Test: Krups Dolce Gusto Piccolo XS aparat za kafu

Veliki rezultati iz malog pakovanja
0
TOK score
0
USERS score

Dolce Gusto Piccolo XS (Krups) omogućava brz i jednostavan način pravljenja kvalitetne kafe različitih ukusa. Sa popularnom cenom predstavlja veoma primamljivu kupovinu.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Čini se da kafe nikada nisu bile popularnije. To ne čudi, obzirom da je izbor veliki, a načini na koji možemo da dođemo do njih još veći. Pored kafića, kafe za poneti, mnogo vrsta instant kafa, pravljenja espresa pomoću moka pota i klasičnog aparata, poslednjih par godina veliku popularnost dostigli su mali, jednostavni i dostupni aparati za pravljenje espesa kod kuće. Njihova jednostavnost se zasniva na kapsulama koje imaju već pripremljenu zatvorenu dozu kafe, što uz naglašenu količinu vode znači da ne morate da budete stručnjak, kao i to da je lako moguće probati različite ukuse. Dva najpoznatija sistema su naravno Nespresso i Dolce Gusto. Ne treba zaboraviti ni na automatizovane skoro pametne aparate koji sami melju i doziraju kafu, vodu, mleko i prave više vrsta kafa na dva-tri klika ili preko aplikacije, ali su oni još uvek u povoju i svakako daleko skuplji za nabavku u startu.

Dolce Gusto Piccolo XS kod nas je distribuiran pod Krups imenom, mada postoji i DeLonghi model koji ima malo drugačiju “glavu”, ali je u osnovi identičan jer mora da bude napravljen po Nescafe specifikaciji. Piccolo XS je super popularan model na domaćem tržištu, zbog simpatičnog dizajna, koji podseća na depresivnog, ali simpatičnog robota Marvina iz filmske ekranizacije Autostoperskog vodiča kroz galaksiju. Pored toga, model je više nego povoljan, a često se viđa u supermarketima na akciji i samim tim verujemo da se prodaje u velikim količinama. Rekli bismo, s razlogom.

Dizajn, upotreba

Kao što mu ime kaže, ovaj aparat za kafu ističe se malim zauzimanje mesta u kuhinji. 27cm u dubinu, 28cm u visinu i 14cm u širinu. Mada ove brojke deluju još manje u praksi. Težak je samo 2KG, ali poseduje gumene nožice koje pomažu da aparat bude dosta stabilniji nego što je očekivano. Rezervoar za kafu je 0,8l i dovoljan je za između 4 i 20 kafa, zavisno od toga koju koristite i da li planirate da poštujete količinu vode koja je napisana na kapsuli i kutiji u kojoj kapsule dolaze. Naime, svaka Dolce Gusto kafa zamišljena je da se pravi sa određenom količinom vode, kako bi se ispoštovao recept. Bolji aparati imaju podešavanje putem crtica koje su identične kao na pakovanju, dok Piccolo XS model ima ručicu što znači da morate ručno da isključite aparat. Jedne sekunde prođe oko 5ml kafe i nije lako tačno ispoštovati recept sa pakovanja, ali bez brige, uvek možete da skratite ili produžite kafu po želji. Ručica se pomera levo i desno, a desno je vruća voda, dok je levo hladna. Ne vidimo da će hladna voda često biti korišćena, ali određene kafe će biti moguće i tako napraviti.

Aparat ima grejač koji priprema optimualnu temperaturu vode, kao i pumpu koja pravi pritisak od 15 bara prilikom pravljenja kafe. Kafa izlazi dovoljno vruća, ali ne i vrela, tako da može i skoro odmah da se pije za one koji vole da srknu što pre. Ukoliko je sipate u tanje staklene šoljice kafa če ostati dugo vruća, dok će keramičke posude naravno brže ohladiti kafu.

Ceo proces pravljenja traje oko 1-2 minuta, zavisno od toga da li voda treba prvi put da se ugreje. Kapsula se postavlja jednostavno preko magnetnog nosača i gornji deo se spušta, kada igla ulazi u kapsulu, a sa strane treba pratiti lampicu koja kada postane zelena znači da je moguće pomeriti ručicu (običnu u desno). Po završetku, odnosno kada ste dobili željenu količinu, ručicu treba vratiti u sredinu i sačekati još par sekundi. Kafa će blago nastaviti da kaplje dok ne bacite kapsulu, koja je naravno za jednokratnu upotrebu. Postolje na koju se stavlja šolja ili čaša zamišljeno je tako da zadržava kafu koja kaplje. Ovu posudu nije potrebno često čistiti. Ona može da se postavi u dva položaja, gore za kraće kafe i dole za veće šolje i čaše, a u teoriji može i skroz da se ukloni, mada će onda kapljice nakon završetka pravljenja prskati po aparatu.

Održavanje, ukus

Model koji smo testirali je bele boje i naravno da će se pojaviti crne tačkice od prskanj, ali je njih najbolje odmah ukloniti blago vlažnom krpom. Čišćenje kamenca se preporučuje na svaka tri meseca, tako što se Dolce Gusto bočica sa adekvatnim sadržajem stavi u pola litre vode i pusti da prođe kroz ceo aparat. Nakon toga se još jednom ista količina vode pusti kroz aparata, ovoga puta bez tečnosti. Kako se čišćenje kamenca zasniva pre svega na kiselini, sigurni smo da i druga sredstva mogu da pomognu, mada treba paziti da ne budu previše agresivna. Posuda za vodu može da se skine i očisti po potrebi, ali za dodavanje vode je dovoljno samo skinuti poklopac i sipati vodu dok je posuda na aparatu, što je moguće uraditi čak i dok kafa izlazi iz aparata, pod uslovom da posuda nije u potpunosti prazna.

Kvalitet raznih kafa je dosta dobar, pogotovo ako su Dolce Gusto kafe, mada i drugi proizvođači prave kapsule za ovaj aparata, čak i domaći. Ne želimo da ulazimo u priče o poređenju sa Nespresso kafom, ozbiljnim kućnim i profesionalnim aparatima – sigurni smo da neki ljudi baš ovo mogu u detalje da analiziraju –  ali nema dileme da se uz ovakav aparat dobija odlična kafa za minimalno truda i znanja. Dok ćemo onu razliku između odlične i savršene kafe ostaviti za neko interesantno putovanje. Cene kapsula mogu da se okarakterišu kao korektne, mada će ozbiljan automatizovan aparat koji sam melje kafu i kombinuje mleko praviti jeftnije kafe po šoljici, ali su takvi aparati daleko skuplji da se nabave u startu.

Utisci

Utisci o Dolce Gusto Piccolo XS su više nego pozitivni. Sama nabavka uređaja je pristupačna, a cena kafe nije strašna ukoliko spadate u one koji će popiti jednu ili dve dnevno. Korišćenje je krajnje jednostavno, kao i održavanje. Aparat ne zazuzima puno mesta, ne pravi veliku buku i skoro ni malo vodene pare. Kvalitet kafa je odličan, dosta bolji nego što bi se od jednog ovako malog i prostog aparata moglo očekivati. Možemo sa lakoćom da preporučimo ovaj uređaj i čitav Dolce Gusto sistem, a jedina uslovno rečeno mana je to što danas postoji mnogo načina na koji možete dođete do kafe, mada smatramo da je ovo jedan od boljih, ako ne i najbolji kada se uzmu u obzir svi elementi.

PREDNOSTI

  • pristupačna cena
  • jednostavno korišćenje
  • male dimenzije
  • lako održavanje
  • simpatičan dizajn
  • veliki izbor ukusa

MANE

  • ručno podešavanje količine vode
  • cena po kafi

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda