Test: Apple MacBook Pro 14” 2021 M1 Pro

Povratak portova, nov dizajn i brži hardver.
0
TOK score
0
USERS score

Nakon što je Apple predstavio novi revolucionarni M1 čip u svojim starim kućištima, sada se pred nama nalazi potpuno novi MacBook Pro, koji ujedno donosi unapređene M1 Pro i M1 Max procesore. Na tržištu je praktično nemoguće naći bolje laptopove.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Novi dizajn, veća masa

Apple ne menja često dizajn svojih računara. Oko dva puta za jednu deceniju. Nekada se značajne promene dešavaju unutra, na polju hardvera i performansi. Prvi revolucionarni M1 procesori smešteni su u stara MacBook Air i Pro kućišta. Sada je MacBook Pro doživeo potpuni redizajn, a sa njim su došli još brži M1 Pro i M1 Max procesori.

Novi MacBook Pro može da se nađe sa ekranom od 14 ili 16 inča. Mi smo testirali manji od 14 inča, kako bi bio bliži za poređenje sa prethodnim 13-inčnim modelom. Takođe smo se odlučili za “srebrnu” varijantu, obzirom da je ona bila malo zapostavljena poslednjih godina, zbog popularne “space gray” boje. Novi MacBook Pro ima tastaturu sa još crnjim tasterima i razmakom između koji je takođe prvi put crn i ovaj jak kontrast između srebrne i crne deluje interesantno.

Kompletan izgled laptopa, po našem mišljenju, nije previše atraktivan. Čak iz nekih uglova deluje da ima pojedine “retro” linije sa starijih MacBook Pro modela, nešto kao MacBook Pro “greatest hits” dizajn. Bez obzira što MacBook Pro ne izgleda super-moderno, kao i uvek će ostavljati utisak najskupljeg laptopa na stolu za sastanke, što Apple uređaji uspešno rade već dve decenije. Masa 14-ice je 1,4 Kg, a 16-ice 2,1 Kg. Poređenja radi, 13-inčni Pro je težak 1,4 Kg. Ova razlika od 200 grama u masi iz nekog razloga deluje dosta veća u ruci, možda zato što 14-ica zbog većeg ekrana ima i veće kućište. Fizička izrada i materijali su naravno besprekorni.

Ekran sa mini-LED tehnologijom

Ekran je još jedna velika promena koju je doživeo MacBook Pro. Ponuđene su dve veličine od 14,2 i 16,2 inča, rezolucije 3024 x 1964, odnosno 3456 x 2234 piksela. Apple ove ekrane brendira kao Liquid Retina XDR, ali ono što je bitno jeste po prvi put prisustvo mini-LED pozadinskog osvetljenja koje značajno uvećava potencijalni kontrast. Apple ističe da je sada osvetljenje povećano sa 500 na 1000 nita, uz “peak brightness” od 1600 nita. Preciznost prikaza je naravno savršena, još od prethodnih modela i oko toga se ne postavlja pitanje. Još jedna značajna novina je osvežavanje ekrana koje je, konačno, 120Hz. Kao većina modernih ekrana, ovo osvežavanje će biti 120Hz samo dok se dešavaju brze promene kao što su skrolovanje, igre ili grafičke animacije sistema, dok će se tokom mirnog rada nivo osvežavanja umanjiti kako bi se smanjila potrošnja baterije.

Izuzetne performanse, pogotvo grafičke jedinice

M1 je već jedan od najbržih procesora koji mogu da se nađu, ne samo u laptopovima, nego i u računarima generalno. M1 Pro i M1 Max u novim 14” i 16” modelima donose još bolje performanse. Klasična procesorska jedinica M1 Pro čipa u ovoj 14-ici brža je od 22% u Cinebench test do 29% u Geekbench programu, u odnosu na prvi M1. Što se tiče grafičke jedinice, skok je čak 80% u Geekbench OpenCl i Metal testovima, obzirom da sada ima čak 14 u poređenju sa 8 jezgara “običnog” M1 čipa. Naravno, ovo su sintetički testovi i neće se uvek u radu osetiti ovi skokovi u performansama, ali to dosta zavisi od softvera koji koristite, kao i samog načina rada. MacBook Pro ima više nego dovoljno sirove snage, a dobra je vest da više nije potrebno uzimati veći model (nekada 15, sada 16) kako bi se dobile pune performanse, obzirom da je M1 serija čipova omogućila da i manji model ima pune (grafičke) performanse.

Novi MacBook Pro donosi potpuno novo i suludo brzo PCI-E skladište. Osnovna količina skladišta je 512GB (može se naručiti model do 8TB) i ono ostvaruje brzine od 4500 MB/s za pisanje i 5200 MB/s za čitanje! Znači 10x brže od običnih SSD-ova, koji su sami po sebi dovoljno brzi.

Portovi su opet tu

Kada je Apple predstavio novi dizajn prethodnog MacBook Pro računara u 2016. godini dočekan je sa puno kritika. Oni su posedovali samo USB-C portove. Iz našeg ugla, to nije bila prevelika mana, jer su ovo bili portovi koji su istovremeno podržavali brzo punjenje, slanje slike i podataka. Ovo je veoma zgodno jer to znači da je moguće povezati adekvatan monitor koji u isto vreme puni laptop, dobija sliku i dobija podatke za ugrađeni HUB, sve preko jednog kabla. Situacija sa adapterima i kablovima brzo je bila rešena, ali tržište nije oprostilo ovu odluku sa portovima i Apple je na kraju popustio. Poslednja generacija MacBook Pro laptopova sada ima HDMI konektor pune veličine, tri Thunderbolt 4 porta, priključak za slušalice, čitač SD kartica, a povratak je doživeo MagSafe konektor za punjenje, sada treće generacije. Dobra je vest da se Thunderbolt 4 portovi mogu koristiti isto kao i do sada, za sliku, podatke i punjenje, ali je HDMI tu za one koji se tako osećaju sigurnije.

Nova kamera, zvučnici, izgled tastature

Sa novim dizajnom stigla je i nova kamera, rezolucije 1080p. Faktički svi Mac laptop i desktop računari već godinama imaju 720p kameru i krajnje je vreme bilo da se ona unapredi. Napredak je vidljiv, ali ovo i dalje nije kamera nekog posebnog kvaliteta, pogotovo kada se poredi sa iole pristojnim telefonima. Dizajn ekrana i mesto za kameru sada je u vidu tzv. “notcha,” ali neka vas ovo ne zbuni, novi Apple laptopovi nemaju Face ID. Sve u svemu, kamera pruža više nego dobar kvalitet za video pozive, koji su postali sastavni deo našeg života, ali i dalje smatramo da bi ovakav laptop morao da ima još bolju kameru, sa više mogućnosti.

Tastatura sada pre sve izgleda drugačije, ali se i dalje vodi kao Magic Keyboard. Suštinskih razlika nema u poređenju sa Magic Keyboard tastaturom sa odlazećeg modela. Imajte u vidu da je prethodna “šasija” MacBook Pro računara imala reviziju taststure, te da Magic Keyboad imaju tek noviji modeli. Glavna razlika je u tome što je plastika tastera crnja, kao i razmak između njih. U pitanju je ako ne najbolja tastatura koja može da se nađe na laptopovima, onda sigurno jedna od prve tri.

Nešto deblji donji deo kućišta Apple je maksimalno iskoristio da uvrsti nove zvučnike, koji definitivno zvuče bolje. Veća zapremina pre svega omogućava dobar bas za jedan laptop, pa čak i u poređenju sa manjim “pravim” zvučnicima. Deluje kao da cela zapremina laptopa stvara zvuk. Skok je više nego primetan u odnosu na prethodnu generaciju.

Najbolji laptop

Apple je uradio ogromnu stvar sa M1 čipom na svojim odlazećim modelima. Potencijal M1 čipa nije bilo teško predvideti, ali je softverski deo problema rešen veoma brzo i za čistu desetku. Apple je predstavio sistem za ARM procesore koji istovremeno, skoro bez gubitka u performansama, može da pokreće i X86 programe. Pored toga, faktički sve softverske kuće koje redovno izbacuju apdejte svojih programa, veoma brzo su ponudili ARM podršku. Ovaj prelazak se faktički nije osetio i trajao je samo nekoliko meseci, a korisnici su od starta mogli da osete brzinu M1 procesora, uz skoro nepostojeće grejanje, buku i malu potrošnju baterije.

Sada je Apple ponudio novo kućište da u potpuno definiše novu generaciju laptopova. Teško je bilo šta drugo reći osim da je ovo najbolji laptop na tržištu. Da li će svima trebati i da li je cena opravdana, to je već teško reći, ali se novom MacBook Pro laptopu skoro ništa ne može zameriti. Možda nešto veća masa nego što bi se “na oko” reklo. Ipak, zahvaljujući M1 (Pro i Max) čipovima, više ne moramo da kupujemo veći pro da bi dobili grafičke performanse kao ranije, već profesionalne foto, video, 3D i koderske zadatke sada možemo da radimo i na manjem Pro modelu.

PREDNOSTI

  • Performanse
  • Kvalitet izrade i materijali
  • Portovi
  • Ekran
  • Trajanje baterije
  • Bešuman rad
  • Zvučnici i mikrofon

MANE

  • Veća masa nego očekivana
  • Neinspirativan dizajn
  • Prosečna kamera za ovu klasu

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda