Test: Nacon Pro Compact Xbox i PC kontroler

Igrački kontroler za Windows i Xbox
0
TOK score
0
USERS score

Nacon Pro Compact je igrački kontroler koji radi na Xbox One, ali i na poslednjoj generaciji Microsoft konzola Series S i X. Takođe radi i u Windowsu i pruža potpuno native iskustvo, bez potrebe za instaliranjem drajvera. Ipak, ukoliko želite dodatna podešavanja prisutan je kvalitetan softver, kao i Dolby Atmos licenca za slušalice.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Pro Compact džojped kompanije Nacon namenjen je za Xbox i Windows platforme. Podržani su Xbox One i novi Series X/S modeli. Kao što mu naziv kaže, u pitanju je kompaktni kontroler, ali to to ipak ne znači da je previše manji od drugih džojpeda. U pitanju je žični USB model koji ima veoma dugačak, kvalitetan i debeo kabl dužine tri metra. Dostupan je u dve boje, crnoj i beloj, a bela varijanta ima crni zadnji panel kod trigera. Poseduje vibrirajuće motore, koji su veoma jaki i slučajno ili ne, moguće je osetiti ih i na trigerima. Još jedna velika prednost ovog kontrolera jeste softverska podrška za Dolby Atmos kada se slušalice povežu na 3.5mm-ski konektor sa donje strane džojpeda. Softver omogućava dodatna podešavanja analognog odziva pečurki i trigera.

Kvalitet izrade

Neretko “zamenski” kontroleri znaju da imaju slabiji kvalitet izrade nego oni koji su prevashodno namenjeni da se koriste za neku konzolu. To nije slučaj sa Pro Compact modelom i može se reći da je njegova izrada u rangu najboljih džojpeda. U potpunosti je urađen od plastike, što je očekivano za jednu igračku periferiju, ali je ta plastika pod rukom veoma kvalitetna i prijatna. Nismo bili u prilici da ga koristimo tokom letnjih perioda, ali uvereni smo da problema sa klizanjem neće biti.

Ergonomija

Ergonomija nije najjača osobina ovog džojpeda. Ovo pričamo iz ugla muške osobe veličine šake 4 na skali 1-5. Naime, veličina sama po sebi nije problem. Iako ovaj kontroler u nazivu ima “Compact” on je zapravo normalne veličine, tek malo manji od nekih drugih modela novije generacije. Najveći problem koji smo primetili nalazi se donje strane kod trigera. Tu se nalazi ispupčenje koje smeta ukoliko triger treba da pritisnete srednjim prstom. Zavisno od situacije u igri triger se nekad pritiska kažiprstom, a nekada srednjim i problem je u tome što srednji treba dodatno podići kako bi se zaobišlo ispupčenje što povećava umor u ruci. Udobnost prilično zavisi od toga koliko se tokom igranja koriste bumperi i trigeri. U svakom slučaju ergonomija često može biti lična stvar, ali bi bilo dobro da probate ovaj kontroler pre kupovine.

Softver

Uz Pro Compact dobija se besplatan softver koji je krajnje koristan za jedan ovakav proizvod. Na početnom ekranu je moguće učitati novi firmware. Potom je moguće promeniti mapiranje tastera, a tu je i podešavanje odziva za pečurke koji možete prilagoditi različitim tipovima igranja i vašem stilu upravljanja. Slično podešavanje prisutno je i za odziv trigera, a moguće se zameniti poziciju, tj. mapiranje bumper i triger tastera. Konačno, moguće je ograničiti Dpad na samo 4, umesto 8 smerova, isključiti vibraciju i zameniti L i R pečurke. Ova podešavanja aktiviraju se prekidačem sa donje strane kontrolera, dok u početnom položaju prekidača, kontroler ignoriše sve softverske promene. Veoma bitna stvar vezana za ovaj kontroler jeste zvanična “Xbox” podrška, što na Winodwsu znači da će sve igre podržavati Xbox kontrole bez bilo kakvog softvera ili podešavanja, kao i da će grafika u igrama prikazivati iste oznake tastera kao što izgledaju na džojpedu.

Dolby Atmos

Kontroler na sebi ima 3.5mm-ski izlaz za slušalice, a uz njega se dobija licenca za “Dolby Atmos for Headphones.” I verovatno će se neko pitati kako preko bilo kakvih slušalica može da se dobije surround zvuk, ali zapravo ovo nije samo prazno marketinškog obećanje. Naime, Dolby Atmos ima zvučnu sliku koja nije vezana za količinu zvučnika. Zavisno od sistema koji koristite, Atmos prilagođava krajnje kanale, sve do samo dva kanala ukoliko je potrebno, odnosno leve i desne slušalice. Na kraju krajeva, mi i kada se nalazimo u bioskopu ili nekom surround okruženju, imamo samo dva uha koja mogu da čuju zvuk, ma koliko se zvučnika nalazilo u prostorji. Atmos za slušalice koristi ovaj princip koji prilagođava osnovnu zvučnu sliku za slušalice. Rezultati zaista mogu da se čuju. Naravno da u pitanju nije klasičan surround i neće svi osetiti isto, ali ova ideja može samo da poboljša zvučni utisak. Ne i da ga naruši. Moguće je povezati bilo koje žične slušalice na ovaj način. Dolby Atmos for Headphones košta 15 dolara, a softver se uz ovaj kontroler dobija besplatno.

Utisci

Nacon Pro Compact je odličan kontroler, sa kvalitetnom fizičkom izradom, dugačkim i jakim kablom. Tasteri, trigeri, pečurke, Dpad deluju odlično i sa njima nismo osetili ni jedan problem. Zamerka ide na račun ergonomije sa donje-zadnje strane kontrolera i pitanje je da li će ovaj model svima odgovarati i za sve tipove igara. Zavisno od toga koliko i na koji način se koriste bumperi i trigeri, ovaj kontroler može da bude manje ili više udoban. Iako nije mali džojped, ni za mušku šaku nešto veće veličine, moguće je da će on bolje odgovarati ženskim osobama ili deci. Softver koji dolazi uz njega je veoma kvalitetan, kao i vibrirajući motori, pogotovo ukoliko volite nešto jači efekat. Rad na Windowsu ne zahteva bilo kakve drajvere i podešavanja, čak će sve raditi i bez Nacon softvera i doživljaj je u potpunosti Xbox “native.” Priključak za slušalice dobro dođe, a Dolby Atmos for Headphones je lep “poklon.” U svakom slučaju ovaj džojped zaslužuje svaku preporuku, pogotovo što podržava i poslednju generaciju Xbox konzola, kao i Xbox One.

PREDNOSTI

  • Odlična fizička izrada
  • Kvalitet tastera
  • Dugačak i jak kabl
  • Vibracioni motor
  • Vrlo dobar softve
  • Priključak za slušalice + Dolby Atmos
  • “Native” Xbox iskustvo na Windowsu

MANE

  • Ergonomija sa donje strane
  • Nije bežični (obzirom na cenu)

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda