Test: Lenovo IdeaPad 5 Pro laptop

Odličan za sve namene
0
TOK score
0
USERS score

Lenovo IpadPad 5 Pro pre svega se ističe fenomenalnim biznis i ofis performansama. Međutim, u rezervi čeka MX450 grafička jedinica koja ne pretvara ovaj laptop u gejming mašinu, ali čini da na njemu može da pokrene veliki broj, čak i novijih naslova. Sve ovo čini da Lenovo IpadPad 5 Pro fenomenalan univerzalni laptop.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Lenovo kvalitet

Lenovo laptop ima odličnu fizičku izradu, što je tradicionalno za ovaj brend. Kućište je skoro u potpunosti urađeno od metala, sa diskretnim i veoma preciznim linijama. Masa iznosi 1,4 Kg što je možda malo više nego što smo očekivali, ali ovaj laptop ipak u sebi sadrži dosta hardvera. Šarka radi odlično i ekran se može otvarati jednom rukom, što je odlika kvalitetnih laptopova. Lenovo IdeaPad 5 Pro ima veoma kvalitetan, umereno moderan i diskretan dizajn, koji odgovara pojavi na koju smo od ove kompanije navikli.

Odličan ekran za ofis i zabavu

Lenovo IdeaPad 5 Pro ima odličan ekran. Nekoliko opcija je dostupno, a naš model ima veću rezoluciju, bez touchscreen opcije i mat završnicu. Dijagonala je 14 inča, što je odličan odnosu upotrebljive površine i ukupnih dimenzija laptopa. Naravno, za duže sesije neophodno je da se koristi dodatni ekran. Rezolucija je izuzetnih 2880 x 1800 tačaka, što čini prikaz veoma oštrim i prijatnim. Osvežavanje je 90 Hz, što nije baš standard za profesionalni gejming, ali će u odnosu na standardnih 60 Hz pomoći svima onima koji puno skroluju web i dokumenta prilikom kancelarijskih poslova.

Laptop ima sloj protiv odsjaja koji je iznadprosečnog kvaliteta i osvetljenje od maksimalnih 400 nita. Konačno, tu je pokrivanje od 100% sRGB spektra, što možda ne zvuči dovoljno za neke profesionalce koji traže ove brojke od DCI-P3 raspona, ali je ovaj IPS ekran uživo veoma dobar i može da služi kako za manje vizuelno zahtevne ofis poslove, tako i za profesionalne obrade videa i fotografija. U ponudi je još i ekran manje rezolucije, ali sa mogućnošću kontrole dodirom.

Vrhunske performanse, grafika upotrebljiva

Nosilac performansi ovog laptopa svakako je AMD Ryzen 7 5800U procesor. Iz naziva se vidi da je u pitanju poslednja generacija Zen 3 procesora, ne računajući upravo predstavljene Zen 3+ modele. “U” u nazivu označava procesor namenjen laptopovima, a on ima 8 fizičkih jezgara i čak 16 tredova. Pored toga, sa sobom donosi Vega 8 grafiku, koja je po svom potencijalu bolja od prosečnih integrisanih grafika. Međutim, ovaj laptop ima još jedno grafičko rešenje, a to je Nvidia MX450 sa 2GB sopstvene DDR6 memorije. Ovo je manje primetna serija grafičkih čipova namenjena laptopovima, koja zapravo ima pristojan potencijal.

MX450 je po brzini negde na pola puta između Vega 8 rešenja i, recimo, GTX 1650. To u praksi znači da je moguće igrati čak i novije AAA naslove, sa nešto manjom rezolucijom i detaljima. MX450 GPU iako ne čini ovaj laptop “gejming” rešenjem, zapravo može da pruži potencijal za neočekivano dobre igračke sesije na ovom, u principu, “biznis” laptopu.

Model na testu je došao sa 16GB 3200 MHz DDR4 memorije, koja je zalemljena na ploču i nije je moguće zameniti. Takođe, tu je 1TB NVMe SSD koji može da se zameni. Njegova brzina za čitanje i pisanje je preko 3000 MB/s, što je u rangu boljih laptpova koje smo probali, osim najnovijeg MacBook Pro 14 M1 Pro laptopa koji ima suludo brzo skladište.

Laptop je tokom normalnog rada u kancelariji i na internetu veoma tih, faktički bešuman. Međutim primetili smo da se ventilatori veoma brzo čuju kada se pokrene neki program za testiranje. Gotovo odmah. Ta buka nije velika, ali je očekivano ovakvo ponašanje ventilatora, obzirom na kompleksan hardver koji se nalazi u relativno malom pakovanju.

Izuzetna tastatura, solidne druge periferije

Lenovo IdeaPad 5 Pro ima sasvim pristojnu kameru. Ona ponekad zna da napravi sliku previše eksponiranom ukoliko se iza vas nalaze prozori, jer će prioritet biti na vašem licu, ali to je u neku ruku očekivano za laptop. Čak postoji opcija podešavanja ručne ekspozicije u Lenovo softveru. Kamera podržava Windows Hello mogućnost otključavanja prepoznavanjem vašeg lica.

Mikrofon je očekivano prosečan za laptop. Dovoljno kvalitetan za video pozive, ali i ne za mnogo drugih stvari. Mali je problem u tome što prikuplja mnogo više zvukova u prostoriji od vašeg glasa, mada je ovaj nedostatak čest i na drugim laptopovima.

Jedan od najboljih delova ovog laptopa je tastatura. Ona je, bez preterivanja, savršena. Veličina i razmak tastera su bez greške, dubina klika i sila koja je potrebna za klik su takođe veoma dobro urađeni. Poseduje i dva nivoa pozadinskog osvetljenja, koje se po potrebi može isključiti. Trackpad je nešto manji nego što bi se možda očekivalo i klik kvalitetan tek u donjem delu, mada se za jedan Windows laptop više i nije očekivalo – na prosečnom je nivou i radi bez većih problema.

Zvučnici po potrebi mogu da budu veoma glasni i iz njih će se najbolje čuti glas, što je dobro za razgovore, YouTube, podcast, ali bolje rezultate za muziku teško je očekivati. Niskih tonova nedostaje kao kod većine laptopova i tu se malo šta može učiniti.

Odličan laptop za sve namene

Lenovo IdeaPad 5 Pro je odličan laptop tradicionalnih kvaliteta koje Lenovo održava još iz vremena IBM-a, obzirom da postoji značajno tržište kupaca koji izuzetno cene diskretan kancelarijski pristup pravljenju laptopova, čak i kad oni mogu da učine više od toga. Ovaj laptop je upravo to. Dovoljno je moderan da ga niko ne bi nazvao oldtajmerom, ali je dovoljno diskretan da ne skreće previše pažnje na sebe. Definitivno pravi izbor za one koji ne bi voleli da se na njihovom laptopu vidi veliki znak jabuke.

Pored toga što će ovaj laptop biti odlično kancelarijsko rešenje za dugi niz godina, zahvaljujući brzom procesoru, više nego dovoljno rama i čak 1TB NVMe skladišta, zahvaljujući MX450 grafičkoj jedinici, ovaj laptop može da pokrene i ozbiljne igre, uz limitirane detalje i rezoluciju. Nemojte pomešati IdeaPad 5 sa “gejming” laptopovima, jer on to nije, ali nemojte se ustručavati ukoliko želite da se igrate na njemu. Čak i relativno novije AAA naslove.

Lenovo ovaj model brendira kao “laptop za zabavu.” Nekako je “teško” gledati Lenovo uređaja van okvira biznis i ofis okruženja, ali to zapravo vidimo kao prednost. Diskretan dizajn i pojava su prednost za većinu ljudi. Lenovo IdeaPad 5 Pro iz daleka deluje kao klasičan “biznis” laptop, što naravno može da radi besprekorno, ali unutrašnji hadver otvara mnogo više mogućnosti za kreativne poslove, pa čak i gejming. Greška bi bilo reći da ovaj laptop nudi “od svega po malo,” već će pre biti “od svega po malo više,” a uvek je lepo videti takav potencijal u relativno malom pakovanju.

PREDNOSTI

  • Performanse
  • Fizička izrada
  • Ekran
  • MX450 GPU
  • Tastatura
  • Windows Hello kamera
  • Tih u većini slučajeva

MANE

  • Ventilatori brzo povećaju obrtaje
  • Zvučnicima fali bas
  • Prosečan trackpad

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda