Test: Dell UltraSharp 27” U2722D monitor

Jedno slovo koje znači puno
0
TOK score
0
USERS score

Dell U2722D UltraSharp monitor dijagonale 27 inča predstavlja gornju klasu kancelarijskih monitora, ali je pitanje da li ovaj model možemo da preporučimo onima koji se bave fotografijom, videom ili grafikom. To ćemo objasniti nešto kasnije tokom tekst, pa krenimo redom.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sa dijagonalom od 27 inča, ovaj monitor spada među veće i biće dovoljan za skoro sve zahteve. Na tržištu ima i većih monitora, ali je raspon između 24 i 27 inča ono što je razuman izbor za većinu kupaca. Rezolucija je odličnih 2560 x 1440 tačaka (QHD). To znači da će biti dovoljno i radnog prostora i stvari neće biti previše sitne. Istina je da 24” monitor sa istom rezolucijom daje nešto lepši prikaz, makar kada je u pitanju tekst. Pa je tako pitanje da li želite veću gustinu ekrana (ppi) ili veću dijagonalu. UDH/4K (3840 x 2160) rezolucija na ovoj dijagonali ne bi bila optimalno rešenje, mada ima monitora sa 4K rezolucijom i dijagonalom od 28”. 27” iMac sa Retina ekranom (5120 x 2880 tačaka) je druga priča, obzirom da macOS bolje optimizuje ovu rezoluciju u poređenju sa drugim sistemima. Sve u svemu, osećaj je da bi svakom 27” monitoru dobro došla neka rezolucija između QHD i UHD, ali je to već tema za neki drugi tekst. U svakom slučaju 2560 x 1440 tačaka ne deluje malo ni za jedan zadatak.

U kutiji se dobija strujni, USB-A na USB-C i jedan DisplayPort kabl. Povezivanje panela i postolja je veoma brzo i ne zahteva korišćenje alata.

Monitor ima IPS panel i bez dileme cilja grupu kreativaca, obzirom da pruža 100% pokrivanje za sRGB i čak 95% za DCI-P3. Kontrast od 1000:1 bi se mogao okarakterisati kao mali ako dolazite iz sfere nekih drugih interesovanje, ali je za ovaj tip panela više nego normalan i dovoljan, a priče o OLED panelima, beskonačnom kontrastu, filmovima i HDR-u ćemo ostaviti za neku drugu temu. Ako na IPS panelu možete da napravite film, ne vidimo razlog da na njemu ne možete da uživate u gledanju filma – kvalitet slike je odličan, bez daljih objašnjenja i fusnota. Ugao gledanja je deklarisan na 178/178, što naravno nikada nije tačno u realnosti zbog zaštitnih slojeva na displeju, ali panel ne menja prikaz iz svih normalnih uglova posmatranja. Panel ima mat zaštitu koja vam neće mnogo smetati ukoliko volite staklene ekrane na telefonima, tabletima i odabranim laptopovima. Što se tiče odsjaja, pogrešno je mišljenje da mat i “glossy” ekrani podrazumevano pružaju bolju ili goru borbu protiv refleksije. Ukoliko je su premazi i slojevi loši, neće vas tip ekrana “spasiti,” pa će tako “glossy” ekrani reflektovati svetlo nazad i praviti od sebe skupo ogledalo, dok će mat ekrani to svetlo “raširiti” po zaštitnom sloju i smanjiti osvetljenje, kontrast i boje panela. Bitno je da ekran ima kvalitetan zaštitni premaz i slojeve protiv odsjaja. To U2722D ima, obzirom da direktno upereno svetlo postaje lokalizovano i ne umanjuje prikaz veće površine ekrana. Na kraju krajeva, ovo nije prenosni ekran, a u radnoj prostoriji treba napraviti uslove da vam prozor ili izvor svetla ne pada na ekran.

Osvetljenje je standardno dobro za ovaj tip i namenu, što znači da monitor nije predviđen za korišćenje napolju, a da će u zatvorenim uslovima zavisno od ambijenta davati optimalno osvetljenje između 30% i 70%, još manje ukoliko volite da radite u mraku. Pozadinsko osvetljenje ne probija nigde na način na koji mi smatramo da je bitno.

Prikaz, ergonomija

Dell U2722D direktno iz kutije dolazi odlično kalibrisan. Mislimo da većina korisnika neće moći okom da primeti razliku između setovanja “iz kutije” i evenetualnog finog kalibrisanja. Pogotovo što te razlike ispod određenih vrednosti kalibrator vidi daleko bolje od ljudskog oka. Smatramo da je iz kutije dovoljno samo podesiti optimalan nivo pozadinskog osvetljenja, zavisno od ambijenta u kome radite.

Monitor je ergonomski skoro pa savršen. Zauzima veoma malo prostora na stolu kada je u pitanju dubina, što zna da bude problem bilo u manjem prostoru ili ako želite laptop da postavite odmah ispod monitora. Zbog podešavanja po visini i velike dijagonale, biće idealan za sve stolove i visoke ljude, te neće biti potrebno postavljanje knjiga ili kutija ispod kako bi se izbegli bolovi u gornjem delu kičme. Postolje se rotira u osnovi po 45 stepeni, iako se to ne vidi na prvi pogled, a tu su i tilt od -5 do 20 stepeni i portret pivot (90 stepeni) na obe strane. Koristi se VESA 100×100 standard za montiranje na nosač, ali je pitanje koji nosač može da bude bolja opcija od postolja koje se već dobija u pakovanju i koje ima sve moguće opcije za brzo podešavanje monitora. Zameramo rupi za kablove koja se nalazi nisko na stubu postolja. Čini nam se da bi kablovi bili bolje sakriveni kada bi ova rupa bila viša.

U2722D dolazi sa nekoliko predefinisanih setovanja. Standard je početno setovanje i mnogi bi trebali samo da ostave tu opciju. Movie setovanje ne podseća baš na filmove, obzirom da daje pomalo hladan prikaz. Game daje nešto življe boje i pretpostavljamo da ubrzava odziv sa 8ms na 5ms, obzirom da monitor tu mogućnost. Color Temp. opcija ima šest koraka između 5000 i 10000 kelvina i smatramo da bi ovde trebali da tražite setovanje samo ukoliko brzo želite da izjenačite toplinu prikaza sa ambijentalnim svetlom. U Color Space delu postoje tri opcije. sRGB je slična kao Standard i druga je opcija za sve one koji žele siguran brz prikaz bez mnogo teorije. Rec. 709 daje sličan prikaz kao sRGB uz nešto niži nivo osvetljenja, koje naravno može da se podesi u odvojenom meniju. Konačno tu je i DCI-P3 preset koji daje malo zelenkastiju sliku i na gađa se lepo sa 2020 MacBook Pro laptopom, koji takođe podržava ovaj standard, tako da savetujemo da ostavite na Standard ili sRGB. Za kraju tu je i pojedinačno podešavanje Red, Green i Blue kanala, koje treba raditi samo uz pomoć kalibratora. OSD ima dovoljno opcija za ekran ovog tipa, mada jednom kada podesite ekran, ne vidimo razlog da bilo šta drugo menjate.

Portovi, konekcije

Dolazimo i do portova i objašnjenja zbog čega smatramo da ovaj monitor nije idealan izbor za one koji se bave kreativnim radom. Tu pre svega mislimo na korisnike laptopova. U2722D ima jedan HDMI 1.4 port, jedan DisplayPort (HDCP 1.4) i jedan DisplayPort Out (za “daisy chain” povezivanje više monitora). Monitor ima još dva USB-C i tri USB-A i ni jedan od ovih portova ne može da se koristi za prenos slike. USB-C port, zavisno od podrške uređaja i monitora, može da nosi podatke, punjenje i sliku.

Jedan USB-C na ovom monitoru može da nosi samo podatke između monitora i laptopa. Priključeni uređaji na tri USB-A porta će se preko jednog USB-C prenositi na laptop, tako da zaista imate “hub” ali i ništa više od toga. Drugi USB-C daje punjenje od 15W, što je dovoljno za nove MacBook laptopove sa M1 čipom, ali ne i druge laptopove. Dokaz da ovaj port nije namenjen za laptopove je i to što preko njega mogu samo da se “uzimaju” podaci (downstream), koji do laptopa mogu da dođu preko drugog USB-C porta. To su već dva zauzeta USB-C porta, bez dobijene slike. Tako da gledajte na ovaj port samo kao punjač za telefone ili priključivanje USB-C diskova. Ukratko, ukoliko želite da preko ovog monitora dobijete sliku, podatke i (sporo za laptop) punjenje, trebaće vam tri kabla.

Odgovor na ove probleme je model U2722DE gde se preko jednog kabla USB-C kabla mogu dobiti slika, veoma brzo punjenje i podaci, koji takođe u sebi ima i gigabitni LAN port. Tako dobro pazite kada birate monitor, iako se na sajtu i kutiji ističe USB-C veza, to nije garancija da ta veza donosi sve ono što je potrebno, već treba čitati detaljne specifikacije.

Dell U2722D svoju osnovnu namenu radi odlično, a to je veoma kvalitetni prikaz slike. Pored toga, ergonomija je savršena uz prikladan dizajn. Preporučujemo ovaj monitor pre svega za desktop računar, dok bi korisnici laptopova ipak trebali da se odluče za model Dell 2722DE koji se razlikuje samo za jedno slovo, ali donosi značajno lakše povezivanje, mada i osetno veću cenu.

PREDNOSTI

  • odličan kvalitet slike
  • perfektna ergonomija
  • velika dijagonala
  • vrlo dobra rezolucija
  • USB-C hub

MANE

  • cena nije za svakoga
  • jedan USB-C puni samo 15W
  • drugi USB-C samo prenosi podatke
  • ni jedan USB-C ne prenosi sliku
  • bez zvučnika, automatskog podešavanja osvetljenja ili kamere

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda