93 proizvoda u 40 prodavnica
Filteri
Sortiraj
 
  • Proizvođač: AsusX
  • Odstrani sve
52.289 din - 85.380 din 21 prodavnica Uporedi cene
  • Najbolja cena
  • Popularno
37.089 din - 57.599 din 16 prodavnica Uporedi cene
  • Najbolja cena
58.989 din - 120.999 din 22 prodavnica Uporedi cene
  • Najbolja cena
Popularni testoviPrikaži sve

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije


 
123 >
 

 

Grafičke kartice, takođe poznate kao video kartice ili grafički procesori, su hardverski uređaji koji se koriste za obrađivanje i prikazivanje slika, grafike i videa na računalnom monitoru.

Grafičke kartice su osmišljene kako bi olakšale rad računarskih procesora, koji bi inače morali obraditi ogromne količine podataka kako bi generirali sliku na zaslonu. Grafička kartica ubrzava ovaj proces preuzimajući deo računalnog opterećenja i obrađujući ga na svojim specijaliziranim procesorskim jedinicama. Osim toga, grafičke kartice omogućavaju višestruko monitoriranje, podržavaju 3D i 2D grafiku, i obično imaju puno veću količinu memorije nego uobičajeni procesori.

Integrisane i diskretne grafičke kartice

Postoje dve vrste grafičkih kartica: integrisane i diskretne. Integrsana grafička kartica je ugrađena u matičnu ploču računara i koristi se za osnovne vizualne prikaze, dok diskretna grafička kartica je poseban hardverski uređaj koji se priključuje na matičnu ploču računala, koristi vlastitu memoriju i procesorsku snagu te se koristi za složenije vizualne prikaze, kao što su igranje igara i izrada videozapisa.

Kvalitet grafičkih kartica zavisi od nekoliko faktora, uključujući procesorsku snagu, memoriju, brzinu i vrstu priključka. Napredne grafičke kartice koriste najnovije tehnologije kako bi osigurale najbolji kvalitet slike i performanse te su često neophodne za zahtevne vizualne aplikacije, kao što su video igre, 3D modeliranje i obrada videa.

Prikaži više