Test: Sony PlayStation Pulse 3D bežične slušalice

3D audio po prvi put nije prazno obećanje
0
TOK score
0
USERS score

Sony PlayStation Pulse 3D slušalice su odlično rešenje za sve vlasnike PlayStation 5 konzole, ali rade sasvim lepo i na PlayStation 4 konzoli, Window i Mac opreativnim sistemima. PlayStation 5 u potpunosti iskorišćava ove slušalice, obzirom da je po prvi put urađen 3D zvuk na uspešan način, bez praznih marketinških obećanja.

Gde kupiti ovaj proizvod?

PlayStation Pulse 3D su bežične slušalice, u osnovi namenjene kao prateća dodatna oprema za PlayStation 5. Takav je i dizajn ovih slušalica koje imaju iste boje, linije i plastične delove kao poslednja Sony konzola. One uz to one rade i na PlayStation 4 konzoli, kao i na Windows i Mac operativnim sistemima. Bez potrebe za drajverima. Čak će i na većini Linux distribucija raditi bez problema. Ovo nisu Bluetooth slušalice i one koriste USB risiver koji služi za vezu između slušalica i konzole, odnosno računara. Ovo je dobro rešenje jer ovaj vid konekcije omogućava lakše povezivanje, stabilniju vezu i manje, odnosno neprimetno kašnjenje, što je za igranje veoma bitno. Pulse 3D slušalice poseduju i mikrofon, mnogima neophodan za igranje, a na njima su adekvatne kontrole kako bi isključili po potrebi mikrofon ili multiplejer dijalog. Prisutan je i 3.5mm konektor, tako da po potrebi ove slušalice mogu da budu i žične. Poseduju integrisanu bateriju koja se puni pomoću USB-C kabla, isto kao i DualSense džojped za PS5.

Izrada slušalica je, šta reći, prilagođena gejmerima. Nisu korišćeni bilo kakvi premijum materijali, niti je prisutan sistem sklapanja radi lakšeg prenošenja. Konstrukcija je relativno fleksibilna, mada ne možemo reći kako bi slušalice reagovale na nervozno bacanje ili da neko slučajno sedne na njih. Čini nam se da bi izrada i materijali trebali da budu bolji, ali takođe da većina potencijalnih korisnika ovih slušalica neće mariti za ove nedostatke. Udobnost slušalica je sa druge strane nešto o čemu bi moglo da se diskutuje. Bočni pritisak na uši je srednjeg intenziteta. Sa gornje strane ispod rajfa je guma koja se sama podiže i prilagođava veličini glave. Ova ideja je dobra, ali čini nam se da mehanizam podizanja i sama guma nisu dovoljno fini, pa tako pritiskaju glavu malo više nego što je potrebno. Prvi znaci umora se osete baš na mestu gde se guma naslanja na kosu, u slučaju glave oblika jajeta. Moguće je da će se na glavi malo više okruglog tipa prvi veći pritisak osetitit na ušima. Generalno smatramo da je udobnost mogla da bude ipak nešto bolja, obzirom da ovo nisu slušalice za šetnju ili Hi-Fi od sat vremena, već za igranje koje u nekim slučajevima može da potraje mnogo sati. Mada svakako nije preporučeno nositi ni jedne slušalice više od par sati dnevno.

Slušalice na sebi imaju veliki broj kontrola, neko će reći i previše. Ipak, gejmeri neće zameriti jer oni žele da imaju sve ove prečice direktno na slušalicama, ali biće potrebno dosta vremena da naučite koje dugme za šta služi i da koristite napamet dok se nalaze na glavi. Tu je prekidač za uključivanje i isključivanje, poluga za podešavanje glasnoće, poluga za podešavanje odnosa glasnoće zvuka sa igre i onoga šta drugi multiplejer igrači pričaju, prekidač za potpuno isključivanje onoga što se priča u multiplejeru, kao i prekidač za mutiranje mikrofona. Sve se ovo nalazi na jednoj strani i svi ovi tasteri i prekidači su slični pod prstima, tako da neće biti lako da se zapamti koji za šta služi.

3D audio po prvi put nije lažno obećanje

Gotovo dve decenije na raznim uređajima i platformama dobijamo obećanja o raznim 3D audio tehnologijama, ali su one do sada bile uglavnom marketinški potez kako biste bili naterani, skoro prevareni da kupite neku novu stvar. Sony je ovoga puta pristupio 3D audio problemu onako kako to treba uraditi. Obezbeđen je adekvatan hardver konzole i softverska podloga, kako bi oni koji razvijaju igre bili u prilici da ponude zvuk koji može da dolazi sa svih strana. S tim u vezi pogrešno bi bilo porediti surround sisteme sa 3D audio rešenjima. Jednostavno, rezultati su drugačiji, ali i namene su drugačije. Surround sistemi su i dalje bolje prilagođeni filmovima, jer filmovi imaju predefinisane kanale i unapred poznat zvuk, koji se u filmu ne menja. Igre su potpuno drugačije i u njima zvuk zavisi od onoga šta radite i nije uvek isti. To je i razlog zašto 3D audio ima veći potencijal u igrama, ali treba znati da njegova realizacija dosta zavisi i od onih koji su pravili igru. Jednostavno, kako treba napraviti dobar vizuelni 3D, tako treba napraviti kvalitetan audio 3D. Direktno poređenje 3D audio zvuka slušalica sa surround zvučnicima nije suvislo, jer je pre svega produkcija drugačija, ali i informacije koje dolaze kod vas. Dobar 3D audio potencijal u PlayStation 5 hardveru i softveru je bez dileme nešto što može značajno da unapredi osećaj igranja. Već sada neke igre zvuče fenomenalno, dok druge tek prosečno.

PS4, Windows i Mac korišćenje

Slušalice rade na PlayStation 4 konzoli. PS4 zvanično podržava 3D audio, ali je broj naslova veoma mali i ove slušalice nisu zamišljene da imaju 3D audio podršku na PS4. Skoro sve 3D audio igre na PS4 neće nuditi ovu opciju kada se koriste Pulse 3D slušalice. Međutim, one rade kao odlične stereo slušalice sa mikrofonom, a sve kontrole na samim slušalicama ili u softveru PS4 konzole rade bez i najmanjeg problema. Na Windows ili Mac sistemu dovoljno je samo povezati USB risiver, bez potrebe za instaliranjem bilo kakvih drajvera i slušalice će odmah raditi. Zamerka je što softverska kontrola glasnoće mišem ili tastaturom ne radi na oba sistema i jedini način da podesite glasnoću jeste putem tastera na samim slušalicama. Trajanje baterije je oko 12 sati, dok je domet više nego dovoljan za igranje, a prosečan u poređenju sa pojedinim bluetooth slušalicama koje imaju odličan domet.

Muzika zvuči odlično, filmovi su stereo, video pozivi solidni

Slušalice za muziku zvuče odlično. Rekli bismo da je sa te strane odnos cene i kvaliteta veoma dobar. Veća zamerka je u neku ruku sam osećaj nošenja ovih slušalica, koji nije prefinjen i sve suprotno od onoga što hi-fi predstavlja. Takođe nisu pogodne ni za šetnju ili trening, ali kada je reč o samom kvalitetu zvuka, on je na veoma visokom nivou. Prilikom gledanja filmova dobijate stereo rezultat i proćiće više godina dok se 3D audio zvuk koji se dešava tokom igranja i već realizovani zvuk filmova sastanu zajedno u nekoj budućoj tehnologiji. Pored zvuka, na kompjuterima paralelno radi i mikrofon, koji je više nego dobar za sve vrste video poziva, sa kojima mnogi žive već cele dve godine. Mada treba znati da kvalitet mikrofona nije za bilo kakva audio snimanja gde se traži i minimum produkcijskih kvaliteta.

Bez ikakve dileme možemo da preporučimo ove slušalice, ali ćete od njih najviše dobiti ukoliko imate PlayStation 5 konzolu. Upotreba na PlayStation 4 je takođe laka i efikasna, ali 3D audio u ovoj kombinaciji faktički ne postoji. Ne vidimo razlog kupovine ovih slušalica ukoliko nemate ni jednu od ovih konzola, uprkos tome što one rade lepo i na kompjuterima, mada ukoliko u bližoj budućnosti planirate nabavku PS5, možete početi prvo PlayStation Pulse 3D bežičnim slušalicama.

PREDNOSTI

  • 3D audio (za PS5)
  • lako i stabilno povezivanje
  • 12 sati trajanje baterije
  • kvalitet zvuka za sve namene
  • sve potrebne kontrole
  • rade na PS4, Windowsu, Macu
  • cena

MANE

  • kvalitet materijala
  • udobnost za duža igranja
  • nisu pogodne za šetnju, trening, putovanja

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda