9 proizvoda u 6 prodavnica
Filteri
Proizvođač
Cena

Sortiraj
 

 
Kućište D-SLR foto-aparata i njegovi važni elementi
Osnova konstrukcije svakog foto-aparata je savršeno zatamnjena kutija, koja na jednoj strani ima sočivo koje projektuje sliku, a na drugoj strani fotoosetljivi element koji snima projektovanu sliku: kod D-SLR aparata to je matrica.

Moderni D-SLR foto-aparati srednjeg i visokog ranga imaju liveni okvir od legure lakog metala. Ovde je smeštena gore pomenuta tamna komora, inače poznata kao komora za ogledalo. Ovakva livena struktura jača snagu kućišta, u koje su smešteni mnogi precizni i delikatni elementi (npr. fotoosetljiva matrica). Ponekad je u kombinaciji sa mehanizmom za stabilizaciju slike (npr. Sony i Pentax SLR foto-aparati), mehanizmom zatvarača, desetinama štampanih ploča, LCD monitorom, LCD ekranima, slotovima za memorijske kartice i mnogim drugim.

Izgled i čvrstoća kućišta kamere zavise od namene za koje se koristi. U konstrukciji amaterskih D-SLR modela, koji se ne koriste za zahtevna fotografisanja i samim tim nema velikih opterećenja, struktura kućišta je tanka i veoma redukovana. Kod kamera za profesionalce koji moraju da rade u teškim uslovima, struktura kućišta je veoma čvrsta, što povećava njihovu veličinu i težinu. Kada birate foto-aparat, morate da znate gde i kako će se koristiti, jer delikatniji dizajni možda neće preživeti češt kontakt sa prašinom ili vlagom, ili duge serije snimaka.

Ergonomija kučišta D-SLR foto-aparata
Jedan od faktora koji određuju izbor određenog kućišta je njegova ergonomija, odnosno pogodnost držanja i rukovanja aparatom. To je osobina koja se ceni tokom dugog i složenog rada. Ne postoji ništa gore od neprijatnog alata. Zbog toga je vredno izabrati kućište koje savršeno leži u ruci i ima dugmad na pravim mestima.

Zaptivke za kućište
Snaga kućišta nije jedini važan parametar. Ako želite da bez straha radite sa D-SLR-om u lošim vremenskim uslovima morate izabrati kućište sa tzv. zaptivkama. Snažno kućište neće pomoći ako u njega uđe vlaga, što može izazvati kratak spoj elektronike. Kod naprednijih D-SLR foto-aparata proizvođači se trude da svaki priključak, dugme ili klapna budu obezbeđeni odgovarajućom zaptivkom, koja garantuje zaštitu tela od vlage i prašine.
Prikaži više