Test: Dell UltraSharp U2520D USB-C monitor

Slika, punjenje, podaci preko jednog kabla
0
TOK score
0
USERS score

USB-C konektor nije uvek isti, ali kada podržava sve elemente, a to su punjenje, slanje slike i podataka, onda je jedan od najboljih izuma koji se desio desktop i laptop računarima u poslednjim godinama. Ovo znači da ukoliko vaš laptop podržava sve USB-C servise, dovoljan je jedan kabl da bi od laptopa napravili desktop. Dell U2520D je upravo takav monitor.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Pre nekoliko meseci testirali smo Dell U2722D koji nudi odličan panel i USB-C konekcije. Međutim, ispostavilo se da ovaj monitor ne može da puni laptopove i šalje sliku preko USB-C kabla, kao neki drugi Dell monitori, što je bila jedina mana koju smo našli. Sada nam je na test stigao U2520D monitor, koji nudi istu rezoluciju, manju dijagonalu istina, ali i kompletnu vezu preko USB-C kabla, što podrazumeva slanje podataka, brzo punjenje i prenos slike.

Svi ergonomski elementi su tu

Jedan ekran krasi pre svega njegov panel, ali, zavisno od posla koji radite, i njegovi ergonomski elementi. Pre nego što se monitor uključi može se proveriti kako Dell U2520D stoji po ovom pitanju. Monitor je skoro u potpunosi urađen od plastike, makar oni delovi koji se vide. Postolje i nosač imaju metalne delove koji su sakriveni i veoma jaki. Sama izrada i materijali nisu posebno bitni kod monitora, obzirom da se on u principu ne dodiruje, nigde ne nosi i ne izlaže se riziku da padne ili se izgrebe. Plastika je adekvatnog kvaliteta, dok nam se dopada kombinacija tamno sive i crne boje.

Monitor poseduje podešavanje po visini, što je veoma bitno, obzirom da dosta ljudi ne podigne dovoljno monitor, što se odražava na zdravlje gornjeg dela kičme i vrata. Osim ako ne spadate u one najviše osobe, Dell u2520D će sam moći dovoljno da se podigne, bez potrebe da se podiže kutijama, knjigama ili namenskim postoljem. Monitor se levo desno okreće u osnovi postolja koje se ne pomera, što je urađeno dosta dobro uz stabilnu konstrukciju. Konačno, dostupno je i rotiranje za 90 stepeni, a smer može biti u levo ili desno, bez ograničenja. Iako se odmah ne vidi, kada se skine nosač monitora otkrivaju se i četiri VESA 100×100 rupe koje mogu da služe ukoliko želite da odličan fabrički nosač ovog monitora zamenite za još bolji.

Panel i rezolucija

Dell U2520D ima IPS panel dijagonale 25” i 2560 x  1440 rezolucije. Rezolucija panela je više nego adekvatna za ovu dijagonalu i smatramo da bi eventualna 4k rezolucija na ovoj površini većini korisnika napravila više problema nego koristi, ukoliko ne bi znali da prilagode interfejs softvera. Postavlja se pitanje da li je 25” dovoljno? U poređenju sa testiranim U2722D modelom, koji ima dijagonalu 27”, oseća se naravno manja površina i pojedini sitniji detalji prikaza. Sa druge strane veći ekran u ovom slučaju ima istu rezoluciju, pa na njemu prikaz nije uvek tako oštar, mada se bolje vidi. Ukoliko imate dobar vid i normalno ste blizu od monitora, QHD rezolucija i 25” je prava mera, ali ukoliko stvari gledate sa malo veće razdaljine i imate ne baš sjajan vid, onda je monitor od 27” bolje rešenje.

U2520D ima IPS panel koji je pre svega namenjen kvalitetnom prikazu i preciznim bojama. Baš zato je maksimalno osvežavanje od 60Hz i ni na koji način nije okrenut igračima, mada problema sa odzivom i inputom neće biti ukoliko ste zadovoljni 60fps igranjem. Uglovi gledanja su maksimalno dobri, kao što očekujemo od IPS-a visoke klase. Ističe se da ekran pokriva 99% sRGB raspona boja, ali i čak 95% DCI-P3, što je fantastična brojka dovoljna za sve profesionalna namene. Dobra je vest da monitor dolazi odlično kalibrisan pravo iz fabrike i sumnjamo da bi dodatna kalibracija učinila da ljudsko oko vidi bilo kakve razlike. Dell U2520D dolazi sa više predefinisanih modova u meniju, a nama se najbolje pokazao sRGB za svakodnevnu upotrebu, koji se odlično “gađa” sa MacBook Pro monitorom, koji je uvek dobra referenca.

Jedan kabl rešava sve

Velika prednost ovog monitora jeste USB-C konekcija. USB-C portovi i kablovi znaju da budu komplikovani. Nekada mogu da služe samo za punjenje, nekada samo za prenos podataka, a nekada samo za slanje slike. U onim ređima slučajevima sve tri operacije je moguće raditi istovremeno preko jednog kabla. Dell U2520D podržava ovaj način korišćenja, a bitno je da i laptop sa druge strane ima istu podršku, kao recimo MacBook Pro ili Windows laptopovi više klase. Ovo je sjajno rešenje i ono što smo maštali godinama, pogotovo sa performansama pojedinih današnjih laptopova. Potrebno je povezati samo jedan kabl i vaš laptop faktički postaje desktop.

Punjenje preko kabla je maksimalnih 90W, što će biti dovoljno i za najjače laptopove. Monitor poseduje USB hub koji radi 3.0 brzinom. Sa leve strane nalazi se po jedan USB-A i USB-C konektor za brzo povezivanje, dok se sa donje strane ispod nalze još dva USB-A konektora za uređaje koji ne menjaju često. Od standardnih konektora tu je jedan HDMI i DisplayPort. Tu je još jedan DisplayPort koji kao izlaz za tzv. “daisy chain” vezu kada koristite monitor kao vezu za sledeći monitor, bez potrebe da taj kabl ide od računara. Prisutan je i izlaz za slušalice, ali monitor nema ugređene zvučnike, mada bi značilo da ima bilo kakve, makar i neke loše zvučnike. Na žalost, senzor i automatsko podešavanje osvetljenja, kamera i mikrofon još su praktično nepostojeći na PC monitorima, što je propuštena prilika, obzirom da USB-C veza omogućava da ovaj monitor bude odlična stanica za “all-in-one” računar.

Monitor bez greške

Ovaj monitor nema realnih mana, mada nije svima namenjen i samim tim ne može sve da zadovolji. Pre svega je namenjen onima koji imaju laptop koji preko USB-C veze može da pošalje podatke, sliku i struju za punjenje. Naravno, monitor može da se poveže i na klasičan način, preko HDMI ili DisplayPort kabla, ali za tu namenu postoje i jeftinija rešenja. Zbog izuzetno kvalitetnog i preciznog panela, najviše iz njega mogu da izvuku oni koji se bave snimanjem, fotografisanjem, grafikom i sličnim poslovima gde je preciznost prikaza veoma bitna. Zbog odlične ergonomije i diskretnog dizajna, ovaj monitor može sjajno da se uklopi i u kancelarijsko okruženje, mada zavisno od namene njegov kvalitet zna da bude i previše za pojedine kancelarijske poslove.

Nije predviđen za gejmere po današnjim standardima, ali ako spadate u one kojima je 60fps dovoljno, a većini to i jeste, ne vidimo razlog da ne biste mogli da se igrate na njemu. Input i odziv panela nisu deklarisani za profesionalno takmičenje, ali mi obični igrači bi teško primetili te razlike. Monitor može da bude odličan i za gledanje video sadržaja, mada u ovom cenovnom rangu mogu da se nađu veći monitori, koji su zbog toga bolje rešenje za gledanje filmova.

Posao za koji je ovaj monitor namenjen radi za čistu desetku. Jedan USB-C kabl je oslobađajući za sve one koji često povezuju laptop na monitor, koji je u ovom slučaju pravi “docking station.” To je i glavni razlog zbog kojeg preporučujemo kupovinu Dell U2520D monitora.

PREDNOSTI

  • USB-C veza (punjenje, slika, podaci)
  • USB hub
  • Savršen prikaz pravo iz kutije
  • Odlična ergonomija
  • QHD (2560 x 1440) rezolucija

MANE

  • Bez zvučnika, mikrofona, kamere i senzora osvetljenja
  • Da li je 25” dovojno?
  • USB 3 “samo” 5 Gbps brzine

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda