Test: Manfrotto NX CSC ranac

Prava kombinacija
0
TOK score
0
USERS score

Manfrotto NX CSC ranac predstavlja savršenu kombinaciju za sve one koji žele da imaju deo ranca rezervisan za foto opremu, a deo za “normalne” stvari. Pogodan je za sve one koji imaju malo opreme ili za profesionalce kada imaju slobodan dan i žele da ponesu samo jedan ili dva objektiva.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Manfrotto NX CSC je kombinovana torba za fotoaparat i sličnu opremu, prikladna za amatersko korišćenje, putovanja, proste foto i video poslove, ali i kao dobar pomoćni ranac profesionalcima. Namenjena je za nošenje fotoaparata ili drona, tableta, pomoćnih stvari, malo garderobe, hrane… U teoriji nije namenjena za čuvanje laptopa, ali za laptop ima dovoljno mesta. Makar onaj od 13-14”.

Glavna karakteristika ovog ranca je pre svega njegova popularna cena. Foto i video torbe nekada znaju da koštaju previše, a za 2-5x manju cenu NX CSC ne daje značajno manje mogućnosti. Ipak treba znati da ova torba nije pune veličine, već je odeljak za foto opremu oko pola zapremine, zbog čega ona spada u kombinovanu kategoriju.

Spoljašnost, izrada

Spoljašnost je napravljena od standardnih sintetičkih materijala za ovu namenu. Ne ističe se nigde da je ranac otporan na veće padavine, ali ovakvi materijali pružaju osnovnu i u većini slučajeva dovoljnu zaštitu od lagane kiše i snega u trajanju od par desetina minuta, obično onoliko koliko je dovoljno. Glavna razlika u odnosu na skuplje torbe oseća se tek na nekim dodatnim detaljima. Kaiševi, odnosno naramenice koje nose ranac na leđima imaju punjenje radi veće udobnosti, ali se ne mogu porediti sa skupljim rančevima. Mada treba imati u vidu da ovaj ranac nije namenjen za neke ekstremne težine i samim tim ovi kaiševi ne moraju da budu previše popunjeni i široki. Na kraju krajeva, ne zaboravimo da je ovo “budžetska” torba. Gornja traka na sredini za koju se podiže torba je najslabija kartika i ne ostavlja povoljan utisak. Sa obe strane su elastične mreže namenjene za flaše, a sa jedne strane je pogodno nositi i stativ, obzirom da sa gornje strane postoji čičak traka i dodatne elastične pertle, kako bi stativ ili bilo šta dugačko ostalo na svom mestu. Ovi elementi su zapravo respektabilno kvalitetni za ovaj cenovni rang.

Rajsferšlusi su takođe pristojni, makar sada dok je torba još uvek nova, ali na sebi nemaju nikakav brend, čime se skuplje torbe obično ponose. Pored dve mrežice sa strane, torba ima još čak četiri otvora. Dva glavna i dva pomoćna. Obe pomoćne pregrade su dobro sakrivene. Jedna je sa zadnje strane u gornjem delu i uosnovi je namenjena za tablete do 10”, ali i bilo koje pljosnate stvari, kao što su dokumenti, filteri, prenosni diskovi i sl. Ova pregrada ima debelu postavu i pruža dobru zaštitu. Sa prednje strane je jedan skriveni vertikalni rajsferšlus sa poprilično velikom pregradom, mada ona skoro da ne pruža nikakvu zaštitu i u nju ne treba stavljati ništa osim papira, flajera, vizit karti i sličnih stvari.

Pregrade, zaštita opreme

Otvor sa gornje strane gde se inače rančevi otvaraju nije mesto za foto opremu. Gornji deo zauzima pola torbe i namenjen je pre svega za garderobu i slične stvari koje ne zahtevaju pregrade. Mada ovde otkrivamo još dve polu-otvorene pregrade, dobre za pasoš, filtere ili možda čak telefon. Ova polovina zapremine ranca može da postane i cela, ukoliko se u potpunosti izvadi donji deo namenjen za foto opremu. Tada NX CSC postaje klasičan ranac. Kada se otvori gornja pregrada, sa prednje strane po celoj visini ranca nalazi se i mesto koje deluje kao pogodno laptop. Ipak, Manfrotto ne ističe da ovaj torba podržava laptop, a razlog za to je što ova pregrada ipak ne pruža dovoljnu zaštitu. Takođe, kada se stavi MacBook Pro 13” ostaje veoma malo mesta. Štaviše, torba sa MacBookom u malo većoj futroli jedva može i da se zatvori. U svakom slučaju u ovom rancu možete da nosite manje i srednje velike laptopove po današnjim standardima, ali je zaštita od udaraca skoro nepostojeća, dok će laptop biti prvi na udaru kada krene kiša. Baš zato treba da budete pažljivi i ne planirate veće udaljenosti i rizične situacije.

Konačno dolazimo i do glavnog dela, a to je odeljak za foto opremu, koji je bez dileme najbolji deo ove torbe. U pitanju je “insert,” odnosno dodak koji može ceo da se izvadi ukoliko želite da napravite klasičan ranac. Ovaj insert je veoma debeo sa svih stana i pruža odličnu zaštitu za foto opremu. Debljina punjenja je u rangu dosta skupljih foto torbi i pregrade su odličnog kvaliteta. Naravno, u ovaj dodatak ne može da stane previše opreme, ali je to već očekivano obzirom da je u pitanju kombinovan ranac. Manji DSLR sa ukupno 3-4 manja objektiva može da se smesti ili sa jednim manjim i jednim 70-200mm f4 objektivom, kako Manfrotto ističe. Ukoliko postavite DSLR ili veći mirrorless sa na primer 24-105mm objektivom, mesta sa strane ima veoma malo, eventualno za manji objektiv i neke pomoćne elemente. U svakom slučaju za ovakav tip torbe se ne može reći da ima malo mesta, ali ne treba zaboraviti da se koristi samo pola zapremine. Ovaj dodatak za foto opremu pogodan je i za nošenje drona. U teoriji je moguće nositi i fotoaparat i dron odjednom, ali samo ako pričamo o jednom malom objektivu i recimo Mavic Mini dronu sa minimumom opreme. Naravno, uvek je moguće koristiti gornju pregradu za stvari koje nisu previše osetljive.

Utisci

Manfrotto NX CSC je odličan ranac za svoju namenu. Ukoliko imate samo osnovnu opremu, donja pregrada će biti dovoljna i pružiti odličnu zaštitu. Ukoliko ste profesionalac, ovakav ranac takođe može dobro da dođe. Recimo, ukoliko želite da ponesete samo deo opreme na neko putovanje ili šetnju kroz grad. Takđe, kao ranac koji ćete dati drugom članu ekipe, a obzirom da je kombinovan ranac, odličan je i za kablove, punjače, manja svetla i sav taj “krš” koji inače nekad nema pravo mesto u klasičnom foto rancu. Manfrotto NX CSC je i dovoljno lep po našem mišljenju za one koji brinu o stilu, mada ne sakriva da je pre svega u pitanju funkcionalna torba. Po krajnje povoljnoj ceni omogućava da nosite foto opremu na pravi način, čak i ako ste početnik koji je još uvek ograničen budžetom. Profesionalci su takođe umorni od klasičnih velikih foto torbi i pregrada, pa bilo šta stilizovano na ovaj način dobro dođe u slobodno vreme i zato preporučujemo ovaj ranac.

PREDNOSTI

  • Kombinovan dizajn
  • Mogućnost prilagođavanja
  • Siguran odeljak za fotoaparat
  • Dosta prostora za pomoćne stvari
  • Mesto za nošenje stativa

MANE

  • Bez (sigurnog) mesta za laptop
  • Kaiševi i rasferšlusi mogu biti bolji
  • Veličina je prosečna

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda