Test: Philips Premium Airfryer XXL

Veliki kapacitet za zdravo i jednostavno pripremanje hrane
0
TOK score
0
USERS score

Philips Premium Airfryer XXL je uređaj kome će svi naći namenu. Od tinejdžera, preko kuvara početnika, do onih iskusnih. Iako je u osnovi njegova ideja “prženje” bez ulja, ovaj uređaj može da uradi sve oni što može i rerna, ali je istina da će vam značajno umanjiti koriščenje tiganja i ulja ili masti. Veoma se jednostavno koristi, uz lako kontrolisanje i nadgledanje šta se sa hranom dešava dok se priprema.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Kuhinjski uređaji se nisu previše menjali decenijama. Malo su se modernizovali, ali je osnova i dalje ista. Ostali pomoćni aparati i dođu i odu – malo ih koristimo, pa uglavnom zaboravimo na njih. Ringle, rerne, frižidere (bonus: mašine za sudove) teško je značajno unaprediti. Uređaji koji po principu strujanja vrućeg vazduha spremaju hranu su postali veoma popularni poslednjih godina.

Philips se odlično snalazi u kuhinji

Philips je poznat po svojim, možemo slobodno reći, otmenim kuhinjskim aparatima, koji nemaju uvek popularnu cenu, ali imaju izuzetan dizajn i performanse. U kuhinji je takođe bitno da se stvari koriste jednostavno, da se lako peru i da su otporne na pojedine “nepredviđene” situacije.  Philips Airfryer Premium XXL predstavlja vrh ponude Philips kuhinjskih uređaja koji pripremaju hranu vrućim vazduh. Pre svega zbog svoje veličine, što se može reći iz naziva, za koju se ističe da ima kapacitet za šest osoba. Naravno, zavisno od toga šta pravite.

Naziv ovog tipa uređaja je “fryer” što je u direktnom prevodu friteza, ali taj opis na srpskom ne može biti dalje od tačnog. “Vazdušne friteze” zapravo su mnogo bliže rernama. Zaista omogućavaju da pravite različitu hranu bez grama masti, ali to ne mora da bude tako, jer možete da pravite hranu i na tradicionalan način, dodajući ulje i začine koje želite. “Airfryer” uređaji su dosta fleksibilni i omogućavaju vam da pravite kako suvlju, tako i sočniju hranu, onako kako vama odgovara, a obzirom da su najbliži rernama, pogodni su i za pravljenje kolača i slično pečenje. Uratko, pokrivaju sve od tiganja, preko friteze, do rerne.

Šta sve može da pripremi?

Skoro da nema ograničenja. Ukoliko pripremate hranu kao u rereni, razlike skoro da ne postoje (osim što će Airfryer neretko biti brži). Ukoliko planirate da pripremate hranu iz tiganja ili friteze, na vama je da odlučite da li želite da krajni rezultat bude suv, što je zapravo osnovna ideja ovog uređaja da se koristi što manje masti, a iz nekih hrana i dodatno iscedi ili možda želite da hrana ima tradicionalnu, neko bi rekao, manje zdravu formu. Osnovna ideja je da se ovaj uređaj veoma lako koristi, da ćete brzo da naučite kako se hrana u njemu ponaša i da ga je sigurno moguće bolje kontrolisati neko tiganj ili rernu.

Pošto smo Philips Airfryer Premium XXL probali u kancelarijskim uslvoima, bili smo ograničeni hranom i koriličinom mirisa koju smo želeli da hrana ispusti. Kokice su ispale odlično, za pet minuta pri 200 stepeni, ali imajte u vidu da one skaču i da će se zaglaviti za grejač koji nije zaštićen, gde će kasnije i izgoreti. Ovo neće napraviti trajnu štetu, ali potrebno je naći neki deo da se poklope kako ne bi skakale. Nije moguće staviti ih ispod mreže, jer tako neće biti potrebnog strujanja vazduha i samo će se deo iskokati čak i posle 10 minuta. Smrznuto pecivo je kao stvoreno za ovaj uređaj. 15 minuta pri 200 stepeni je bilo dovoljno, veoma je ukusno, a prava mera bi bila negde oko 20 minuta pri 170-180 stepeni, kako bi pečenje bilo ravnomernije. Konačno, probali smo i belo meso, nezačinjeno i bez ulja. Ono je već u startu suvo i da, jeste nakon 20 minuta pri 200 stepeni izašlo poprilično suvo iz ovog Airfryera, ali to samo pokazuje da može da se spremi bez kapi ulja i da je na vama da li želite ili ne da “obogatite” belo i bilo koje drugo meso na ovaj način.

Dodatak kuhinji ili alternativa za tradicionalne uređaje

Philips Airfryer Premium XXL koristi jednostavnu ideju kako bi se smanjile dimenzije i otvorile nove mogućnosti za spremanje hrane. Ukoliko redovno koristite rernu, nećete je u potpunosti zameniti Airfryerom, mada je to u teoriji moguće. Sa ovakvim uređajem ćete značano smanjiti korišćenje tiganja. Pored toga, pogodan je za stanove, studentske ili hotelske sobe i slične specifične prostorije koje ne mogu da imaju kuhinju. Takođe je bitna karakteristike ovog uređaja da se lakše koristi i sa njim se manje može pogrešiti u odnosu na standardne uređaje, pa je dobar ukoliko deca ili tinejdžeri sami kod kuće treba da pripreme ili podgreju nešto dok im roditelji nisu kod kuće. Sam Airfryer Premium XXL je ispunio sve ono što od Philipsa i očekujemo. Lep, ali diskretan dizajn, jednostavno koriščenje i očekivani kvalitet. Ovaj model je sam vrh ponude, a ukoliko ste sami ili imate manju porodicu, možete pogledati i manje, pa samim tim i jeftinije modele, na našem sajtu.

PREDNOSTI

  • Veliki kapacitet
  • Jednostavno korišćenje
  • Odlične performanse
  • Umerena buka
  • Razumno održavanje i čišćenje

MANE

  • Premium cena
  • Za pojedine recepte se poprilično se isprlja

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda