Test: Canon EOS 250D DSLR fotoaparat

Stara škola, moderne mogućnosti
0
TOK score
0
USERS score

Canon EOS 250D dolazi u staroj formi, ali zahvaljujući modernim rešenjima na senzoru nudi sve ono što i novi mirrorless fotoaparati. Uz poznatu Canon pouzdanost, veliki izbor objektiva i dodataka.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sa dijagonalom od 27 inča, ovaj monitor spada među veće i biće dovoljan za skoro sve zahteve. Na tržištu ima i

Canon EOS 250D je klasičan DSLR fotoaparat. Njihova popularnost svakodnevno opada, ali funkcionalnost ovih fotoaparata nikada nije dovedena u pitanje. Pogotovo kada se uporedi sa popularnom cenom, koju 250D ima. Mobilni telefoni i mirrorless fotoaparati su razlog zašto su DSLR-ovi manje popularni, mada je marketing glavni razlog, obzirom da su mnogi ljudi pomislili da dobijaju nešto neviđeno sa aparatima bez ogledala. Priču o tome šta telefoni mogu ili ne mogu da urade profesionalno ostavićemo za neku drugu priliku. Što se tiče DSLR protiv mirrorless priče, u početku je delovalo da će fotoaparati bez ogledala doneti manje dimenzije, što na trenutak jeste bilo tačno, ali kako nije moguće smanjiti objektive, koji su u nekim slučajevima postali još veći, mirrorless aparati su postali skoro jednako veliki kao manji DSLR u poslednjim iteracijama, da bi nošenje i dalje velikih objektiva bilo lakše. Prednost mirrorless aparata takođe je u startu bila razni proračuni za ekspoziciju, fokus, praćenje i ostale “smart” mogućnosti senzora, ali ako iste te mogućnosti stavite na DSLR i podignete ogledalo, faktički od DSLR-a napravite mirrorless. Današnji DSLR fotoaparati mogu da rade kao mirrorless i aparati bez ogledala mogu da rade kao DSLR. Ostaje samo pitanje adaptera, objektiva i cene. Sa DSLR-om dobijate startu formu, ali je tehnologija nova.

EOS 250D i prethodnici iz ove serije su najmanji Canon DSLR fotoaparati. To je postignuto smanjivanjem širine i delimično visine, dok su fotoaparati generalno ograničeni dubinom. Nema sumnje da je 250D veoma mali fotoaparat, sa profesionalnim potencijalom. On neće biti pravi izbor za ozbiljne profesionalne poslove, mada uz dobru opremu to može da bude, već je namenjen početnicima koji žele da nauče više, a dobro je rešenje i kao drugi, pomoćni, DSLR u torbi.

Izrada, baterija

Kućište je u potpunosti urađeno od plastike, ali Canon je odavno “doktorirao” ovu plastiku i iz ranijih iskustava znamo da je ona veoma otporna i da će trajati večno. Grip je očekivano mali, ali opet, Canon je šampion gripova bilo kod manjih ili većih fotoaparata i može se reći da je izvučen maksimum iz ove veličine. Čak ni korisnici sa većom šakom neće imati većih problema, osim ako ne zakače neki veliki beli objektiv. Ekran ima dijagonalu 3” i može se okretati u svim pravcima. Ima veoma dobru rezoluciju i prikaz boja. Moguće je aparat kontrolisati i dodirom ekrana, koji se vidi pristojno i po jakom suncu (pod uslovom da se ručno poveća osvetljenje u meniju). Blic se podiže ručno i adekvatnog je kvaliteta za ovu klasu. To znači da je primetno jači od ugrađenih bliceva na manjim aparatima i telefonima, ali da bi za najbolje rezultate trebalo postaviti drugi blic, koji će se odbiti o zid ili plafon, a ne osvetljavati direktno kao ugrađeni blic. Sa donje strane je navoj za stativ, poklopac za bateriju, iza kojeg se nalazi i mesto za SD karticu. U pitanju je LP-E17 baterija, koju koristi još dosta drugih Canona. Spada u manju po veličini i kapacitetu, što treba imati u vidu, pogotovo ukoliko planirate da snimate video ili da fotografišete “kroz” ekran. Ukoliko planirate fotografisanje na tradicionalan način, kroz tražilo, sa ovom baterijom je moguće napraviti skoro četvorocifreni broj fotografija (1070 po “CIPA” standardu). U amaterskom svetu ili za dopunski aparat to znači i nekoliko dana korišćenja. Sa leve strane još nalazimo priključak za daljinski i mikrofon (nema konektora za slušalice), dok je sa druge strane Mini HDMI i Micro USB. USB služi samo za prenos podataka i ne može da puni bateriju u 250D, već se ona puni sa odvojenim punjačem koji se dobija u pakovanju. Imajte u vidu da na ovom punjaču ne možete da punite zamenske baterije, koje Canon i ne preporučuje, pa ako planirate ove baterije, uz njih je potrebno kupiti i zamenski punjač. Jednostavnije je kupiti original dodatnu bateriju, mada cene nisu atraktivne.

Kontrola, senzor

Kontrola aparata kako tasterima, tako i preko ekrana je odlična. Canon je uvek imao jasne menije i položaj tastera, a kvalitetno je uradio i kontrole preko preko ekrana od prvog dana kada je uvrstio ovu mogućnost pre mnogo godina. Ukoliko dolazite sa starijih Canon DSLR-ova, čak i više od deceniju, nećete imati problem da se snađete. Isto važi i za nove korisnike, koji će lako moći da nauče šta koji meni i taster znači, uz mogućnost korišćenja “sugestija” na ekranu. Zapravo, Canon 250D dolazi sa “guided” menijima uključenim, a to znači da se koristi više objašnjenja i grafike na ekranu da se razumju funkcije. Iskusni korisnici menije vrate na “stari” izgled kako uključe fotoaparat, ali će “guided” meniji dobro doći na za nove korisnike.

Canon 250D ima senzor rezolucije 24 megapiksela. U pitanju je senzor sa “crop” faktorom od 1,6. Ova rezolucija je gornja koju treba da imaju “crop” senzori i sve preko toga može samo da napravi probleme. Senzor nije novijeg datuma, ali je adekvatan za ovu cenovnu klasu, sa dobrim potencijalom. Činjenica je da će neki drugi aparati u “tačka za tačku” poređenju dati bolje rezultate od 250D, ali Canon uvek ima celokupnu sliku veoma lepu i prijatnu, sa uvek lepo iskontrolisanim bojama, pogotovo u mešovitim svetlosnim uslovima, gde se drugi aparati muče. Dinamički potencijal u senkama je vrlo dobar, iako ne najbolji, dok svi konkurenti imaju slične mogućnosti prilikom fotografisanja u RAW formatu i “spašavanja” preeksponiranih delova slike.

Autofokus, rezolucije

Senzor poseduje čuveni “Dual Pixel” autofokusni sistem koji je razvio Canon. Istina, konkurenti su se značajno približili na ovom polju, ali smatramo da je “Dual Pixel” i dalje najbolji, pogotovo za video. Ovaj sistem značajno pomaže da se fotografiše “kroz” ekran, bez korišćenja optičkog tražila, a neophodan je za autofokus bez “trzanja” prilikom videa. Sve u svemu, ovaj sistem može da vam olakša rad prilikom fotografisanja i da značajno unapredi kvalitet videa, pogotovo ukoliko se snimate sami ili korisiste aparat na gimbalu.

Prilikom snimanja videa moguće je izabrati najviše 4K rezoluciju (3840 x 2160), pri 25fps za PAL i 23.97fps za NTSC setovanje. Za 4K rezoluciju koristi se dodatni crop, odnosno iseca se 3840 tačaka iz centralnog dela senzora od 6000 tačaka. Kada se taj crop od oko 1,5 doda na crop senzora u odnosu na “full frame” format (oko 1,6), dobije se ukupni crop od 2,5. Što znači da će 18-55mm kit objektiv u 4K modu biti ekvivalentan 45-140mm objektivu. Ovo jeste veliki crop i treba to imati u vidu ako planirate 4K video u zatvorenom prostoru. Takođe, prilikom snimanja 4K videa “Dual Pixel” autofokus nije dostupan i koristi se običan mod koji koristi detekciju pomoću kontrast. Ovaj mod je dosta sporiji i neprecizniji i može da se koristi samo za statične objekte. Dobra je vest da je fokus unapređen u odnosu na neke starije Canone sa koji imaju crop za 4K i nemaju “Dual Pixel” autofokus, pa će tako uglavnom ostati na pravom mestu kada “pronađe” oštru sliku, za razliku od nekih starijih modela gde će autofokus u 4K stalno da traži poziciju pomerajući se napred i nazad. Za 1080p rezoluciju dostupne su brzine snimanja od 25fps i 50fps za PAL, odnosno 29.97 za NTSC, a zanimljivo da opcija 23.97 nije prisutna, iako je ima za 4K video. Bilo da snimate 4K ili 1080p, kvalitet videa je odličan. Ne dozvolite da vas iko ubedi da slika nije dovoljno oštra – dobar video je daleko više od rezolucije i oštrine (pitajte one koji snimaju najskuplje filmove i reći će vam da ne vole puno detalja), već je bitna celokupna tačnost boja i dinamike, koja je kod Canona uvek odlična, a dodatnu prijatnost videa možete da postignete ukoliko na Neutral profilu smanjite kontrast i možda saturaciju za korak ili dva.

Canon već neko vreme pruža opciju digitalne stabilizazcije videa, koja može da se koristi zajedno sa stabilizacijom na objektivu ukoliko je objektiv ima. Postoje dve opcije: uključena i unapređena stabilizacija. Zavisno od toga koji tip videa snimate i koji je pokret u pitanju, ova stabilizacija može da bude manje ili više korisna. U svakom slučaju ne treba je uključivati osim ukoliko to zaista nije potrebno, a bitno je da testirate njenu upotrebljivost za specifične potrebe. Uključena stabilizacija veoma malo iseca video, dok unapređena nešto više odseca krajeve videa. Radi i kada se izabere 4K rezolucija.

Performanse

Performanse su još jedan razlog zašto su Canon fotoaparati omiljeni među profesionalcima. Te perofrmanse su obično prenešene i na jeftinije modele. Pa tako uključivanje i isključivanje aparata, podešavanja, pregled slika, brisanje, sve se dešava u momentu, bez ikakvih bagova. Verujte nam na reč, ove osnovne funkcije nisu uvek glatke na svim aparatima drugih proizvođača, pa je tako pravo uživanje koristiti svaki EOS Canon. Što se tiče brzine snimanja, koristili smo pristojno brzu Kingston SD karticu od 128GB (pisanje oko 83 MB/s). Kada se koristi tražilo moguće je napraviti oko 5 slika u sekundi, bilo da koristiti stalni autofokus ili ne. Kada se koristi ekran, brojke su drugačije. Ukoliko je fokus statičan, brzina snimanja je takođe oko 5 slika u sekundi, čak i mrvicu brže nego kroz tražilo, baš zato što se ogledalo ne koristi. Ipak, ukoliko koristite stalni autofokus, brzina opada na oko 3 slike u sekundi, što je očekivano, ne baš sjajno, ali i dalje pristojno za ovu cenovnu klasu. Što se tiče bafera, 250D uz ovu brzu karticu ostvaruje 14 RAW fotografija pre nego što brzina kreće da opada. Za RAW + najveći JPEG brzina opada nakon 10 snimljenih fotografija, odnosno nakon dve sekunde. Prisutan je i CRAW format, koji zauzima manje mesta, ali zadržava punu rezoluciju i iskreni da budemo, teško je naći razlike u odnosu na običan RAW, a tada je moguće snimiti mnogo veći broj fotografija, te smo posle 50 fajlova i 10 sekundi neprekidnog snimanja, prestali da merimo. Kada se ukombinuje CRAW i najveći JPEG moguće je snimiti oko 29 fotografija pre nego što brzina opadne.

Aparat smo nabavili sa 18-55mm f4-5.6 IS STM objektivom. U pitanju je realtivno novi “kit” objektiv, koji se od prethodnog razlikuje u tome što ima f4 blendu na najširem delu u poređenju sa f3.5 koliko su imali prethodni 18-55 objektivi. Razlika u blendi je neosetna u realnom radu, obzirom da je i stariji objektiv brzo prelazio sa f3.5 na f4 i manje blende, dok je novi objektiv nešto kraći i generalno bolje pristaje ovako malom aparatu. Fokus je brz, bešuman kako za fotografije, tako i za video. Takođe nismo primetili bilo kakve probleme prilikom mehaničke stabilizacije. U pitanju je objektiv koji ne podiže previše cenu, može da posluži u mnogim uslovima, naravno bolje će raditi ukoliko ima više svetla, odličan je za početnike, a dobro će doći i ukoliko jednog dana nabavite neki drugi, bolji objektiv.

Utisci

Lako je kritikovati Canon 250D iz perspektive šta sve fotoaparati mogu da urade, ako se na sekund zaboravi cena. Međutim, kada cena igra bitan faktor, pogotovo kada nema mnogo mesta za više objektiva i dodatnu opremu, Canon 250D postaje odlična kupovina. Konkurencija koja u nekim malo jačim modelima može da ponudi više, u ovom cenovnom rangu se ne ističe posebno. Istina, 4K video na papiru deluje bolje kod pojedinih konkurenata, ali je itekako moguće napraviti dobar 4K video i sa 250D uz razumevanja limita kada je reč o “cropu” i autofokusu. Ostale karakteristike, kao što su kvalitet fotografija, 1080p video, performanse, jednostavno korišćenja, sve ide u prilog Canon 250D fotoaparatu, koji deluje kao jedan od boljih izbora u rangu fotoaparata između 600 i 700 evra.

PREDNOSTI

 • odličane fotografije
 • odličan video
 • kvalitetna izrada
 • jednostavno korišćenje
 • performanse
 • trajanje baterije (fotografisanje kroz tražilo)
 • koraktan kit objektiv
 • korisne WiFi mogućnosti
 • rotirajući ekran

MANE

 • dodatni “crop” za 4K video
 • bez “Dual Pixel” autofokusa za 4K video
 • trajanje baterije (fotografisanje i snimanje preko ekrana)
 • veći od mirrorless aparata sa istim senzorom i objektivom
 • bez izlaza za slušalice

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda