Test: HP 15s laptop

Sigurno Web i Office rešenje
0
TOK score
0
USERS score

HP 15s laptop pune oznake fq2011nm predstavlja sigurno rešenje za web ili office upotrebu. Ovaj laptop se generalno ne ističe ni po jednoj osobini, ali sve bitne operacije radi veoma dobro. Najkvalitetnija komponenta je IPS ekran dijagonale 15 inča i rezolucije 1920 x 1080 tačaka.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Posle Honor MagicBook laptopa u redakciju nam stiže HP računar slične namene i karakteristika. HP jednostavne oznake 15s predstavlja laptop koji će biti odličan za većinu korisnika, a to znači internet i office upotrebu. Laptop je u stanju da pokrije i određene vizuelne zahteve, kao što su grafika i obrada fotografija, ali ne treba imati prevelika očekivanja. 2D igre  i starije naslove je moguće igrati, ali možete zaboraviti na bilo kakve AAA naslove iz poslednjih 7-8 i više godina, zato što laptop nema dodatnu grafičku jedinicu, osim onu iz procesora. To je i razlog zašto ne možemo da ga preporučimo za video obradu ili 3D modelovanje.

Odlične web i office performanse.

Laptop, makar u specifikaciji koju smo mi testirali, dolazi sa jedanaestom generacijom i3 procesora, tačne oznake i3-1115G4, koji ima dva jezgra, odnosno četiri treda i radi na 3.0 GHz (4.1 GHz sa turbo boostom). Glavna namena ovog procesora je da ne troši previše bateriju. Njegove performanse su odlično odmerene za gornji opis operacija, koje se ukratko svode na office i web. Sve preko toga je dosta teško za ovaj procesor, pogotovo jer nema pomoć (odvojene) grafičke jedinice. Offce i web performanse su odlične, a za to je dosta zaslužan i brzi NVME SSD kapaciteta 256GB. On čita podatke brzinom od 3000 MB/s, što je odličan podatak i veoma pomaže poboljšanju “ofis” peformansi koje se često zasnivaju na kratkom, ali brzom pristupu raznim infomracijama. Brzi NVME disk je bio faktički neophodan, obzirom da laptop ima “samo” 8GB RAM-a. 8GB može i ne mora da bude malo, opet sve zavisi od namena. Ukoliko ih ograničite na već spomenute operacije, RAM memorije će biti dovoljno, osim ako baš nemate 100 otvorenih Chrome tabova. Memorija će uvek biti na limitu, ali će sistem i NVME skladište balansirati tako da su performanse uglavnom veoma dobre. Disk piše brzinom od “samo” 1000 MB/s, ali je to za ovaj laptop više nego dovoljno.

Ekran je najbolji element ovog

HP 15s ima dijagonalu ekrana od 15 inča i rezoluciju od 1920 x 1080 tačaka. Ekran je odličan, možda i najbolji deo celog laptopa. IPS je tipa, u startu daje veoma precizne boje, znatno preciznije nego što su Windows laptopovi iz kutije imali samo nekoliko godina ranije, čak i kad su imali kvalitetnije panele. Odnos veličine ekrana i rezolucije je idealan. Bilo kakav pokušaj stavljanja “retina” rešenje ogromne rezolucije u ovu klasu laptopa bi bio gubljenje novca i piksela. Windows u startu daje 125% povećan prikaz, ali i ukoliko vratite na 100% sve je i dalje veoma čitljivo, a prostora ima više nego dovoljno. Pored prikaza, uglovi gledanja su takođe dobri, a ekran ima mat zaštitu protiv refleksije, koja deluje nešto bolja i da manje narušava prikaz u poređenju sa većinom laptopova ove i niže klase.

Balansirane komponente i Windows

Laptop dolazi u potpuno plastičnom kućištu, što ne mora da znači ništa loše. Smatramo da je HP uradio dobar potez sa kalupom i legurom, pa 15s ne ostavlja ništa slabiji utisak u poređenju sa laptopovima slične cene koji imaju delom ili u potpunosti metalno kućište. Veća zamerka ide na račun tastature. Hod tastera je nešto dublji nego što se od laptopa očekuje i potrebno je vreme za privikavanje. Takođe, štampa slova na tasterima je izrazito debela, što je veoma čudno. Nije da nešto posebno smeta prilikom rada, ali ne pamtimo kada smo probali laptop ili neki sličan uređaj sa ovako debelom štampom slova. Uprkos tome što ovo nije tastatura koju će mnogi hvaliti, dobra je vest da na nju možete da se naviknete nakon nekog vremena, ukoliko vam je primaran posao unos velike količine teksta. Ukoliko više radite sa brojevima, ova tastatura je za preporuku jer ima ceo numerički deo, a oblici, raspored i veličina tastera nisu preživeli promene kako bi stao numerički deo, već sve deluje urađeno bez kompromisa. Tastatura nema pozadinsko osvetljenje. Trackpad je prosečnog kvaliteta, očekivanog za jedan Windows laptop. Sve radi bez problema, a smatramo da je raspored tastature i zvučnika mogao da bude bolji, kako bi ostalo mesta za veći trackpad. Mada je očigldno da HP-u to nije bilo veoma bitno.

Laptop ima standardne i manje-više sve potrebne konektore. Sa leve strane su dva USB 3.0 porta standardnog (A) oblika, kao i klasičan priključa za punjenje. Sa desne strane je HDMI pune veličine, USB-C, dok su sa donje strane još priključak za slušalice i/ili mikrofon i čitač SD kartica. USB-C takođe radi 3.0 brzinom, ali ne podržava punjenje ili slanje video signala. Svi USB portovi imaju osnovnu 3.0 brzinu od 5 mbps. Punjač je malih dimenzija i dovoljne jačine od 45W za ovaj laptop. Kapacitet baterije je tek 41 Wh, što u praksi znači tek nešto preko 5 sati office i web korišćenja. Laptop je težak pristojnih 1,69 kilograma – viđali smo i lakše “petnaestice” – ali se u rancu generalno ne oseća teži ili veći od drugih laptopova sa ekranom od 15”.

Laptop ima i Bluetooth 5.0 konekciju, kao i 802.11ac WiFi, koji na 5GHz u praksi može da ostvari realne brzine do nekih 500 mbps. Tu je naravno i 2.4GHz konekcija za vezu sa starijim i sporijim ruterima. Ugrađeni su stereo zvučnici pristojnog kvaliteta. HP nije previše hteo da pokušava sa zvučnicima, nego je igrao na sigurno, a to u praksi znači da će zvučnici biti dovoljno glasni za sve namene, da će kvalitet biti uglavnom prosečan i očekivan za laptop, sa generalnim nedostatkom niskih tonova. Laptop ima 720p kameru i mikrofon. Kamera i mikrofon će biti dovoljni za video pozive, ali i za ništa više od toga. Generalno kamera ima dosta šuma, koji ne opada čak ni kada se poveća nivo svetla, dok mikrofon ima taj “telefonski” tup zvuk, ali je dobar za sporazumevanje. Konačno, laptop dolazi sa Windows 10 Home oprativnim sistemom. Nakon instaliranja potrebnih apdejta uobičajenih za Windows, nismo bili ponuđeni da instaliramo Windows 11, mada treba znati da je ovaj laptop u potpunosti spreman za Windows 11.

Siguran izbor

HP 15s (fq2011nm) preporučujemo svima koji rade većinu poslova preko interneta i u office okruženju. On u teoriji može da posluži za crtanje ili obradu fotografija, ali mu to nije primarna namena. 3D igre, 3D modelovanje i video obradu jednostavno ne možete da radite na ovom laptopu. Većini ljudi će ovaj HP raditi upravo ono što od laptopa očekuju. Međutim konkurencija je velika, cena nije baš mala, a svi laptopovi u ovom rangu su nekako slični. HP se posebno ne izdvaja, ali je njegova najbolja osobina sigurno ekran. Da, u ovoj klasi ima ekran istih karakteristika, ali nam ovaj IPS deluje ipak nešto bolji od većine po prikazu, uglovima gledanja i premazu protiv refleksije. HP laptopovi, pogotovo u ovoj osnovnoj biznis ofis klasi nikada nisu bili inovativni, ali HP jednostavno ne gubi pozicije na tržištu. Možda je “dosadan” pristup zapravo pravi način kako treba praviti laptopove kao što je ovaj, kome je glavna namena da jednostavno radi osovne zadatke, bez previše detaljisanja.

 

PREDNOSTI

  • Office i Web peformanse
  • Brzo NVME skladište
  • Solidna fizička izrada
  • Odličan ekran
  • Bez buke u normalnom radu

MANE

  • Bez 3D potencijala
  • Tastatura
  • Kapacitet baterije
  • Kamera

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda