Test: Razer Huntsman Mini – 60% mehanička gejming tastatura

Savršena za igrače
0
TOK score
0
USERS score

Razer Huntsman Mini je tastatura veličine 60%. Kao takva je pre svega namenjena za igračke sesije, ali je u njima gotovo savršena, zahvaljujući odličnim mehaničkim tasterima u kombinaciji sa optičkim registrovanjem klika. Pored preciznosti, kvalitetni materijali i izrada omogućavaju stabilnost tokom igranja za potpuni užitak.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Nekada davno su mehaničke tastature bile normalna stvar na svakom kompjuteru, a poslednjih godina doživele su veliki povratak. Ko bi rekao da će igračka industrija biti zaslužna za povratak ove stare, ali za pojedine zadatke bolje tehnologije. Razer Huntsman Mini je kombinacija stare i nove tehnologije, obzirom da ova tastatura koristi mehaničke prekidače, ali i optički senzor koji registruje vaš klik.

Fizička izrada, veličina, USB-C konekcija

Tastatura se nudi u dve boje: crnoj i beloj (koju Razer naziva Mercury). Huntsman Mini je napravljena skoro u potpunosti od plastike, ali sa veoma bitnim aluminijumskim delom. Kućište je naravno od plastike, kao i tasteri. Ali se između tastera i donjeg dela nalazi aluminijumska ploča koja je u jednom komadu i koja doprinosi ukupnoj čvrstoći, ali i povećava masu, što je svakako dobra stvar.

Sa donje strane tastatura ima veoma lepu teksturu “by gamers, for gamers” i gumene nožice protiv klizanja. Ono što nije tako često na malim tastaturama jesu nožice koje mogu da podignu tastaturu za dodatnih 6%, odnosno 9%, što je čak obeleženo na plastici kao fin detalj. Ove nožice takođe imaju gumu protiv klizanja. Nemojte se prevariti, ovo nije bežična tastatura, iako tako izgleda. Ona ima USB-C i to je jedini način veze sa računarom. Predviđeno je da se kabl postavlja ili skida zavisno od potrebe. U pakovanju se dobija standardni presvučeni kabl, a moguće je dokupiti i Razer kabl koji je delimično savijen u kompletu sa rezervnim tasterima (druge boje), koji na stolu izgleda veoma lepo, ali rekli bismo košta previše.

Veličina tastature je 60%. Šta to u praksi znači? Ovo je jedna od manjih tastatura, a to je postignuto eliminisanjem tastera, ne i smanjivanjem istih, što bi bilo veoma loše za igranje. Ovakva situacija je zapravo loša za bilo kakav rad koji nisu igre, čak i za pisanje. Naime odsustvo funkcijskih tastera u današnjem korišćenju računara može da se preživi, ali nedostatak kursorskih ne može. Naravno, skoro sve tastere je moguće dobiti preko fn, uključujući funkcijske, prečice za multimediju, kursorske i sve one koji se nalaze iznad kursorskih. U principu sve se ovo može “preživeti” u realnom radu, ali potreba da se fn koristi i za kursorske znači da će ova tastatura ipak služiti samo za igranje, dok će vam biti potrebna druga za ostale poslove. Obzirom koliko mesta zauzimaju Shift, Ctrl, Alt i sl. sa desne strane, koji se retko koriste u igrama (obzirom da vam je u desnoj ruci obično miš), smatramo da je tu bilo mesta za direktne kursorske tastere, što bi značajno povećalo upotrebljivost ove tasture u svakodnevnom radu.

Savršeni tasteri, vrhunske performanse

Tasteri, odnosno gornji plastični delovi tastera napravljeni su PBT plastike. Ona je kvalitetnija i skuplja od uobičajene ABS plastike koja se koristi u većini slučajeva. PBT gornji delovi tastera obično se dokupljuju kao nadogradnja za pojedine tastature, ali u slučaju Huntsman Mini modela, oni se dobijaju pravo iz kutije. Vrhunski tasteri nastavljaju se i ispod odličnih gornjih delova. Mehanički tasteri su zapravo hibridni. Klik je mehanički, kako bi vam omogućio potreban osećaj, ali se on registruje optičkim senzorom, što povećava brzinu reakcije i smanjuje potrebu za duboki pritiskom. Tastatura koju smo mi testirali ima ljubičaste prekidače i oni poseduju klik, dok postoji i opcija sa linearnim crvenim prekidačima.

Zahvaljujući stabilnoj konstrukciji kućišta, odličnim materijalima od kojih je napravljen gornji deo tastera, perfektne kombinacije mehaničkog pokreta klika i optičkog registrovanja klika, ova tastatura ima besprekorne performanse za igranje. Ljubičasti tasteri sa pravim klikom registruju isti posle 1,5mm hoda i 45 grama pritiska, dok crveni linearni već posle neverovatnih 1,2mm. Razer je učinio sve da ova tastatura smanji faktor hardvera na performanse gejmera, što je i očekivano za ovu klasu i cenu.

Neograničene RGB mogućnosti

Tastatura koristi Razer Chroma sistem koji podrazumeva adekvatan softver i eventualno kombinovanje sa drugim Razer RGB uređajima. Kao i što je očkivano od ovog ranga proizvoda, RGB mogućnosti su neograničene. Svaki taster ima osvetljenje za sebe i može se podesiti u druge boje, intenzitet ili se isključiti u potpunosti. Tu su već predefinisani RGB modovi, ali i oni koje možete sami da pravite. Pored kontrole RGB mogućnosti, softver omogućava i promenu svojstva tastera, kao i dodavanje “makro” funkcija. Deliminičnu kontrolu RGB setovanja moguće je uraditi bez softvera, preko prečica na tastaturi, što je dobro kada nemate softver ili niste na Windowsu, mada su neka podešavanja teža da se zapamet, ali su prečice slične kao na drugim Razer uređajima.

Preporuka za gejmere

Razer je učinio sve da ova mala tastatura ponudi maksimum performansi za igranje. Za to su zaslužni kvalitetni materijali i tasteri, odnosno prekidači. Njene male dimenzije nisu samo zgodne za one koji planiraju često da je nose, već i za isključivo kućno igranje, obzirom da je ona veoma stabilna. Mada treba u tom slučaju imati još jednu običnu tastaturu za svakodnevne poslove, obzirom da ova nije pogodna za to, najviše zbog toga što kursorski tasteri moraju da koriste preko fn komande. Nedostatak ostalih tastera se može preživeti za mnoge poslove, ali kursorski su neophodni da uvek budu tu.

Softver i RGB mogućnosti pružaju sve ono što se od tastature ove namene traži, ali nije baš uvek lako u istom razumeti za šta koja opcija služi i kako je realizovati. Makar u početku. Sve u svemu, Razer Huntsman Mini 60% je faktički savršena za svoju gejming namenu, a smatramo da je propuštena prilika da se implementiraju direktni kursorski tasteri, čime bi ona postala veoma dobra i za pisanje tekstova, te sređivanje slika i video materijala. To nas ne sprečava da je u potpunosti preporučimo.

 

PREDNOSTI

  • Odlična izrada, kvalitetni materijali
  • Vrhunski tasteri i prekidači
  • Optičko prepoznavanje klika
  • Sjajne RGB mogućnosti
  • Male dimenzije, puna veličina tastera

MANE

  • Nema direktnih kursorskih tastera
  • Ne postoji opcija da bude bežična
  • Softver je nekad komplikovan

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda