Test: Energetics XT 400M eliptični trenažer

Bolji od bicikle i alternativa za traku
0
TOK score
0
USERS score

Za razliku od sobne bicikle, eliptični trenažer angažuje dosta mišića i gornjeg dela tela. Noge i dalje rade slično kao na bicikli, dok se dodatno koriste ruke, ramena, grudi i leđa.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sezona praznika i obilate trpeze je iza nas. Sezona leta, kratke i tanke garderobe je ispred nas. Potrebno je vratiti se u formu, pripremiti za neke planirane sportske i aktivnosti u prirodi ili jednostavno doterati liniju za more. Iz više nego očiglednih razloga, mnogima je najlakše da vežbaju kod kuće, a to nije uvek lako. Teško je nagovoriti se na bazične vežbe, a bilo kakve vežbe sa visokim brojem otkucaja su skoro neizvodljive kod kuće bez dodatne sprave. Trake za trčanje su skuplje i ne aktivniraju dovoljno gornji deo tela, sobne bicikle su u redu, ali se na njima isključivo koriste noge. Eliptični trenažeri su razumna opcija između cene i aktiviranja mišića na čitavom telu.

Odličan i za početnike

Energetics XT 400M predstavlja model koji će mnogima biti dostupan i koji je odličan za kućnu upotrebu. Ukoliko nikada niste koristili ovakav trenažer, ne treba da brinete, jer je period navikavanja veoma karatak. Kao da vozite biciklu, dok je aktiviranje ruku naravno poželjno i trebaće vam ne više od desetak minuta da u potpunosti “ubacite” i gornji deo tela u vežbu, kako biste dobili najbolje rezultate.

Ističe se da trenažer može da izdrži korisnike do 120 Kg. Deluje solidno urađeno za ovaj cenovni rang, a vi ukoliko imate nešto više kilograma možete pomoću njega de se spustite ispod 120 Kg i onda da ne brinete o dugoročnim posledicama, kako za trenažer, tako i za vaše zdravlje. Težina zamajca je 5 Kg, radi poprilično glatko i ostavlja utisak da će obavljati svoju funkciju bez problema duži niz godina.

Nivo opterećenja se podešava na klasičan način, kao kod svih sličnih trenažera i sobnih bicikli. Pomoću točkića koji se nalazi sa prednje strane i koji je povezan na mehanizam koji povećava ili smanjuje otpor zamajca. Nismo otvarali ovaj trenažer, ali pretpostavljamo da je u pitanju magnetni sistem koji se približava i odaljava, čime se bez kontakta “otežava” rad zamajca, što znači da nema bilo kakvih neželjenih zvukova i uticaja na dugoročnu izdržljivost.

Lako pomeranje i veliki displej

Dimenzije su 101,5 x 60 x 161 cm, a ukupna težina čak 37 kilograma. Ovo je dobro jer je bitno da ovakav trenažer bude stabilan dok ga koristite. On sa donje strane ima točkiće koji ne dodiruju zemlju kada je on u normalnom položaju. Kada ga nagnete, točkići onda dodirnu zemlju i moguće je pomeriti ga bez većih poteškoća, što je dobra stvar, kako biste ga, recimo, postavili ispred televizora kada želite da vežbate.

Veliki displej sa prednje strane prati sve bitne informacije o vašem vežbanju. Koliko je prošlo vremena od početka, koliko ste kalorija potrošili, otkucaje srca i tako dalje. Kontrola je pomoću velikih tastera koji se nalaze sa strane i smatramo da je to dobar izbor, obzirom da se oni lako kontroliš i očigledno su otporni na vlagu, što je uvek dobra vesta na spravama za vežbanje. Bilo kakav ekran koji se kontroliše dodirom ne bi bio dobar izbor u ovom slučaju. Trenažer ima fiksne ručke gde možete da stavite ruke i izmerite puls, dok bi za u potpunosti efikasno vežbanje trebali da koristite ručke koje se pomeraju sa donjim delom. Postolje na koje stavljate stopala je dovoljno veliko i za ljude koji nose velike brojeve obuće, a ono je blago ograđeno ivicom kako ne biste skliznuli tokom jakih vežbanja.

Utisci

Energetics XT 400M je odlično rešenje za sve ne one koji vole da treniraju kući, a koji nisu zadovoljni rezultatima koje dobijaju na klasičnoj sobnoj bicikli. U poređenju sa trakom za trčanje takođe donosi više aktiviranja gornjeg dela tela, ali i generalno manju cenu. Ovaj eliptični trenažer je odličan i za sve one koji ranije nisu ništa trenirali i generalno im je teško da uđu u svet sporta i fitnesa, obzirom da ne zahteva bilo kakvo prethodno znanje, veoma je teško praviti greške na ovoj spravi, a rezultati mogu da budu veoma dobri uz malo discipline.

Za potrebe testiranja ustupio Intersport

 

PREDNOSTI

  • Povoljna cena
  • Miran rad
  • Jednostavno vežbanje
  • Pregledan displej

MANE

  • Merenje otkucaja samo na fiksnim ručicama
  • Konstrukcija bi mogla biti čvršća

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda