2295 proizvoda u 7 prodavnica
Filteri
Proizvođač
Cena
Širina gume
Prečnik gume
Indeks brzine
Visina gume
Opterećenje

Sortiraj
 
  • Proizvođač: HankookX
  • Odstrani sve
Popularni testoviPrikaži sve

Zanimljivi proizvodi te očekuju u srodnim kategorijama

Ne zanemarite povezane kategorije


 
123. . .10 >
 

 

Auto gume su suštinske komponente automobila. Igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti, performansi i udobnosti na putu. Odgovorne su za prianjanje, apsorpciju udaraca i održavanje stabilnosti tokom vožnje.

Konstrukcija auto guma

Moderne automobilske gume su konstruisane sa naprednim materijalima da bi zadovoljile specifične zahteve kao što su prianjanje, izdržljivost, potrošnja goriva i smanjenje buke. Obično se prave od više slojeva.

Gazeći sloj je krajnji spoljni sloj gume koji dolazi u kontakt sa površinom puta. Služi za poboljšanje vuče i prianjanja u različitim uslovima na putu. Dezen gazećeg sloja može da varira u zavisnosti od namene pneumatika (za sva godišnja doba, letnje, zimske).

Ispod gazećeg sloja nalaze se čelični kaiševi ili poliesterski gajtani ugrađeni u gumu. Ovi pojasevi obezbeđuju strukturno ojačanje, poboljšavajući stabilnost pneumatika, rukovanje i otpornost na bušenje. Broj i orijentacija kaiša može da varira u zavisnosti od dizajna gume i nameravane upotrebe.

Okvir gume se sastoji od slojeva tkanih užadi, obično napravljenih od poliestera, rajona ili najlona. Pruža snagu, fleksibilnost i oblik gumi, omogućavajući joj da izdrži težinu vozila i apsorbuje udarce sa puta.

Izbor auto guma

Kada je u pitanju izbor auto guma, potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora: veličinu gume, nosivost, brzinu i tip gazećeg sloja. Veličina gume je određena kombinacijom brojeva i slova koja označavaju širinu, odnos širine i visine i prečnik naplatka. Važno je odabrati gume koje odgovaraju težini vozila i zahtevima performansi.

Različiti tipovi guma su dizajnirani da rade optimalno u specifičnim uslovima. Gume za sve sezone su najčešći tip i pružaju balans performansi u različitim vremenskim uslovima. Letnje gume nude poboljšano rukovanje i vuču na suvim i mokrim putevima, dok su zimske dizajnirane sa specijalnim gumenim mešavinama i šarama gazećeg sloja kako bi se poboljšalo prianjanje na snegu i ledu. 

Održavanje auto guma

Pravilno održavanje guma je od suštinskog značaja da bi se obezbedile optimalne performanse i bezbednost. Neophodne su redovne provere habanja gazećeg sloja, pritiska naduvavanja i znakova oštećenja. Gume treba povremeno rotirati kako bi se podstaklo ravnomerno habanje i maksimizirao njihov životni vek. Takođe je važno poštovati preporuke proizvođača vozila za intervale zamene guma.

Prikaži više