Test: Xiaomi Mi AX1800 ruter

Jeftin ulazak u Wi-Fi 6 svet
0
TOK score
0
USERS score

Xiaomi Mi AX1800 router predstavlja najjeftiniji način da uđete u svet Wi-Fi 6 konekcije. Ruter ostvaruje obećane brzine, mada nije šampion kada je reč o dometu. Ipak, za ovu cenu dobiti jednostavno korišćenje, velike bržične brzine i tri gigabitna porta je pravi poduhvat.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sledeći korak u brzini bežičnog prenosa podataka je Wi-Fi 6, koji se označava i kao 802.11ax. U pitanju je ubrzani standard u odnosu na prethodni 802.11ac (koji je u međuvremenu nazvan Wi-Fi 5). Velika razika je u tome što sa Wi-Fi 6 dobijamo i novu generaciju 2.4GHz prenosa, dok je Wi-Fi 5 doneo ubrzanje samo za 5GHz konekciju. Da li vam Wi-Fi 6 treba da biste uspešno radili posao ili koristili slobodno vreme? Svakako ne. Međutim svedoci smo da je sve teže ostvariti da uređaji budu povezani na kabl. Imamo ih previše i neki čak ni nemaju LAN konektor, a opet pružaju performanse dostojne desktop mašina u mobilnom pakovanju. Zato je za stepen ili dva brži WiFi standard mali, ali bitan korak napred.

Lep dizajn i funkcionalna izrada

Ruter ima veoma lep dizajn, ako vam ne smetaju antene. Svaki ruter mora da ima antene, ali su na mnogo modela koji su izašli u poslednje vreme ove antene sakrivene unutar kućišta. Kako ovaj model ipak nudi veoma velike brzine, možda su vidljive četiri antene dobar način da pokažete da je vaš ruter bolji od komšijinog. Ukoliko su vam takve stvari bitne. Smatramo da će se bela boja uklopiti bolje u većini domova, pogotovo ukoliko stoji blizu televizora, jer nam se čini da su komode za TV često bele boje. Prednja i donja strana rutera je u potpunosi prekrivena otvorima koji služe kako bi ploča unutra imala adekvatan protok vazduha i hlađenje. Ovo je dizajnerski veoma lepo urađeno, jer iz normalnog ugla gledanja se ni ne vidi da je ruter ovoliko otvoren. Treba samo pripaziti da nešto ne prospete preko njega, jer će u tom slučaju ući mnogo veća količina tečnosti nego inače.

Konekcije i hardver u skladu sa popularnom cenom

Mi Ruter AX1800 sa zadnje strane ima 4 LAN konektora. Jedan je WAN preko kojeg ruter dobija internet sa glavnog rutera ili modema, a ostala tri su za žično deljenja na tri uređaja. Ističe se da ovaj ruter može bežično da “istrpi” čak 128 uređaja. Svi LAN konektori podržavaju gigabitni protok. Tu je još priključak za napajanje, a u pakovanju se dobija 12v, 1A adapter sa AC na DC. Vidimo još i taster za fizičko resetovanje i ništa više. Nema USB konektora ili dodatnih portova ili tastera. Svakako ne nešto što možemo za zamerimo u ovom cenovnom rangu.

Rurter pokreće IPQ6000 quad-core A53 1.2 GHz procesor, a pomaže mu 1.5 GHz NPU za ubrzavanje mreže. Na raspolaganju je 256MB RAM-a. Koristi se 2×2 strima, a maksimalne 802.11ax brzine za 2.4GHz su 574Mbps i 1201Mbps za 5GHz.

Brzine su fantastične ako ste blizu, 2.4GHz nikad brži

Ovaj ruter može da ostvari zaista visoke brzine prenosa, mada ne sa velikih razdaljina. Ovo je u neku ruku očekivano za svaku 5GHz konekciju. Uređaji se zaista povezuje na 1200Mbps, mada treba znati šta to zapravo znači u praksi. U idealnim uslovima, a to podrazumeva kompjuter povezan na gigabitni LAN sa dovoljno brzim diskom i laptop sa Wi-Fi 6 podrškom, moguće je ostvariti brzine prenosa podaka između 65 i 90 MB/s, uglavnom oko 75 MB/s. To su dakle megabajti (MB/s) i oni, podsećamo, predstavljaju 8x više podataka od megabita (Mb/s ili Mbps). Što se tiče brzina interneta koje je moguće dobiti preko bežične mreže, u idealnim uslovima moguće je ostvariti između 500-700 megabita. Ovi gubici od 30-50% u odnosu na teorijske brzine su očekivani i uobičajeni za sve rutere.

Pravi brzinski skok od nekoliko generacija viđen je na 2.4GHz konekciji. 2.4GHz je brža nego ikada i po prvi put dobijamo brzine koje su do sada bile karakteristične za 5GHz mrežu. Naravno, sa većom jačinom i dometom. Ipak, to ne znači da će svaki stari uređaj koji samo podržava 2.4GHz odmah moći da bude značajno brži, jer ne zavisi samo od rutera koliki će protok biti. Pa tako ukoliko neki telefon ili laptop može da podrži “nove” 2.4GHz brzine, velika je šansa da poseduje i 5GHz vezu, pa se u neku ruku dobici nove 2.4GHz verzije potiru. Naravno, 2.4GHz veza bi po definiciji trebala da bude stabilnija i jača, ali i ova ubrzana 2.4GHz veza zahteva da budete što je bliže moguće. U svakom slučaju, Mi Ruter AX1800 ispunjava obećanje da donosi Wi-Fi 6 brzine, ali je mnogo lakše dobiti brzine preko 5GHz mreže i konekciju od 1200Mbps ili 867Mbps, nego pronaći moderan uređaj koji na 2.4GHz može da se poveže na 574Mbps.

Domet je za stanove i manje kuće

Ovaj ruter ne možemo da preporučimo ukoliko vam je bitno da pokrijete neke velike kuće, kroz mnogo spratova, betona i armature. Može da služi za stanove, manje kuće ili kao dodatni ruter u delovima kuća gde su vam najveće brzine potrebne. Ne smatramo da išta izlazi iz okvira očekivanog, obzirom da postoje i 2x ili 3x skuplji Wi-Fi 6 ruteri. Ovaj ostvaruje 1200Mbps konekciju na 5GHz vezi, ali potrebno je biti u istoj prostoriji sa “optičkom” vidljivošću sa ruterom. Čini nam se da prostor pokrivanja opada nesrazmerno kada se kao faktor uvrste zidovi i vrata. Naravno, svaki će ruter kako se udaljavate i “stavljate” prepreke oboriti svoju brzinu, tako i ovaj, ali nam se čini da ipak prerano ostane bez bilo kakve veze sa urađem u odnosu na neke druge rutere. Poređenja radi, SBB Ubee ruter ima primetno veće pokrivanje od ovog rutera, uz manje padove kada se uvrste zidovi i distanca.

Softver je delimično dobar

Ruter pokreće OpenWrt sistem koji je sakriven u Mi interfejs. Na žalost, još uvek nije moguće koristiti neke modifikovane firmware, već samo fabrički. Na prvi pogled deluje da nema previše opcija, što i jeste tako, ali su sve one bitne prisutne. Moguće je promeniti tri moda rada ovog rutera, mada ako znate osnove mreža, možete i ručno podesiti parametre bez potrebe da menjate operativni mod. Ruter će pokušati da vas natera da ga upravljate i pristupate putem telefona, ali namenjena aplikacija za iOS jednostavno nije radila. Vidimo da je to slučaj i sa drugima koji su testirali ovaj ruter. Aplikaciju za Android nismo probali. Srećom, klasičan pristup kroz browser je i dalje moguć. Uprkos tome što aplikacija za telefon ne radi, može se reći da je podešavanje rutera veoma jednostavno, kao i da su osnovni modovi rada lepo objašnjeni, tako da će i oni neiskusni znati šta da izaberu i da ništa drugo ne diraju, kako bi došli do interneta i velikih brzina.

Najjeftiniji WiFi 6 ruter nije izneverio

Mi Ruter AX1800 se veoma lepo pokazao kao najjeftiniji Wi-Fi 6 ruter na tržištu. Obećane brzine je moguće ostvariti, pod uslovom da uračunate očekivane gubitke koje ima svaka bežična konekcija. I dok su brzine odlične kada ste u blizini rutera, one opadaju rekli bismo nesrazmerno u poređenju sa nekim drugim ruterima ukoliko ste nekoliko soba daleko, kada signal treba da putuje kroz nekoliko zidova. Isti je slučaj i generalno sa konekcijom, koja jednostavno nestane ukoliko su previše odaljite, na mestima gde smo uvereni da bi neki drugi (bolji) ruteri ipak pružili koliku-toliku funkcionalnu brzinu konekcije.

Mada za ovu krajnje povoljnu cenu ovo ne treba videti kao manu. Ovaj ruter se pre svega fokusira na brzinu, a ne na domet i treba da ga koristite ili u manjim stanovima i prizemnim kućama ili u delovima većih kuća ili kancelarija gde želite najveće brzine. Uz dopadljiv dizajn, primerenu cenu i obećane i ostvarene pefromanse, možemo da preporučimo ovaj ruter, pogotovo ukoliko nekoliko godina niste menjali ruter i još uvek niste počeli da koristite 5GHz konekciju.

PREDNOSTI

  • Povoljna cena
  • Odlične brzine
  • Jednostavno podešavanje
  • Dizajn

MANE

  • Domet
  • Aplikacija za telefon ne radi (probali smo iOS)

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda