Test: Genius SW-5.1 1020 v2 5.1 zvučnici

Najjeftiniji 5.1 zvučnici
0
TOK score
0
USERS score

Genius SW 1020 V2 su najjeftiniji 5.1 zvučnici na tržištu. Kao takvi idealni su za povezivanje na PC ukoliko igrate dosta igara i gledate filmove. Za svoje male dimenzije, respektabilno mogu da budu glasni. Slušanje muzike nije njihova prva namena, ali mogu dobro da zvuče, pogotovo ukoliko volite jači bas. Toliko su povoljni da se isplati čak i kupovina mini 5.1 dekodera sa optičkim ulazom, kako bi onda oni mogli da se koriste i na igračkim konzolama.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Genius SW 1020 V2 su najjeftiniji 5.1 zvučnici na tržištu. Samim tim, sateliti su mali i imaju očekivanu snagu od 2.3W RMS svaki. Snaga vufera je 14.5W RMS što čini ukupnu snagu od 26 RMS. Ne baš loš rezultat za ovaj cenovni rang. Sateliti imaju dimenzije od 111mm x 82mm x 68mm i neće zauzimati previše mesta na stolu. Kabl zadnja dva satelita je dugačak oko 5 metara, tako da to može da predstavlja problem ukoliko planirate da ih sakrijete tako što će ići oko sobe. Ipak treba imati u vidu da su ovi zvučnici namenjeni za manje prostorije. Kablovi zvučnika na krajevima imaju klasičan činč (RCA) konektor i lako mogu da se produže. Ni prednja tri zvučnika nemaju veoma dugačke kablove, tako da će eventualno produžavanje i njih biti potrebno, zavisno od toga gde se postavi vufer.

Sateliti su očekivano napravljeni od plastike, dok je vufer od drveta. Dimenzija drajvera na vuferu je 10cm i on je usmeren na dole, što ne predstavlja problem obzirom da služi za niske tonove (koji se lakše prostiru) i efekte. Uz zvučnike se ne dobija daljinski upravljač, već se glasnoća podešava preko prednja dva točkića. Jedan služi da se pojača ili smanji efekat vufera, dok je drugi za podešavanje ukupne glasnoće svih zvučnika. Sa zadnje strane imamo samo prekidač za uključivanje ili isključivanje. Dobra je vest da se pojačalo u potpunosti nalazi u vuferu, tako da je za najapanje potreban samo običan kabl “osmica.” Vufer dobija šestokanalni signal preko tri 3.5-milimetarske “bananice,” od kojih svaka naravno nosi dva kanala. Zvučnici se, kao što smo rekli, povezuju na činč. Dobra je vest za sve one koji žele da im svi zvučnici sviraju čak i kada nemaju šestokanalni signal, da će oni svirati ako su povezani čak i ako je signal samo stereo. Čim konektori koji nose informacije za centar, vufer i zadnje satelite dobiju signal preko kabla, ova 2.0 > 5.1 simulacija se isključuje i dobija se pravi surround. Ovu simulaciju nije moguće ručno kontrolisati.

Odlični za PC, ali ne i za konzole bez dodatka

Skoro svaki PC ima tri audio izlaza koja mogu da šalju 5.1 signal. U tom slučaju vam nisu potrebni bilo kakvi dodatni uređaji da biste dobili šestokanalni sistem tokom gledanja igara ili filmova. Samim tim su ovi zvučnici idealni ukoliko su to dve primarne stvari koje radite na računaru. Surround zvuk nije moguće lako dobiti sa konzola, ali je znatno lakše nego pre nekoliko godina. Naime, moguće je naći povoljne dekodere koji signal sa optičke veze (sa konzole ili televizora preko HDMI) pretvaraju u analogni signal koji onda mogu da koriste ovi (i svi drugi 5.1 zvučnici). Ovo dakle nisu pojačala, već samo 5.1 digitalno-analogni konverteri i oni mogu da se nađu, zavisno od toga gde ih tražite i koliko ste spremni da čekate, između 25 i 50 evra. Ma koliko koštali, kombinacija ovih zvučnika i ovakvih dekodera daleko je najjeftinija kombinacija da dobijete 5.1 zvuk i sa igračkih konzola ili TV box uređaja. 5.1 zvučnici sa ugrađenim dekoderima ovog tipa su veoma retki i koštaju makar 200-250 evra. Tako da se malo dodatnog truda i troška veoma ispalti uz ove zvučnike, pogotovo što oni rade sasvim lepo, pogotovo za igre i filmove.

Kvalitet i snaga su iznenađujuće dobri

Kada kupite najjeftinije zvučnike, pogotovo koji imaju ovako male satelite, sve preko toga da rade je čist bonus. Ovi zvučnici su svakako prijatno iznenađenje. Pre svega mogu da budu veoma glasni za svoju veličinu i to ne samo iz vufera, nego i iz omanjih satelita. Pored toga, čak je i kvalitet reprodukcije bolji nego što bi se sudilo na osnovu izgleda. Naravno, filmovi i igre zvuče bolje od muzike, ali i muzika može da bude dosta dobra, pogotovo ukoliko želite da malo “gruva.” Razlog za sasvim korektan zvuk i snagu vidimo u “kockastom” dizajnu zvučnika, koji iako mali, imaju oblik za maksimalno iskorišćenje svoje veličine. Blagu zamerku vidimo u tome da je teže kontrolisati tiho setovanje samo preko točkića na vuferu, pa je tako najbolje držati snagu negde na pola ili dve trećine, a glasnoću podešavati precizno u sistemu. Takođe je dobra vest da vufer uopšte nije arhaičan, kao što je to slučaj kod nekih većih vufera kompanije Genius koji konstatno moraju da se podešavaju. Na ovom se odredi željeni nivo vufera u miksu i generalno može da se ostavi bez daljih podešavanja.

Utisci

Iako najjeftiniji na tržištu, ovi zvučnici su se pokazali iznenađujuće dobro. Ukoliko planirate da ih koristite samo na kompjuteru, pogotovo onom koji služi za igranje i filmove, ne morate puno da razmišljate ukoliko ste ograničeni budžetom. Pod uslovom da vam soba nije baš prevelika, ali i tada mogu lepo da posluže. Ukoliko želite ove zvučnike da povežete na konzole i TV box uređaje i dobijete 5.1 zvuk, potrebno je dokupiti dodatni uređaj, ali kao što smo rekli, to je danas dosta jednostavnije i jeftinije nego ranije. Genius SW-5.1 1020 v2 zvučnici su pravo rešenje za sve one koji ne žele puno da investiraju, ali ipak dobiju pravi 5.1 koji zaista menja utisak na bolje prilikom igranja i gledanja filmova.

 

PREDNOSTI

  • Povoljna cena
  • Pristojna snaga
  • Korektan kvalitet
  • Male dimenzije
  • Lako povezivanje
  • Automatska 2.0 > 5.1 konverzija

MANE

  • Bez daljinskog upravljača
  • Kratki kablovi
  • Bez dodatnih podešavanja zvuka, odnosa kanala

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda