Test: Nexsas NX-2000 indukcioni rešo

Energetska efikasnost i pristupačna cena
0
TOK score
0
USERS score

Indukciona ringla ne koristi grejače kako, već magnete kako bi zagrejala samo posudu u kojoj se priprema hrana. Time se postiže veća brzina kuvanja, ali i manja potrošnja.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Mnogi od nas nisu ni svesni gde se sve magneti koriste i kako nam unapređuju život. Svakog dana nalaze se nove primene za njih. Indukciona ringla nije baš novi izum, ali većina domaćinstava kod nas i dalje ima klasične ringle sa grejačima. Ringla sa grejačima prvo treba da zagreje sebe, pa onda tu toplotu da prenese na sud. To zagrevanje je sporije, ali se i tom prilikom gubi dosta energije koja odlazi na grejanje šporeta ili vazduha. Indukciona ringla koristi magnete kako bi aktivirala i “pomerila” atome na metalnoj posudi u kojoj se kuva. Kako su oni statični, ova sila se pretvara u toplotu, koja greje sadržaj suda za kuvanje. Na ovaj način se dobija ne samo veća brzina grejanja, već i bolja efikasnost, obzirom da se značajno manje energije rasipa okolo.

Jednostavno korišćenje

Nexsas NX-2000 je indukcioni rešo sa jednim mestom, jačine 2000w. Ovoliko će trošiti ukoliko se koristi na najvećoj jačini, a karakteristika indukcionih ringli jeste da je moguće veoma precizno podesiti temperaturu. U ovom slučaju moguće je između 60 i 240 stepeni u rasponima od 20, što je veoma zgodno, pogotovo kada tačno znate koja temperatura treba hrani ili kada se pravi nešto malo iznad ili ispod tačke ključanja. Pored prikaza u temperaturi, moguće je imati prikaz u potrošnji, kada se na ekranu prikazuju brojevi između 200 i 2000.

Za one manje iskusne, dostupno je nekoliko predefinisanih modova, koji imaju pripremljene temperature, zavisno od toga šta je potrebno napraviti (prženje, roštilj, voda, mleko, supa i pirinač). Još jedna veoma korisna stvar na Nexsas NX-2000 indukcionom rešou, a što nema baš mnogo starih ringli, jeste dostupan tajmer. Pa ukoliko znate koliko vremena i na kojoj temperaturi neka hrana treba da se priprema, možete to lako uneti na početku, a ringla će se isključiti kada se istekne vreme.

Zanimljivo je da je čak klikom na dugme moguće videti napon u utičnici gde je rešo uključen, što nije baš uobičajeno za druge uređaje. Sa svojih maksimalni 2000w potrošnje NX-2000 će moći da radi i kroz većinu produžnih kablova (koji obično podržavaju 3600w), mada je najbolje rešo povezati direktno na utičnicu u zidu. Kao i svaki uređaj koji zagreva hranu na indukcionom principu i ovaj ima ventilator, što jeste mana u odnosu na klasične ringle. Zavisno od toga koliko koristite, ventilator će se nekada odmah ugasiti nakon korišćenja ili eventualno ostati da radi još nekoliko minuta posle. Takođe neizbežna tema jesu posude, jer ne mogu sve da rade na indukcionoj ringli, ali problem nije tako veliki kao što deluje, jer većina starih i novih posuda može da radi, a prilikom kupovine nove jasno je uglavnom označeno da li ta posuda može da radi na indukcionoj ringli.

Za nestrpljive

Za kraj možemo reći da je izrada koju ima Nexsas NX-2000 na prosečnom nivou, kao i korišćeni materijali. Ne deluje da će biti bilo kakvih problema, već je to način da se ponudi najbolja moguća cena, što svakako pozdravljamo. Tasteri su adekvano zaštićeni od polivanja, što je neophodno za kuhinjski aparata, a ne izgleda da će dugoročno bilo šta da se odlomi ili pokvari. Sve u svemu, ova indukciona ringla je odlično rešenje za sve one nestrpljive kada kuvaju kafu ili čaj, ali i logičan izbor ukoliko vam je “crkla” ringla na starom šporetu, a ne želite da menjate ceo i da tražite majstora. Kao i za sve vikendice, letnje kuhinje, terase i slično.

Za potrebe testiranja ustupio Tri O

PREDNOSTI

  • Brzo kuvanje
  • Iskorišćenje energije
  • Precizno podešavanje temperature
  • Tajmer
  • Predefinisani modovi
  • Pregled voltaže na displeju

MANE

  • Ventilator (važi za svaku indukcionu)
  • Ograničeni materijali posuda
  • Izrada bi mogla biti bolja

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda