Test: iPad mini tablet (2021, 6th generation)

Novi dizajn za najmanji iPad
0
TOK score
0
USERS score

Nova, šesta generacija iPad mini tableta, donosi novi dizajn, odnosno linije koje su do sada krasile iPad pro tablete, iPhone 12 i 13 telefone. iPad mini je najmanji Apple tablet u ponudi i kao takav idealan je za one koji svoj tablet većinu vremena drže u ruci i nose često sa sobom.

Gde kupiti ovaj proizvod?

iPad mini sada ima dizajn koji smo prvi put videli na trećoj generaciji iPad Pro tableta, a koji je kasnije korišćen za iPhone 12 i 13 modele. Uklonjen je Home taster i dodatno je proširen ekran sa 7.9” na 8.3”. Novi tablet je malo kraći i lakši, ali i nešto deblji nego stariji iPad mini. Od svih Apple tableta ovaj se očigledno najlakše nosi i jedini je koji udobno može da se drži jednom rukom sa zadnje strane kao telefon, osim ukoliko niste Majkl Džordan (on može i veće modele).

Besprekorno kućište

Mini nove generacije dolazi u četiri boje, a ona koju smo mi testirali je ljubičasta. Mada se jednako ne vidi pod svakim svetlom da je tablet ljubičast, a u pitanju je zaista lepa nijansa, da ni muškarci koji inače imaju problema sa takvim stvarima, neće imati ništa protiv da imaju tablet ovakve boje. Tu su još Space Gray (tamno siva), Pink i Starlight (faktički srebrna, mada “vuče” malo na boju šampanjca). Kvalitet aluminijumskog kućišta je izuzetan. Nove linije u kombinaciji sa staklenim ekranom čine da iPad mini deluje kao najčvršći uređaj koji ste ikada uzeli u ruke. Sa obe strane ima zvučnike, koji sviraju zaista odlično.

Ekran je odličan

Mada nije savršen. Dijagonala je 8.3”, a rezolucija 1488 x 2266 tačaka. To daje gustinu od 327 tačaka po inču, što je idealna brojka i pikseli se ne mogu videti golim okom. Apple ističe da je korišćen Liquid Retina ekran ili u prevodu klasičan IPS. OLED i mini-LED ekrani ipak ostaju rezervisani za još skuplje modele. IPS ekran nije nikakva mana, Apple ih koristi na tabletima, laptopovima i telefonima godinama uz izuzetno precizan prikaz boje i dinamike. Tako je i na ovom tabletu. Osvetljenje je tek 500 nita, što je značajno manje od satova ili telefona. Mi smo imali tablet kratko na testiranju i tokom kišnog dana, nije bilo problema da se napolju vidi ekran, mada ne možemo da kažemo kako bi bilo po nekom sunčanom danu. Ekran ima manu u vidu “jelly scrolling” efekta, koji znači kašnjenje jedne strane ekrana prilikom skrola. Ovaj efekat se zapravo tek vidi kada vam neko objasni šta je to i pokaže. Uglavnom se primećuje kada se namerno inicira i ne tokom normalnog rada. Ipak, na vama je da odlučite da li vam to dugoročno smeta.

Poslednja generacija procesora

iPad mini šeste generacije ima Apple A15 Bionic procesor, koji je poslednji i najbrži Apple procesor za mobilne uređaje. Ne računajući naravno M1, koji se nalazi u poslednjoj generaciji iPad pro tableta, obzirom da se ovaj procesor više vodi kao kompjuterski. Mada je Apple na korak da zauvek izbriše granice između mobilnog i kompjuterskog hardvera i softvera. iPad mini 8.3 dakle pokreće isti procesor kao iPhone 13 (Pro Max) što je ogroman potencijal. Međutim, pitanje je koliko će se “profesionalnog” posla odvijati na ovom tabletu, jer njegova forma ipak deluje kao da je za “laganu” upotrebu. Tablet podržava Apple Pencil druge generacije, ali Apple ne nudi fabričku opciju kombinacije futrole i tastature, kao kod većih tableta. Moguće je naravno povezati neku drugu bluetooth tastaturu, ali će bilo kakva produktivnost biti umanjena zbog veličine ekrana i njegov (pre)brz procesor pre svega znači će tablet raditi solidno i biti softverski podržan mnogo godina unapred. Poseduje 64GB skladišta, a prodaje se i verzija od 256GB. Oba imaju verzije sa SIM karticom, koje koštaju više.

USB-C za podatke, punjenje i sliku

Ovo je prva generacija iPad mini tableta koja ima USB-C port. Pored toga što se koristi za punjenje, preko njega se mogu prenositi podaci (3.0 brzinom). On prenosi i sliku, što nije uvek slučaj sa USB-C portovima, a uz adekvatne adaptere moguće je sve ove operacije vršiti istovremeno. U pakovanju se dobija duži kabl sa USB-C portom sa obe strane i ispravljač za struju od 18W. Apple opciono prodaje i punjač brzine 30W. iPad mini ima bateriju kapaciteta 19.3Wh koja je očekivano manja jer je i tablet manji. Ona može da izdrži jedan dan intenzivnog rada, mada autonomija rada tableta zaista zavisi od korisnika do korisnika.

Selfi kamera je sada ultrawide

Novi iPad mini i dalje ima dva kamere, prednju i zadnju. Novina je u tome što je prednja kamere sada veoma široka. Kada uključite prednju kameru za selfi, ona će izgledati normalno (jer je digitalno zumirana), ali kada kliknete taster da proširite kadar, shvatićete koliko je ova kamera zapravo široka. Razlog za to jeste nova mogućnost nazvana “Center Stage” koja prepoznaje gde se nalazite u kadru i zumira na taj deo u slučaju da morate da šetate na nekoj prezentaciji recimo, a nema koga da vam bude kamerman. Kvaliet selfi kamere je u redu, ali nije u rangu poslednjih ili nekoliko godina starih Apple telefona. Isto važi i za zadnju, glavnu, kameru. Na to smo nekako navikli kod tableta, mada smo se ponadali da će kamera biti nešto bolja zbog najnovijeg procesora. Kvalitet je zaista vrlo dobar za jedan tablet, ali nije u rangu relativno novijih telefona.

Sistem je i dalje na pola puta između telefona i računara

Rekli smo da je Apple otklonio sve prepreke da objedini hardver i softver u jednu platformu gde neće postojati razlika između desktop i mobile uređaja. Izuzetan Apple M1 procesor doneo je optimizaciju Mac sistema i softvera za ARM procesore, što znači da ovaj tablet (pa i telefon) u teoriji može da pokreće Final Cut Pro X i druge profesionalne programe. To se naravno neće tek tako desiti, jer interfejs i dalje treba da bude prilagođen manjem ekranu i prstima, koji su primarni način unosa kontrola. Ipak, čini nam se da je Apple mogao da ode korak dalje u unapređenju svog sistema za tablete. Osim par opcija za prikaz dve aplikacije odjednom, sa ponekad ograničenim mogućnostima i programima tek vizuelno optimizovanim za veći (od telefona) ekran, ovaj tablet ne nudi veći potencijal za produktivnost nego iPhone. Apple tableti su previše blizu telefonima i čini nam se da bi kompanija iz Kupertina morala da ponudi naprednije softvere, što da ne i desktop rešenja, za one korisnike koji ne bi da im iPad bude samo uvećani telefon. I obaveznu podršku za više korisnika, koju tražimo već godinama, ali ne dobijamo.

Mnogima će ovo biti omiljeni tablet

Usudićemo se da kažemo da će novi iPad mini mnogima biti omiljeni tablet. Ekran je dovoljno veliki da je skok sa telefona primetan, a veličina je dovoljno mala da ga mnogo češće imate sa sobom u poređenju sa nekim većim tabletima. Ovaj tablet će moći da stane u razne džepove odeće, iako nije zamišljen da se tako nosi. Njegovo korišćenje vidimo kao tradicionalnu tablet upotrebu na koju smo navikli u poslednji deset godina, a to je pre svega za razonodu. Igre, društvene mreže, konzumiranje knjiga, muzike i filmova. Tek manji broj ljudi pokušava od tableta da napravi zamenu za laptop ili čak desktop i za to će biti potreban veći tablet, ne samo zbog dijagonale ekrana, nego i dostupnosti neophodnih dodataka. Sa druge strane, osim ako ne želite baš mnogo veći ekran, iPad mini se ističe kao najbolji novi tablet za “klasičnu” primenu.

PREDNOSTI

  • Dizajn i kućište
  • Peformanse
  • Ekran
  • USB-C
  • Dimenzije
  • Zvučnici

MANE

  • Bez 3.5mm porta za slušalice
  • Ponekad se vidi “jelly scrolling” efekat
  • Sistem ne iskorišćava veći ekran i performanse u potpunosti
  • Ekran nije za često korišćenje napolju

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda