Test: Karcher 4001 SE Plus usisivač za pranje

Suvo i mokro usisavanje, dubinsko pranje
0
TOK score
0
USERS score

Karcher SE 4001 Plus je usisivač koji može da se koristi za mokro usisavanje, mokro čišćenje tvrih podloga ili suvo usisavanje. Pored mogućnosti da usisava mokru ili suvu materiju, ima opciju prskanja vode i deterdženta, zahvaljujući posebnom crevu dovedenom do vrha papučice, dok se aktiviranje ovog prskanja odvija pomoću “pištolja” koji vam je pri ruci dok držite ručku.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Ukoliko imate decu, kućne ljubimce ili ste jednostavno nespretni, klasične stvari za čišćenje, kao što su usisivač, metrla, krpa, često vam neće biti dovojni. Sokovi se prosipaju na tepih, čokolada se lepi za nameštaj, a to je nemoguće očistiti na jednostavan način. Ljudima često na pamet padne dubinsko pranje, ali šta je zapravo dubinsko pranje? Pre bi se reklo da je to u pitanju dubinsko usisavanje, uglavnom mokrih delova.

Kao klasičan usisvač

Karcher 4001 SE Plus je upravo usisivač koji higijenu u vašoj kući može da podigne na viši nivo. Iako može da bude klasičan suvi usisivač, on nije tako zamišljen. Naime, na njega je moguće povezati kesu za suvo usisavanje, imate crveno i dovoljno snage, ali treba znati da glavna papučica nije zgodna za kombinaciju tepiha i tvrdih podloga. Ova papučica može da se koristi za garaže i radionice, ali je nedovoljno napredna za kućno okruženje. Manja papučica i dodatak za uske prostore su u skladu sa drugim, običnim, usisivačima i na tom polju Karcher 4001 SE Plus može da se meri sa normalnim usisivačem.

Kombinacija krpe i usisivača u jednom

Drugi način korišćenja ovog usisivača je između suvog usisavanja i njegove glavne namene. To je mokro usisavanje i čišćenje tvrdih podloga. Pre nego što nastavimo, treba da napomenemo da u glavnoj posudi usisivača, ukoliko planirate da sakupljate bilo šta mokro, treba da skinete papirnu kesu za prašinu i postavite jednu sunđerastu zaštitu i poklopac, kako bi motor bio dodatno zaštićen od vode. U tom slučaju voda se jednostavno skuplja u glavnoj, donjoj posudi usisivača, dok se u sklopu poklopca nalazi i motor. Na vrhove papučica, a u ovom slučaju imamo Plus pakovanje, koje ima dve papučice za ovo mokro čišćenje tvrdih površina, postavlja se dodatni deo koji ima četkice sa jedne strane i gumu za čišćenje stakla sa druge strane. Tako su papučice adaptirane za čišćenje, ali i skuplja i usisavanje vode.

Pranje tepiha bez pomeranja

Treba da objasnimo glavni princip rada ovog usisivača. Naime, on poseduje rezervoar za vodu u koju se može staviti samo voda, a poželjno i adekvatna tečnost za pranje, bilo podova ili tepiha. Iz ovog rezervoara dodatnim crevom je do vrha papučice sprovedena tečnost, koja izlazi kroz brizgaljku sa zadnje strane papučice. Na samom usisivaču imate prekidač za pokretanje ili zaustavljanje pumpe za ovu tečnost, dok na mestu gde obično držite ruku tokom usisavanja imate još jedan deo u obliku pištolja koji pritiskate kada želite da izlazi tečnost za pranje iz brizgaljke.

Konačno dolazimo i do glavne namene ovog usisivača, a to je sakupljenje vode i vlažnosti iz mekih površina. Ne može se reći da je njegova namena dubinsko pranje (jer je taj pojam malo nedefinisan), ali on može da se koristi za dubinsko pranje, ukoliko znate šta radite. Naime, bilo šta što ima sunđere i meke delova ispod štofa, jednostavno ne biste trebali nikada, ni kada perete, da natopite. Nekada se dešavaju nepredviđeni slučajevi i tada možete dubinski da usisate tečnost i vlagu, onoliko koliko ovakvi usisivači to mogu, ali poenta je da kod nameštaja i sedišta u automobilima, čistite samo površinsku presvlaku i iz nje izvlačite višak vlage i hemije, radi boljeg suštenja. To znači da brizgaljku ni slučajno ne treba da palite za bilo šta što podseća na sedište, jastuk ili dušek. Već jednostavno “suvom” penom, drugim tehnikama i adekvatnom hemijom da aktivirate prljavštinu iz površine, koju će kasnije ovaj usisivač pokupiti.

Kada je reč o stvarima kod kojih nema šta da “upije,” kao što su tepisi, itisoni, prostirke i bilo šta slično, onda možete da koristite ugrađenu brizgaljku koliko god želite. Sa hemijom, bez hemije, odnosno prvi prolaz sa hemijom, a posle sa običnom vodo. Kako god mislite da je adekvatno, zavisno od situacije. Jednostavno, ovaj usisivač će vam omogućiti da perete tepihe i slične površine bez potrebe da ih pomerate. On vuče veoma jako i ako koristite jednostavnu tehniku, površine će biti skoro pa suve nakon usisvanja. Naravno, nikad i potpuno suve, pa će zavisno od sezone i temperature trebati još od nekoliko sati do dan-dva da se sve u potpunosti osuši. Ali u svakom slučaju mnogo bolje nego da tepih iznosite napolje ili dogovarate termine sa servisima za pranje.

Vredi ga imati

Karcher 4001 SE Plus neće biti potreban baš svakoj kući, ali koliko drugi kućni aparati koštaju, on i ne mora da bude prevelika investicija, pogotovo ako spadate u one kojima su tepisi i nameštaj stalno izloženi riziku. Nakon inicijalnog montiranja i učenja kako se šta koristi, nećete imati poteškoća tokom rada. Njegovo montiranje, punjenje, održavanje i čišćenje je jednostanvo koliko  se to može očekivati od jednog ovakvog uređaja, a kvalitet rada je odličan i prevazilazi kućne potrebe i skoro da se može koristiti za neke profesionalne namene. Karcher je, rekli bismo, učinio maksimum da ovaj uređaj napravi pristupačan, kako da se nabavi, tako i da se koristi u bilo kom kućnom okruženju.

 

PREDNOSTI

  • Raznolika upotreba
  • Neophodni dodaci
  • Snažno usisavanje
  • Lako čišćenje

MANE

  • Inicijalno montiranje
  • Fali klasična kvalitetna papučica za suvo usisavanje

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda