 512GB ssd (NX.HVTEX.02B)

Ekran Veličina ekrana 15.6” Rezolucija ekrana 1.920 x 1.080 Format rezolucije Full HD Acer ComfyView™ Procesor AMD Ryzen™ 3 3250U Broj jezgara procesora 2 Broj logičkih jezgara niti 4 Radni takt...

detaljnije >
52.136 - 61.634 dinUporedi cene Prodavaca (7)
 
-15%

Acer laptop 15.6" A315-23-R4T6 R5-3500U/8G/512G

NB ACER 15.6" A31523R4T6 R53500U/8G/512G...

detaljnije >
57.900 - 64.610 dinUporedi cene Prodavaca (10)
 
-10%

Acer 15.6" A315-34-C6NV N4020/4GB/128GB/Black laptop

Bilo da ste kod kuće u školi ili na poslu najnoviji Intel procesori pružaju sve performanse koje su vam potrebne za organizaciju posla ali i pouzdan i tečan rad aplikacija....

detaljnije >
36.880 - 44.990 dinUporedi cene Prodavaca (9)
 
-18%

Acer PT516-51S-79T4 16" i7-11800H/32G/1T/RTX3080/Win10 laptop

Ovaj tanki Triton spartanskog dizajna je u svakom trenutku uz tebe. Opremljen najnovijim Intel Core procesorima 11. generacije i grafičkom karticom serije GeForce RTX 30 ovaj tanki računar je stvoren da sa njim dominiraš igrama po...

detaljnije >
342.350 - 388.289 dinUporedi cene Prodavaca (15)
 
-12%

Acer laptop 15.6" A315-23-A2Q6 ATHLON 3020e/4G/256G

ACER laptop 15.6" A31523A2Q6 ATHLON 3020e/4G/256G...

detaljnije >
40.690 - 45.098 dinUporedi cene Prodavaca (13)
 
-10%
1 2 3 4 Sledeća >