Test: Sony ZX110 slušalice

Najmanje se štedelo na zvuku.
0
TOK score
0
USERS score

Sony MDR-ZX110 predstavljaju odličnu kupovinu u nižem cenovnom rangu. Daju više nego pristojan kvalitet zvuka i solidnu udobnost, uz naravno neophodne kompromise kako bi se zadržala popularna cena.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sony ZX110 su cenovno pristupačne slušalice. Postavlja se pitanje da li je Sony štedeo na zvuku ili drugim elementima? Krenimo redom. U pitanju su slušalice koje spadaju u “On-Ear” kategoriju. To znači da prekrivaju deo ušne školjke, dok su “Over-Ear” slušalice one čiji jastučići okružuju celo uvo. “In-Ear” su, kao što naziv kaže, bubice. “On-Ear” dizajn omogućava da slušalice mogu da se prilagode različitim veličinama, obzirom da nisu prevelike za decu, ali su dovoljno elastične za veće osobe. Takođe su u teoriji udobnije za nošenje od većine “Over-Ear” modela zato što ne blokiraju celo uvo i generalno ne vrše pritisak kao veće slušalice. Ali to isto znači da ne izoluju spoljnu buku kao veće slušalice.

Fizička izrada

Kada je reč o fizičkoj izradi, ne može se previše očekivati obzirom na njihovu cenu. Rajf je u potpunosti izrađen od obične plastike. Poprilično je savitljiv, što zapravo vidimo kao prednost, kako slušalice ne bi lako pukle u torbi sa drugim stvarima. Plastični zglob na kraju rajfa je moguće sklopiti kako bi slušalice zauzimale manje mesta prilikom transporta. Ovaj zglob ujedno služi kako bi se slušalice okretale par stepeni po vertikalnoj osi i 20-30 stepeni po horizontalnoj, za bolje prilagođavanje obliku glave. Slušalice oko drajvera imaju jastuče koje je deblje nešto manje od jednog centimetra, koje pruža adekvatnu udobnost za ovu klasu slušalice. Veći je problem je materijal kojim su jastučići presvučeni i koji je verovatno najslabija stavka. Ne samo što izgleda veoma jeftino i ne baš prijatno za kožu, već deluje da će se brzo oljuštiti, pogotovo korisnicima koji se više znoje. Mogu da se nađu u crnoj, beloj i ružičastoj boji, a postoji i podverzija sa oznakom “AP” na kraju koja ima mikrofon na kablu.

Kabl je delimično pljosnatog tipa i definitivno pomaže u sprečavanju pravljenja čvorova, a dugačak je 1,2 metar.  Y je tipa, što znači da kabl od sredine ide ka obe slušalice, dok je na drugom kraju L oblika. Slušalice imaju impedancu od 24 Om (1 kHz), frekfentni odziv od 12–22.000 Hz, osetljivost od 98 dB/mW i dinamički drajver od 30mm. Da li nam ovi podaci nešto znače u ovom cenovnom rangu? Ne baš. Kako ove slušalice zvuče? Odlično!

Kvalitet zvuka, utisci

Najbolja osobina ovih slušalica definitivno je njihov zvuk. Smatramo da sviraju mnogo bolje nego što koštaju, a objašnjenje za to je verovatno da se kompaniji Sony ne isplati da uzima preveliki broj različitih audio komponenti, kako bi opravdao cenu. Jednostavno su cenu “rešili” tako što je ostatak slušalica napravljen da izgleda poprilično jeftino, kako na oko, tako i na dodir.

Kako to izgleda u praksi? Kao što je očekivano od Sony slušalica, bas je uvek malo jači nego što bi možda trebalo. Ovo neće smetati ukoliko slušate nešto starije pesme koje uglavnom nemaju prenaglašene niske tonove (kao što je danas slučaj), a pitanje je da li će vam to smetati kod novijih produkcija, jer ako volite takvu muziku, onda verovatno znači da volite i jači bas, koji je izražen na ovim slušalicama. Visoki tonovi su takođe prijatni za ovaj cenovni rang. Kao i uvek srednje tonove je teško definisati i ovo svakako nisu slušalice koje “otkrivaju” neke nove tonove koje do sada niste čuli u poznatoj pesmi. Dublji muški glas nekada će se previše uklopiti u niske tonove instrumenata, dok će visoki i uglavnom ženski vokali dobro zvučati.

Na kraju možemo da kažemo da kvalitet zvuka daleko nadmašuje cenu ovih slušalica od oko 20 evra, a koje ponekada mogu da se kupe i primetno jeftinije. Najviše se štedelo na konstrukciji, a to znači da slušalice neće dugo izdržati ukoliko ih ne pazite prilikom prenosa. Takođe nisu previše udobne za predugačka korišćenja, zbog materijala kojim su presvučeni jastučići. Za većinu korisnika smatramo da će bez problema raditi i nakon nekoliko godina.

PREDNOSTI

  • Odličan kvalitet zvuka
  • Niska cena
  • Lagane
  • Ne stežu glavu
  • Sklopive

MANE

  • Bas je nekad prenaglašen
  • Kabl samo 1,2m
  • Plastična, jeftina izrada
  • Materijal kojim su presvučeni jastučići

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda