Test: Vox 43ADW 4K UHD televizor

Najjeftiniji 4K televizor na tržištu
0
TOK score
0
USERS score

Vox 43ADW je najpovoljniji 4K televizor na domaćem tržištu. Bez obzira na to, odlično se pokazao kao televizor za igranje ili PC monitor. Filmovi, pogotovo 4K, mogu da izgledaju sasvim korektno ukoliko limitirate svoja očekivanja po pitanju kvaliteta crnih, tamnih predela i kontrasta generalno. Smart opcije su prisutne, mada povremeno bagovite. Dobra je vest da je skoro izašao update koji će možda ukloniti određenu količinu bagova. Zvučnici nisu za pohvalu, ali situacija nije bolja ni kod nešto skupljih televizora.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Vox 43ADW manje-više predstavlja najjeftiniji 4K (UHD) televizor na našem tržištu. To se najbolje vidi na ePonuda sajtu, gde možete da kliknete na televizore, izaberete ili 4K pod-kategoriju ili unutar televizora 3840 x 2160 rezolucije sa leve strane gde se nalaze filteri. Nakon sortiranja od najjeftinijeg, ovaj Vox televizor će uvek biti prvi ili jedan od prva tri rezultata. Postavlja se pitanje da li i kakve je potrebno napraviti zbog povoljne cene.

Samo ga Vox natpis “otkriva”

Osim ako ne pričamo o onim najskupljim, svi televizori srednje i niže klase međusobno liče. Pogotovo ako ih okačite na zid, odnosno eliminišete nožice. Tako da će vas samo Vox natpis otkriti da ste kupili jeftiniji televizor. Njega možete da sakrijete sa parčetom izolir trake, ali smatramo da to ne bi bilo fer prema ovom korektnom televizoru. Neke ergonomske slabosti ipak se vide u poređenju sa nešto boljim televizorima. Pristup konektorima otežan je sa svih strana. Sa donje strane su LAN, HDMI i USB konektori do kojih nije lako doći. Sa leve strane se takođe nalazi set drugih konektora kojima je jednako teško pristupiti. Pogotovo ukoliko je televizor na zidu. Obično proizvođači naprave makar jedan USB i jedan HDMI do kojih se lakše dolazi, ali to je razlika između niže i srednje/više klase televizora. Nožice su solidne, lako se postavljaju, ali bismo želeli da su postavljene nešto uže, kako bi televizor mogao da bude postavljen i na nešto manje komode.

Svi pikseli su tu

Vratimo se na sekund osnovama. Dok neke specifikacije mogu da zvuče subjektivno i da se tumače na različite načine, rezolucija je egzaktna nauka. Svaki piksel se može prebrojati, jedino što se na uređajima veće rezolucije on teže vidi, ali je tu. To znači da ukoliko je neki televizor 4K, on ima istu količinu piksela bilo da košta 30.000 ili 300.000 dinara. Naravno da ovaj televizor dijagonale 43” ima 3840 x 2160 tačaka i cena na to nije nikako uticala. Možda su nas malo razmazili “retina” telefoni i tableti, ali ovaj TV zapravo ima gustinu piksela kao solidni PC monitori, tako da bi u teoriji mogao da se koristi i za to, pod uslovom da se ispune neki drugi uslovi, koje ćemo opisati u nastavku teksta. 

Solidan panel, ali bez “peglanja” slike – dobro za igre

U specifikaciji se ne precizira koji panel koristi ovaj televizor, ali smo poprilično sigurni da je u pitanju VA. To je odličan izbor za većinu korisnika i adekvatan panel da se napravi dobar odnos cene i kvaliteta. Moderniji VA paneli sve više podsećaju na IPS, što je pohvalno. Dobri su u startu, ali ne trpe previše podešavanja i zapravo prikaz na njima softverski može da bude poprilično narušen. Dobra je vest da Vox 43ADW nema bilo kakve modove za “unapređenje” slike koji po pravilu samo pokvare kvalitet prikaza, pogotovo u nižoj klasi. Ovaj televizor nema ni neke dobre predefinisane modove za, na primer, igranje ili filmove, koji lepo rade na pojedinim skupljim televizorima. Slika iz kutije je poprilično dobra, ali može biti još nešto bolja ukoliko imate “oko” da to podesite i neki referetni kvalitetan ekran. Uradili smo kalibraciju i pomoću uređaja i dobili odlične rezultate, pre svega da dokažemo da panel nije limit ovog televizora, makar kada je reč o preciznosti boja.

Što se dinamike tiče, ne treba očekivati čuda, ali su rezultati pristojni. Pošto ovo nije OLED i naravno nema “local dimming” opcije, bilo kakve velike brojke po pitanju kontrasta nisu moguće. Kontrast je prosečan, ali to u 2022. godini nije ni malo loš rezultat. Ni kvalitet crne, ni gledanje previše tamnih filmova ili igara, neće biti problem ukoliko se setite da televizor košta tek 250 evra.

Pošto smo ustanovili da panel nije limit ovog televizora, ali i da nema bilo kakve modove za “ulepšavanje” slike ili pravljenje glatkog prikaza (soap opera effect), možemo da konstatujemo da panel zapravo ima veoma brz odziv i mali input lag. Ovo je veoma bitno za igranje i korišćenje televizora kao PC monitora. Kod drugih televizora je obično potrebno isključiti neke opcije ili prebaciti na “Game” mod, dok je Vox uvek ovako brz i vidimo ga kao dobro rešenje u nekim igračkim ili dečijim sobama, pogotovo za one koji bi monitor i televizor da ukombinuju u jedan uređaj. U tom slučaju isplati se da platite nekome da vam kalibriše televizor, ukoliko sami ne znate kako se to radi i nemate opremu.

Zvučnici očekivano ispodprosečni

Kao što se može očekivati, zvučnici televizora niže klase, a usuđujemo se da kažemo i manje popularnih brendova, jednostavno nisu dobri. Ne može se reći da je ovo posebno problem ovo Vox modela, a čak ni kod televizora srednje klase ne postoji garancija da će zvučnici biti dobri, već možda tek nešto bolji od onih koje smo čuli na Voxu. Zvuku fali basa, a ne može se reći ni da je situacija bolja sa visokim tonovima. Glasnoće, naravno, kao kod svakog televizora ima dovoljno. Međutim, ukoliko planirate da igrate puno igara i gledate dosta filmova, bilo bi dobro da investirate u neke bolje zvučnike. Za gledanje televizijskog programa ovaj kvalitet zvučnika generalno ne smeta, ako imate dobar sluh. Međutim primetili smo da ta “šupljina” u frekfencijama kod jeftinih televizora smeta nešto starijim osobama i onima koji slabije čuju. Oni će povećavati glasnoću, ali neće dobijati od zvuka ono što im treba. U takvim situacijama povezivanje nekog soundbara ili zvučnika koji imaju “punoću” znači da će te osobe moći da slušaju televizijski program bez potrebe za preteranom glasnoćom, kao u slučaju kada zvuk dolazi sa ugrađenih zvučnika televizora.

Smart…?

Napomena: neposredno pre izlaska teksta, pojavila se V2.4.0 verzija sistema za ovaj televzior, koja možda jeste, a možda i nije otklonila probleme navedene ispod.

Ovaj Vox 43” UHD 4K televizor se vodi kao “smart,” ali bolje bi bilo da to nije. Veoma je bagovit, čak i kada ne koristite smart opcije. Problem je u tome što je osnovni prikaz HDMI portova rešen na nivou operativnog sistema i televizor se jednostavno “zabode” na nekom portu. Takođe se dešava da sa HDMI porta prebacuje prikaz na “Home” ekran i nazad, bez ikakvog posebnog razloga. Dokle god koristite jedan input nikakvih problema neće biti, ali bilo kakvo prebacivanje ulaza ili odlazak u “smart” menije je potencijal da se nešto zablokira. U bilo kakvom napredom korišćenju, ovaj televizor ćete morati da isključujete iz struje makar jednom dnevno. Dobra je vest da se ovi problemi ne dešavaju prilikom gledanja bilo kakvog sadržaja, već samo kada na televizoru nešto menjate i “čačkate.”

Televizor pokreće Android 9 koji nikako ne treba pomešate sa Android TV operativnim sistemom. Jeftiniji televizori, pa tako i ovaj, imaju minimalno preuređen sistem sa telefona, što možda deluje kao dobra ideja, ali zapravo nije. YouTube radi lepo. Oređene aplikacije je moguće instalirati, ali generalno stabilnost i mogućnosti nisu dobre kao kod Android TV operativnog sistema. Moguće je koristiti EON i uprkos tome što je ovo zapravo sistem sa mobilnog telefona, United Media je dovoljno dobro uradila svoju aplikaciju, da ona prepoznaje da je ovo televizor, što znači da ćete moći da koristite samo onaj jedan slot za EON smart aplikaciju na televizorima. Generalno gledano ovaj televizor može da bude pametan, ali za to treba potrošiti dosta vremena i nerava. Moguće je puštati muziku, slike i filmove sa USB-a, sa prosečnim opcijama, dok je reprodukcija sadržaja preko mreže putem, recimo, DLNA servisa veoma ograničena i dosta slabija u odnosu na pojedina fabrička rešenja, osim ako ne potražite posebnu aplikaciju. Televizor jeste pametan onoliko koliko vi uložite pamet u njega. Zbog spomenutih bagova, za neke bi bilo bolje da ovaj televizor jednostavno nije smart, već da samo pušta HDMI portove i sadržaj sa USB-a, kao i televizori koji nisu smart. Ipak, ukoliko vam je potreban EON i YouTube, što je većini ljudi dovoljno od smart televizora, Vox će moći da obavi te zadatke bez problema, a za ostale aplikacije ili treba da se nadate da će dobro raditi ili da uložite svoje znanje da ih posebno podesite.

Minimalni kompromisi – preporuka

Na početku smo se zapitali koja količina kompromisa je morala biti napravljena da bi se ostvarila niska cena na 4K televizoru. Odgovor je, veoma mala. Televizor ima vrlo dobar panel, odličan čak za ove novce, a dobra je vest što Vox nije pokušao softverski da ulepša sliku, što u praksi obično donese gore rezultate. Slika u startu je dosta dobra, a uz minimalno podešavanje nekoga ko to zna, može da bude još bolja. Vidimo ovaj televizor kao odličan izbor za igranje i PC monitor. Nije loš ni za gledanje filmova, ali očekivanja što se tiče kontrsta dinamike, tamnih predela treba da limitirate.

Iako je televizor smart, nekada smo poželeli da to nije. Može da pušta mnoge aplikacije i formate, ali to neće ići tako lako kao kod nekih televizora poznatijih brendova. Vizuelno se ni malo ne razlikuje od televizora niže i srednje klase, pa ga samo natpis Vox otkriva da je u pitanju jeftiniji televizor. Ipak, on svojim prikazom slike može da utiša svaku kritiku. Nije za one koji vole prenaglašene boje, oštrinu, kojima je “soap opera effect” uključen stalno i koji kod televizora najviše cene “našminkanu” sliku. Oni koji vole realan prikaz, mnogo bolji nego što bi cena na to ukazivala, biće veoma zadovoljni. Zvučnici su dovoljno glasni, ali očekivano nižeg kvaliteta i to treba imati u vidu ukoliko vam je ovo bitno, jer je nekad ljudima koji slabije čuju kvalitet zvuka bitniji od toga koliko televizor može da se “pojača.” Vox 43ADW možemo da preporučimo svima koji žele da uštede prilikom kupovina televizora, a pogotovo onima koji bi da se igraju u 4K rezoluciji i koriste ga kao PC monitor.

PREDNOSTI

  • 4K rezolucija
  • Solidan panel
  • Mogućnost dobijanja tačnog prikaza slike
  • Dobar odziv i input lag
  • Smart

MANE

  • Softver je bagovit
  • Zvučnici su ispodprosečni
  • Portovi nisu lako dostupni

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda