Test: Honor MagicBook X 15 laptop

Sakrivena kamera za atraktivan dizajn
0
TOK score
0
USERS score

Honor MagicBook X 15 je predstavnik više-srednje klase laptopova koja je namenjena za Web i Office upotrebu. Dopadljiv dizajn, male ivice oko ekrana i kamera sakrivena u tastaturi vizuelno ističu ovaj laptop u poređenju sa drugim.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Honor je do sada bio poznat po mobilnim telefonima, gde je ostvario veliki uspeh, a sada će isto pokušati i sa laptopovima. MagicBook X 15 koji predstavljamo u ovoj recenziji nije prvi laptop Honora, ali je moguće da do sada niste imali prilike da se upoznate sa njima. Ovaj model cilja na srednju ili višu-srednju klasu tržišta, zavisno sa kojim budžetom posmatrate kupovinu laptopa i ističe se pre svega svojim dizajnom i ekranom.

Čist i moderan dizajn

Honor MagicBook X 15 ima veoma skladno kućište, kako po izgledu, tako i po dimenzijama. Pošto je korišćena kamera koja se ne nalazi na ekranu, već je sakrivena umesto jednog tastera, okvir oko ekrana je mogao da bude veoma mali. Pa je tako površina laptopa je najmanja moguća za 15.6”. Debljina je relativno mala, mada Honor nije dao sve od sebe da se ona smanji, jer bi to nepotrebno podiglo cenu. Masa od 1,56 kg je veoma razumna za 15.6” laptop i generalno dimenzije nisu nešto o čemu treba da brinete.

Kućište laptopa je uglavnom napravljeno od aluminijuma, mada to ne može lako da se primeti. Aluminijum je dosta tanak i skoro savitljiv, a i takve je boje da malo podseća na plastiku, pa dok ne proverite na sajtu ili ne dodirnete laptop koji se nakupi hladnoće, niste 100% sigurni da li je u pitanju metal ili plastika. Ne vidimo ovo kao ništa loše, obzriom da se ne na ovaj način svakako smanjuje masa, što je uvek potrebno kod većeg laptopa.

Tastatura nema numerički deo, što je dobar potez, obzirom da to znači da je na ovoj veličina laptopa svaki taster normalne veličine i ništa nije “nagurano.” Ipak, mesto levo i desno od tastature nije iskorišćeno za stavljanje zvučnika, već se oni nalaze sa donje strane, pa tako ovaj prostor deluje neiskorišćeno.

Odličan odnos veličine i rezolucije ekrana

Laptop ima dijagonalu ekrana od 15.6” i rezoluciju od 1920 x 1080, odnosno Full HD. Rezolucija je idealna za ovu veličinu. Windows sam bira 125% uvećanje, ali i ako vratite na 100% sve će biti čitljivo ako vam je vid iole dobar. Poenta je da bilo kakve nepotrebne rezolucije i “retina” efekti nisu potrebni, te da je 1920 x 1080 za 15.6” idealna mera. Honor ne ističe koja je tehnologija ekran korišćena, niti detaljno ulazi u pokrivenost boja, ali na osnovu ranijih iskustava možemo da kažemo da ekran daje veoma precizan prikaz i da nema plave i “promašene” boje kao što je nekada bio slučaj na mnogim Windows laptopovima. Uglovi gledanja nisu savršeni, ali su sasvim dovoljni za rad koji se očekuje od ovog laptopa, dok panel ima mat zaštitu od refleksije. Ova zaštita je nekada dobra, nekada ne. Da, videćete prikaz čak i kada na ekran padne direktan izvor svetla, ali će to svetlo biti “razliveno” po celom ekranu. U svakom slučaju ništa drugačije nego drugi “mat” ekrani. Honor se ponosi time da je ivica ekrana na tri strane samo 5,6mm što za laptop jeste odličan rezultat. Sve u svemu Honor MagicBook X 15 ima ekran koji neće osvojiti ni jednu nagradu, ali kojim će svaki kupac ovog laptopa biti više nego zadovoljan.

Skoro ceo radni dan bez punjača

Uz laptop dolazi veoma lep punjač bele boje, sa belim kablom. Punjač je jačine 65W, ali će se laptop veći deo vremena puniti brzinom od oko 40W. Što je i normalno. Kapacitet baterije je 42Wh što nije baš sjajan podatak za jedan 15.6” laptop. To ipak neće biti veliki problem obzirom da procesor nije veliki potrošač, pa je tako realno očekivati autonomiju rada od oko 6-7 sati. Videli smo i manje laptopove, sa većom baterijom i manjom potrošnjom koji mogu da izdrže 2-3x više bez punjača, ali treba biti realan i imati u vidu da ovaj laptop pokušava da ostvari i što je moguće bolju cenu, pa je autonomija rada od 6-7 sati više nego odgovarajući rezultat. Laptop se puni preko USB-C porta, mada treba znati da se ovaj port koristi samo za punjenje i da ne može da prenosi sliku ili podatke.

Konektori, kamera, zvučnici, mikrofon

Honor MagicBook X 15 nije baš šampion ponuđenih konektora, ali smatramo da ima sve što je potrebno. Spomenuti USB-C služi samo za punjenje, dok su tu još dva USB konektora, priključak za slušalice i HDMI. Jedan USB je 3.0 (osnovna 5 Gbps brzina) dok je drugi USB 2.0 i smatramo da je ovo veći propust. Pre svega, portovi nisu obeleženi i ne znate sigurno koji je 2.0, a koji 3.0, a takođe u 2022. godini nema smisla da svi portovi ne budu makar 3.0.

Zvučnici se nalaze sa donje strane i pružaju krajnje korektan zvuk za jedan laptop. Kamera je sakrivena između tastera F5 i F6, a podiže se i spušta klikom. Ovo je pravo rešenje za kameru kako bi se postigle veoma male ivice oko ekrana. Kamera snima veoma kvalitetno, pogotovo u dobrim svetlosnim uslovima, mada je procesiranje malo jače kad opadne količina svetla. Mikrofon je dovoljno dobar za video pozive, ali ne i neke ozbiljnije audio poduhvate. Zamerka je što kamera ne podržava Windows Hello, odnosno otključavanje sistema korišćenjem lica.

Performanse, softver i hardver

Model koji smo testirali ima i3-10110U procesor, 256GB NVME skladišta i 8GB RAM-a. Procesor ima dve jezgra, odnosno četiri treda i jasno je da služi pre svega kako bi bio mali potrošač. Moguće je izabrati model sa i5 procesorom. 256GB NVME skladište je veoma brzo i čitanje se odvija brzinom od preko 3000 MB/s, dok pisanje preko 1500 MB/s. Smatramo da je ovo izuzetno brzo skladište zaslužno zašto se laptop veoma dobro pokazao u radu, uprkos tome što ima samo 8GB RAM-a. Kao što je moguće izabrati brži procesor, tako je moguće povećati skladište na 512GB i/ili RAM na 16GB.

Laptop dolazi sa Windowsom 10, a odmah iz kutije nudi update na Windows 11. Mi smo prihvatili tu opciju i nakon dobra 3 sata instaliranja dobili smo i Windows 11, sa kojim nismo imali ni najmanji problem. Srećom, laptop osim jednog softvera nema bilo kakve nepotrebne dodatke sa kojima proizvođači nekada znaju da preteraju. Ističe se, čak i nalepnicom, Honor Magic link, odnosno deljenje ekrana i fajlova između Honor laptopa i mobilnih uređaja.

Ovaj model ni u jednoj konfiguraciji ne dolazi sa odvojenim grafičkim čipom, pa se tako i njegovo korišćenje treba zadržati na Office i Web upotrebi ili gledanju video sadržaja. Obrada fotografija bi trebala da bude nešto najteže što biste trebali da date ovom laptopu i to samo u umerenoj, skoro amaterskoj meri. Za video obradu, 3D ili igranje, jasno vam je da treba da potražite drugi laptop.

MagicBook je u većini slučajeva dosta tih, a ukoliko ne grešimo, čak se ventilatori u potpunosti zaustavljaju kada radite baš neke osnovne stvari. Ipak, ne treba zaboraviti da je ovo samo i3 procesor bez pomoći grafičke, te da će bilo kakvi napredni zadaci za čas povećati brzinu ventilatora i buku.

Odlični tastatura i trackpad uz dodatak senzora otiska prsta

Honor MagicBook X 15 ima veoma dobru tastaturu. Ona dizajnom podseća na MacBook, što je dobar potez. Sama plastika tastera i klik su ipak nešto slabiji, ali i dalje dosta dobri i neće vam trebati previše vremena kako biste počeli da pišete tekst veoma brzo, sa malo grešaka. Trackpad je respektabilno veliki za jedan Widnows laptop i radi odlično. Očekivano, klik je bolji u donjem delu gde se i nalazi fizički klik, a skrol sa dva prsta kao i Windows prečice rade pravo iz kutije i bez većih problema. Pohvalno je i to što tasteri odmah služe kao prečice za multimediju, dok se za njihovu “F” funkciju mora držati “Fn,” ali sigurni smo da je ovo moguće korigovati u podešavanjima ukoliko vam je potrebna obrnuta situacija.

Prisutan je i senzor otiska prsta koji u većini slučajeva radi veoma dobro. Ipak, ukoliko spadate u one ljude koji zimi imaju muku da održe zdravlje kože ili vaša koža izrazito negativno reaguje na hemikalije, moguće je da će ovaj senzor otiska prsta nekada odbiti vaš zahtev za otključavanje.

Kvalitetan predstavnik (više-)srednje klase

Honor MagicBook X 15 se potrudio da mnoge stvari uradi kako treba, ali je takođe pod pritiskom da održi najbolju moguću cenu. Tako da smo na kraju dobili laptop koji je veoma zahvalan, ali koji se neće istaći ni jednim spektakularnim delom. Verovatno su dizajn i ekran ono što najviše ističu ovaj laptop, pre svega zbog veoma malih ivica oko ekrana, što je ostvareno kamerom koja je prebačena na donji deo kućišta. Tastatura je za pohvalu jer ni jedan taster nije nepotrebno smanjen, a klik i razmaci su dobri za veoma brzo kucanje, uz minimalno vremena za navikavanje. Trackpad je za jedan Windows laptop odličan.

Zamerke treba da tražimo u malobrojnim konektorima, koji nisu najbolje realizovani, mada je i dalje tu sve ono što će trebati većini kupaca ovog laptopa. Zbog toga što je tastatura manja od ekrana, a zvučnici postavljeni sa donje strane prostor ako tastature deluje skoro pa nedovršen, ali je ipak bolje i ovako nego da je postavljena tastatura sa numeričkim delom, koja bi bila dosta lošija za pisanje teksta.

Laptop dolazi sa Windows 10 operativnim sistemom, koji možete da nastavite da koristite ili isntalirate Window 11 besplatno. Iako mašina ima samo 8GB RAM-a, veoma brzo NVME skladište pomaže da korišćenje bude bez kočenja, ali njega treba ipak ograničiti na Web, Office i gledanje video sadržaja. Baterija osrednje veličine daje autonomiju od 6-7 sati, što će biti dovoljno većini kupaca ovog laptopa. Sve u svemu, Honor MagicBook X 15 je interesantan predstavnik srednje klase laptopova i biće dobro rešenje za sve one koji su delimično ograničeni budžetom, a opet žele da ipak imaju nešto posebno.

PREDNOSTI

 • Lep dizajn
 • Kvalitetan ekran
 • Pristojne dimezije i masa
 • Senzor otiska prsta
 • Zgodan punjač
 • Tih u radu u većini slučajeva
 • Dolazi sa Windowsom
 • Generalne performanse (Web i Office)

MANE

 • Napredne performanse (3D, video, gejming)
 • Baterija bi mogla biti veća
 • Konektori (broj i realizacija)
 • Nema podešavanja ugla kamere

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda