Test: Bosch GWS 180-Li akumulatorska brusilica

Brushless motor i litijumska baterija za maksimalne rezultate
0
TOK score
0
USERS score

Bosch GWS 180-Li je akumulatorska brusilica koju pokreće 18V baterija. Brusilica koristi brushless, odnosno motor bez četkica, čime se ostvaruje najbolja efikasnost, malo zagrevanje i buka, kao smanjena potrošnja baterije. Brushless motor omogućuje da ova brusilica na akumulator radi i bolje nego one sa kablom.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sa dijagonalom od 27 inča, ovaj monitor spada među veće i biće dovoljan za skoro sve zahteve. Na tržištu ima i većih monitora, ali je raspon između 24 i 27 inča ono što je razuman izbor za većinu kupaca. Rezolucija je odličnih 2560 x 1440 tačaka (QHD). To znači da će biti dovoljno i radnog prostora i stvari neće biti previše sitne. Istina je da 24” monitor sa istom rezolucijom daje nešto le

Ukoliko ste profesionalni majstor ili ste veoma zainteresovani za alate, Bosch GWS 180-Li bi za vas mogla da bude samo još jedna akumulatorska brusilica više-srednje klase, a moguće je da sličnu imate ili planirate da kupite. Ukoliko se povremeno bavite “majstorskim” poslom oko i u kući, a niste skoro osvežili alat, ova brusilica donosi nekoliko veoma bitnih novina. Bez obzira što na njoj piše “Professional,” ona je jednako prilagođena i amaterima.

Manje glavobolja uz litijumsku bateriju

U poslednje vreme skoro svi alati imaju litijumske baterije, što je veoma značajno. Nekada su korišćene Ni-Cd baterije koje su uglavnom radile – dok su radile, ali kada bi “rešile” da više ne rade, pravile bi znatno veće probleme nego litijumske. Jednostavno bi preko noći prestale da rade, odbijale da se pune ili gubile voltažu. Litijumske baterije, iako nisu svemoguće, daleko su bolji izbor za sve uređaje, pa tako i za alate. Njihova glavna prednost je u tome što bolje trpe cikluse punjenja, odnosno duže će izdržati ukoliko se napune, pa se ne koriste. Takođe elektronika prilikom punjenja i trošenja je pametnija, čime se produžava vek.

Pored toga, neće jednostavno prestati da rade preko noći, pa će vam dati dovoljno vremena da se pripremite za kupovinu nove, ali o tome treba da razmišljate tek nekoliko godina nakon kupovine uređaja. Bosch GWS 180-Li dolazi sa litijumskom 18V baterijom 4Ah kapaciteta i adekvatnim punjačem. U pitanju je sistem baterija koji se koristi na preko 150 Bosch alata i moguće je menjati baterije i punjače između uređaja. Ili jednostavno uštedeti prilikom kupovine sledećeg uređaja, tako što ćete ga nabaviti bez baterije i koristiti onu što imate. Većem punjaču koji dolazi sa ovom brusilicom treba u teoriji sat vremena da napuni ovu bateriju, a u praksi je to nešto malo više vremena.

Bolja efikasnost i performanse uz motor bez četkica

Sledeća novina koju viđamo na boljim alatima poslednjih godina, pa tako i na Bosch GWS 180-Li akumulatorskoj brusilici jesu brushless, odnosno motori bez četkica. Ovaj motor ne znači samo da nećete s vremena na vreme morati da menjate četkice, što u principu nije veliki posao i trošak. Motori bez četkica pre svega služe kako bi dali bolje performanse, manju buku, ali i smanjili potrošnju baterije. Računica je jasna, ukoliko neki motor ima manje pokretnih delova i manje frkcije, više će energije da pretvori u rad, a manje u toplotu i buku. Važi za apsolutno sve stvari na ovom svetu. Za sve one koji su rezervisani prema akumulatorskom alatu, pored litijumske baterije, motor bez četkica je sledeća stavka zbog kojeg ne treba da brinete ukoliko planirate kupovinu. Zapravo, akumulatorski alatat sa motorom bez četkica će dati bolje performanse nego alat sa klasičnim motorom koji se napaja kablom na 220v.

Profesionalna serija sa zaštitama, prilagođena amaterima

Bosch GWS 180-Li spada u profesionalnu seriju alata, ali smatramo da je ova brusilica odlično prilagođena i amaterima. Pre svega, njena masa je relativno mala, čak i sa povezanom 4Ah baterijom, koja čini veliki udeo ukupne težine. Pored toga, tu je zaštita od ponovnog starta nakon zamene baterije. Naime, svaka brusilica uglavnom ima prekidač koji može da se “zaglavi” kako ne bi morao stalno da se drži prilikom rada. Kada se isprazni baterija vi ćete, u većini slučajeva, zaboraviti da je prekidač ostao zaglavljen. Kako se ne bi desilo ništa nepredviđeno, prilikom ponovnog povezivanja baterije, brusilica neće požeti da radi sve dok se prekidač prvo ne otkoči, bez ozbzira što je u položaju uključene brusilice. Tu je i zaštitnik od varnica i opiljaka, koji je napravljen od debljeg metala, veoma lako se rotira i nemojte ga nikada skidati niti sa jedne brusilice! Princip promene kamena je stadardan i veoma jednostavan, čak i za početnike. Drži se manji taster sa strane dok se kamen ne “zaglavi,” nakon čega je moguće odvrnuti ga sa adekvatnim ključem, koji se dobija u pakovanju.

Vreme za obnovu alata

Ukoliko ste profesionalac, možda imate staru brusilicu i dosta produžnog kabla, a Bosch GWS 180-Li može da reši mnoge probleme. Pogotovo ukoliko radite na visini ili negde gde nije uvek dostupna utičnica. Dobra je stvar što baterija podržava preko 150 različitih Bosch alata, pa već možete da kombinujete postoće ili formirate budući sistem sa onoliko različitih alata i baterija koliko vam treba.

Ukoliko ste amater, verujemo da ste možda malo rezervisani prema brusilici koja nema kabl. Pokazali smo da za to nema razloga. Za to je pre svega zaslužan brushless motor koji daje bolje performanse nego motor koji ima četkice, uz manju potrošnju, buku i veću dugovečnost. U pitanju nije nikakvo prazno obećanje, motori bez četkica jednostavno rade efikasnije, što se rezultuje kroz bolji rade, ali i manje habanje i potrošnju energije. Litijumska baterija je tu kako bi se predomislili svi oni koji su se jednom razočarali što je akumulatorski alat prestao da radi. Iako nisu svemoguće, litijumske baterije su daleko zgodnije rešenje, koje vas neće preko noći napustiti i koje će duži niz godina zadržavati maksimum performansi. Bosch GWS 180-Li brusilica se samo poželeti može, bilo da vam treba svaki dan ili povremeno za sređivanje u kući i oko nje.

Za potrebe testiranja ustupio Metal Flex

PREDNOSTI

  • Brushless motor
  • Litijumska baterija
  • Relativno mala masa
  • Zaštitnik i rotacija ručice
  • Zaštita od ponovnog starta

MANE

  • Premium Bosch cena

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda