Test: Garmin Instinct smartwatch

Stari dizajn, nove mogućnosti
0
TOK score
0
USERS score

Garmin Instinct je idealan sat za sve ljubitelje tradicionalnih Casio otpornih satova na spoljne uticaje, ali koji donosi sve potrebne smartwatch opcije. Zbog klasičnog monohrom ekrana, baterija ovog sata može da traje između 14 i 40 dana, što je velika prednost u poređenju sa većinom drugih pametnih satova

Gde kupiti ovaj proizvod?

Garmin Instinct donosi poznati dizajn satova koji je Casio predstavio pre skoro 40 godina. Ovim satovima izgled nikada nije bio na prvom mestu, već robusnost i utisak dugovečnog proizvoda. Oni skoro nikada nisu izašli iz mode, a to se nije promenilo ni sa dolaskom pametnih satova. 

Garmin Instinct je pravi smartwatch za sve one koji ne žele na prvi pogled da pokažu da imaju smart watch. Mnogi pametni satovi su osetljivi i osim za aktivnosti u sigurnom okruženju, nisu predviđeni za neke ekstremne poduhvate. Garmin Instinct nije običan smarwatch obzirom da ispunjava 810 standard američke vojske za otpornost na temperature, udarce i vodu do 100 metara dubine.

Impresivna baterija za pametni sat

Pored toga, mnogi nisu srećni zato što većini pametnih satova baterija traje jedan ili dva dana. Garmin Instinct je odgovor i na taj problem. Trajanje baterije je izuzetno za ovakav uređaj, a to je 14 dana u smartwatch modu, 16 u gps modu i čak 40 dana u tzv. “Ultra Track” modu, koji pospešuje čuvanje baterije. U smartwatch svetu ovo su impresivne brojke. Sve se to postiže pre svega monohrom ekranom koji je veoma mali potrošač, ali i pristojnim dimenzijama sata u kojem je bilo mesta za veliku bateriju.

Sat podržava multi, odnosno sve relevantne sisteme za pozicioniranje, a to su: GPS, Glonass i Galileo. Ističe se trio ABC senzora, za nadmorsku visinu, barometar tačnije merenje vremenskih uslova i elektronski kompas sa tri ose. Za one koji vole da istražuju, a opet žele da se na početak vrate poznatom rutom, tu je trackback opcija koja vam dozvoljava da hodate ili trčite putanjom kojom god želite, ali da u povratku koristite tu istu rutu kako biste se sigurno vratili nazad.

Garmin Instinct naravno prati otkucaje srca, kao i nivo stresa. Tu su i modovi za praćenje mnogobrojnih sportskih aktivnosti. Ovo su svakako funkcije i daleko pristupačnijih pametnih satova, pa samim tim nema dileme da će ih Garmin Instinct obavljati veoma precizno.

Nakon privikavanja, mogućnosti su ogromne

Kao i svaki pametni sat, na sebi može da prikazuje notifcikacije za poruke, mejlove i druga obaveštenja. Ukoliko to naravno želite. Kao deo dodatne opreme i servisa koji se plaćaju, moguće je koristiti uređaje za praćenje pasa, kao i povezivanje na satelite za komunikaciju i potrebe pozivanja pomoći ovim putem ukoliko se nađete u neprilici, a nema signala mobilnog telefona.

Korišćenje nije baš jednostavno u startu i potrebno je navići se na dugmiće sa strane, te konsultovati uputstvo. Kako sat nema ekran koji se kontroliše dodirom i kako prikaz na ekranu nije grafički atraktivan, deluje da Garmin Instinct ima znatno manje mogućnosti prikaza informacija nego što je to zapravo slučaj. Moguće je konfigurisati ekran koji je podeljen u pet delova. Takođe je moguće posebno koristiti prikaz za “lice” sata, odnosno kada se on ne koristi za bilo kakvu aktivnosti, ali i imati potpuno drugačije informacije kada se prati nek aktivnosti. Moguće je dokupiti narukvice u više boja, koja se menjaju relativno lako. Aplikacija na telefonu prikazuje detaljne informacije o vašim aktivnostima i zdravlju, a preko nje je moguće vršiti i određena podešavanja sata.

Utisci

Garmin Instinct je idealno rešenje za sve one koji vole klasičan dizajn masivnih Casio satova. Poseduje skoro sve mogućnosti koje može da ima jedan pametni sat, osim recimo telefoniranja ili kontrole muzike, ali je dobra vest da on može da bude smartwatch samo ukoliko vi to želite. Ukoliko želite da ostane klasičan sat, moguće je utišati ili isključiti dodatne mogućnosti, kada vas ovaj sat neće “gnjaviti” notifikacijama ili pozivima na aktinost i kada će baterija trajati dosta duže. Sa druge strane, ukoliko aktivno želite da koristite napredne mogućnosti, one su tu, veoma su pregledne i neće biti teško dobiti ono što želite od ovog sata, nekon toga što naučite kako da upravljate satom pomoću tastera sa strane. Bilo da vam treba ili ne pametni sat, Garmin Instinct je idealan izbor za sve ljubitelje prirode, sportskih aktivnosti, avatura…

Za potrebe testiranja ustupio Intersport

PREDNOSTI

  • Fizička izrada, izdržljivost
  • Trajanje baterije
  • Praćenje aktivnosti
  • Prilagođavanje ekrana
  • Udobnost

MANE

  • Dimenzije
  • Upadljiv izgled
  • Korišćenje u startu

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda