Test: Sony WH-1000XM4 BT ANC slušalice

Visoka klasa po svim pitanjima
0
TOK score
0
USERS score

Sony WH-1000XM4 predstavljaju bežične bluetooth slušalice visoke klase koje imaju odličan kvalitet zvuka, besprekornu udobnost i eliminišu pozadinsku buku u slučaju da slušate muziku u bučnim okruženjima.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sony WH-1000XM4 su najnovija, četvrta generacija, Sony bežičnih slušalica koje imaju opciju uklanjanja šuma. Ako izuzmemo retke jedinstvene Hi-Fi slušalice koje koštaju i po nekoliko hiljada evra, ove Sonijeve spadaju u rang slušalica visoke klase, koje će impresionirati faktički sve korisnike.

Diskretan dizajn, odličan izrada

Sony WH-1000XM4 često se spominju kao konkurenti AirPods Max slušalicama. Kada je reč o izgledu, ne mogu da budu drugačije. AirPods Max su previše upadljive, deluju kao neki nakit i nismo sigurni koliko će ih ljudi komotno nositi napolju, u gužvi, na aerodromima i slično. XM4 imaju diskretan dizajn koji vidimo kao prednost, obzirom da ćete na glavi moći da nosite skupe slušalice koje neće na sebe skretati pažnju.

Fizička izrada slušalica je odlična. Rajf ne steže previše, a materijali jastučića i rajfa znatno doprinose udobnošću. Ni jedne slušalice ne treba da nosite predugo, ali sigurni smo da ove neće predstavljati problem prvih 2-3 sata. Kasnije je na vama da li želite duže da ih nosite. Spoljni deo slušalica je urađen od plastike koja je gumirana. Dok su slušalice nove, ovaj deo izgleda korektno, ali nismo sigurni kako će se pokazati na duže staze. Obim rajfa se podešava na standardni način.

Slušalice imaju USB-C port preko koga se pune, tu je taster za uključivanje i isključivanje, koji ujedno služi i za uparivanje, mada zavisno od uređaja moguće je upariti slušalice preko NFC. Drugi taster “Custom” može da služi za razne stvari, a u startu ima namenu za uključivanje ili isključivanje uklanjanja šuma ili naglašavanje ambijentalnog zvuka. Poslednja opcija služi kako biste čuli nešto spolja, zavisno od potreba, obzirom da slušalice ove veličine dosta izoluju spoljni zvuk i bez uključene ANC opcije.

Prvoklasni zvuk i uklanjanje šuma

Slušalice imaju zaista izvrstan zvuk. Ništa posebno ne može da se zameri bilo visokim ili niskim tonovima. Srednje ne deluju “izgubljeno” kao na mnogim slušalicama. Njihov najbolji potencijal se vidi kada pesma kreće sa niskim tonovima i potom “ulaze” visoki ili obrnuto. U tim situacijama zaista shvatite zašto ove slušalice koštaju koliko koštaju i zašto su upečatljiv predstavnik visoke klase.

Ukoliko vam kratak prikaz od 3 minuta nije dovoljan, pogledajte duži video od 16 minuta koji detaljno prikazuje ove vrhunske slušalice.

Sony slušalice tradicionalno imaju malo prenaglašen bas, koji ne zvuči baš dobro kako se smanjuje cena slušalica. To nije problem u ovom slučaju. XM4 imaju moćan bas, ali ni na jedan način on nije preteran. Čak i kada u ekvilajzeru putem softvera povećate “Clear bass” na maksimum, ove slušalice neće narušiti zvuk. Već će bas biti obiman, ali ne i agresivan.

Dodatnom kvalitetu zvuka doprinosi i opcija aktivnog uklanjanja šuma. Dve stvari treba da znate o tome. Uklanjanje šuma ne bori se samo protiv šuma. Da je tako, zvuk muzike bi bio u potpunosti narušen. Pozadinski šum se koriguje u toj meri da se ne naruši kvalitet muzike i na taj način da se šum praktički sakriva i ignoriše, a ne eliminiše. Vezano za to, uklanjanje šuma obično znači i dodatno sređivanje zvuka pesme. Kada je ANC uključen vi čujete da ima znatno manje šuma ili ga nema uopšte, ali i da muzika zvuči dodatno sređeno. Kod boljih slušalica ovo obično znači dodatno unapređen zvuk.

Sony WH-1000XM4 slušalice imaju fantastične mogućnosti uklanjanja šuma. Rezultati su zaista impresivni. Pored toga bitno je napomenuti da zvuk pesme nije narušen i značajno promenjen kada je ANC uključen, već je sređen na pravi način da šuma nema, ali i da muzika zadrži svoje bitne osobine.

Zanimljiva prateća aplikacija

Moguće preuzeti aplikaciju koja ima zaista interesantne mogućnosti za jedne slušalice. Naravno, ona nije potrebna kako biste koristili slušalice za kvalitetno slušanje muzike i uključivali ili isključivali uklanjanje šuma. Aplikacija nudi mogućnost povezivanja na drugi uređaj i rad, skoro, paralelno. Prebacivanje muzike sa jednog na drugi uređaj nije problem, ali ako slušate muziku na jednom, pa imate poziv na drugom, muzika na prvom će ostati pauzirana kada završite poziv. Prisutna je opcija automatske promene stepena uklanjanja šuma, kada aplikacija prepoznaje da li sedite, šetate, trčite ili se nalazite u prevozu. Tu je i pokretanje adaptiranja na osnovu prostorije u kojoj se nalazite, mada se to dobija i dugim držanjem “Custom” tastera.

Kroz aplikaciju dobijate informacije šta vam je sve potrebno da osetite Sony 360 Reality audio. Da budemo iskreni, još uvek ovo nije lako za korisnika, obzirom da je potrebno imati najviše pretplate za recimo Deezer ili Tidal, koje su još viši rang od ovih “premium” koje kod nas dobijamo preko provajdera. Međutim, Sony je uložio dosta truda na ovom polju, obzirom da postoji mogućnost i da pošaljete slike ušne školjke, kako bi Sony dodatno prilagodio 360 Reality vašoj anatomiji.

U aplikaciji još vidimo i podešavanje “Custom” tastera, kao i standardne opcije za instaliranje nove firmware verzije. Slušalice imaju senzor pa znaju da li ih nosite na ušima ili ne, kada se muzika automatski pauzira, a tu je i mogućnost automatskog isključivanja ukoliko ih ne koristite neko vreme, što je takođe moguće podesiti u aplikaciji.

Vrhunske slušalice po svim pitanjima

Sony WH-1000XM4 su školski primer predstavnika više klase. Sve za šta su namenjene obavljaju odlično uz samo minimalne nedostatke. Jasno nam je zbog čega mnogi ističu njih kao alternativu za AirPods Max, obzirom da su primereno jeftinije i značajno manje upadljive od najskupljih slušalice kompanije Apple.

XM4 pružaju izuzetnu udobnost u rangu čuvenih Bose QC35 koje su godinama bile merilo za udobne slušalice. Materijali koji dodiruju vaše uši i glavu su veoma meki i prijatni, a rajf nema veliki pritisak. Zamerka možda ide na spoljni deo slušalica koji ima tzv. gumiranu plastiku, koja na mnogim drugim primerima ne izgleda lepo posle par godina korišćenja, mada ne možemo da kažemo da će to biti slučaj i sa ovim slušlicama. Uz njih se dobija adekvatna futrola koja omogućava da ubacite slušalice u torbu bez brige da će ih nešto oštetiti.

Kvalitet zvuka je vrhunski, kao i potencijal uklanjanja šuma. Na ovom polju XM4 slušalice se nalaze u samom vrhu i zadovoljiće 99% korisnika. Pune se preko USB-C kabla uz autonomiju rada od čak 30 sati, a moguće je koristiti ih preko 3.5mm kabla ukoliko to želite. Ne koštaju malo, ali zapravo u visokoj klasi slušalice imaju sasvim konkurentsku cenu, uz odlične peformanse, udonost i prvoklasno uklanjanje šuma.

PREDNOSTI

  • Odličan kvalitet zvuka
  • Vrhunsko uklanjanje šuma
  • Sjajna udobnost
  • Solidna futrola
  • 30h trajanje baterije
  • Aplikacija sa dosta opcija

MANE

  • Gumirana plastika na pojedinim delovima
  • Aplikacija nije “ispolirana” do kraja

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda