Test: Sony XR 55″ X90J televizor

Zlatna sredina
0
TOK score
0
USERS score

Sony XR X90J 55″ Full array LED televizor sa Local dimming mogućnostima, pokušava da se približi OLED modelima kada je u pitanju reprodukcija filmova. X90J je pored toga odličan na svim ostalim poljima, bilo da su u pitanju igre zbog 120Hz, brzog odziva i malog input laga, ali čak i kao PC monitor zbog veoma preciznih boja i “mirnog” prikaza u “Graphics” modu.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Sony XR 55″ X90J nije najbolji televizor koji Sony ima da ponudi. Međutim ovo jeste model koji će mnogima ostati nedosanjani san, dok će oni koji ga kupe sigurno dobiti vrhunski televizor. Baš zato smatramo je pitanju zlatna sredina, bilo po ceni, mogućnostima ili veličini. Čak i ako je njegova cena izvan vašeg budžeta, a ipak na televizor gledate kao višegodišnju investiciju, eventualna kupovina na rate bila bi razumna. Obzirom da će XR 55″ X90J ponuditi sve što treba i u narednim godinama.

Televizor na testiranje ustupila Sony kancelarija Beograd.

X90J uspešno pokriva kompletno tržište

XR u imenu označava Sony procesor za obradu zvuka i slike. Kao što običaj u ovom slučaju u pitanju je kombinacija realnih korisnih tehnologija i PR-aznih priča. Sve u svemu, XR predstavlja realizaciju većine tehnologija iz najviše klase televizora od pre godinu-dve, ovoga puta u srednjoj klasi. Nemoguće je primetiti i objasniti sve što XR donosi. Bitno je da je ovaj televizor kvalitetan sam po sebi i smatramo da mu previše PR brendiranja nije potrebno. Ukratko, XR unapređuje boje, dinamiku i oštrinu delova slike na koji se naše oči najviše fokusiraju. Takođe, XR radi i na poboljšanju zvuka, odnosno pokušaju da se u prostoriji napravi ambijentalni (da ne kažemo surround) zvuk, onoliko koliko je to moguće. 55 u nazivu označava dijagonalu, a ovaj model se još nalazi u veličinama od 50, 65, 75 inča.

Sony XR 55" X90J ima odlična reporodukcija boja.

XR 55″ X90J predstavlja gornju klasu “Full Array LED” televizora, što u praksi znači jedna klasa odmah ispod OLED televizora. OLED sam po sebi nije garancija kvaliteta, ali proizvođači koji se odlučuju za OLED na televizorima to rade u realizaciji svoje najviše klase televziora. “Full Array LED” je u neku ruku maksimum mogućnosti klasične tehnologije ekrana (LCD TFT LED), ali su rezultati zaista sjajni.

Televizor ima pristojnu fizičku izradu i dosta konektora, ali…

Sony XR 55″ X90J je fizički veoma korektan televizor, mada ipak tek malo iznad proseka. Svi konektori se nalaze na jednom mestu sa strane televizora (malo uvučeni), sa zadnje strane plastika ima kvadratne šare čisto da se malo razbije monotonija. Ivice su normalno uske, a pozitivan deo su nožice koje nije potrebno ušrafiti, već se TV jednostavno spusti na njih. Za uže stočiće i komode za televizor, moguće je nožice postaviti u drugu rupu, bliže sredini panela. Televizor ima 4 HDMI konektora, 2 USB, digitalni audio izlaz, analogni audio izlaz (3.5mm), kompozitni ulaz i nekoliko antenskih priključaka za tjuner.

Od 4 HDMI porta, dva su 2.1 (a dva 2.0) što znači da pružaju 3840 x 2160 rezoluciju pri 120Hz. Međutim jedan od njih je port koji se koristi za (e)ARC vezu, pa imajte to u vidu ukoliko imate veći broj modernih uređaja, a nemate, recimo, 4k/120Hz risiver. Daljinski je korektan, donosi kontrolu glasom inema pozadinsko osvetljene. Sony ovim putem želi da vas podseti da ima i skupljih televizora, pa samim tim i boljih daljinskih upravljača.

Malo fali da gejming bude savršen

Televizor pruža pravih 120 frejmova u UHD rezoluciji, što je će skrenuti pažnju svim gejmerima, bilo da su u pitanju poslednje generacije konzola ili PC.  Mada možemo reći da nema polja na kojem ovaj televizor nije dobar. Krenimo od klasičnog pogleda na prikaz slike, koji je odličan i veoma precizan pravo iz kutije. Sony je po ovom pitanju uvek bio odličan i bolji od direktnih (LG i Samsung) konkurenata. Dok kvalitetni televizori ostalih brendova takođe mogu da se kalibrišu, što putem menija, ali i pomoćnih uređaja, Sony je oduvek imao najmanje “pogrešnu” sliku pravo iz kutije. Jasno je ipak da različiti modovi daju različite rezultate. Prisutan je i veliki broj podešavanja koje mogu da vam pomognu da ostvarite bilo više neki klasičan i precizan prikaz, recimo za PC upotrebu ili montiranje videa. Predefinisani “Graphics” mod je faktički završen za PC upotrebu, obzirom da smanjuje input lag na minimum, smanjuje “blještanje” bele i pruža veoma precizne boje. Sa druge strane moguće je i malo prenaglasiti sliku, onako kako mnogi vole da gledaju fudbal na primer, sa uključenim “motion” opcijama i jačim bojama.

Sony XR 55

Gejmeri takođe ne treba da brinu o kašnjenju slike i komandi, jer se ovaj TV ubrzava u Game modu, a ukoliko je povezan sa PlayStation konzolom, moguće je aktivirati automatsko prebacivanje na Game mod. Igrače takođe interesuje da li TV ima VRR i kratak odgovor je: ne. Prvo ga nije bilo, pa je najavljen update, pa se update desio, ali VRR nije radio. Na PlayStation konzolama generalno problema sa tearingom nikada nije bilo. Ukoliko PC želite da koristite bez uključene VSync opcije za 60 ili 120 frejmova, ne znamo da li će vas zadovoljiti rezultati, kao ni u slučaju poslednje Xbox konzole. VRR je nekome bitan, nekome ne, a naše mišljenje jeste da ovaj televizor i dalje ostaje odlično rešenje za gejmere. Postoje neke priče da Sony potajno priprema VRR za PS5 i pojedine svoje televizore, ali bolje je da o tome ne razmišljate i ne očekujete da će se uskoro desiti.

Odličan ugođaj prilikom gledanja filmova uz minimalne kompromise

Sony XR55X90J odličan je i za gledanje filmova. “Full Array LED” omogućava odlično lokalno podešavanje osvetljenja slike, veoma bitno za dobar kontrast. Istina, samo 24 zone lokalnog podešavanja osvetljenja su prisutne, ali je to ipak dovoljno (mada na granici) da ne zamerimo televizoru ove klase i cene. Filmovi se već više od deceniju snimaju generalno mračnom tehnikom i televizori sa dobrim kontrastom i kvalitetnim crnim i sivim nijansama su neophodni za puno uživanje. OLED po definiciji pruža najbolju crnu boju, a “local dimming” je prva sledeća najbolja stvar. Ova tehnologija radi odlično veći deo vremena, ali smo primetili par problema, koji mogu da se reše. Naime, kada je film širi od 16:9 formata, odnosno kada imamo crne predele slike gore i dole, ukoliko se titl pune bele boje nalazi na tim crnim predelima, “local dimming” će usloviti da trepće cela slika prilikom pojavljivanja i nestajanja titla. Postoje dva rešenja. Ukoliko se isključi “local dimming” ovaj fenomen će nestati, ali ćete i izgubiti na potencijalnom kontrastu (što može ili ne mora da se oseti, zavisno od fotografije filma). Druga opcija je da, ukoliko je to mouće, pomerite titlove (na gore) da se ne pojavljuju na crnim predelima i/ili da te titlove stavite da budu pomalo providni, pomalo sivi, sa crnim poluprovidnim okvirom. Dovoljno je samo da se učini bilo šta da titlovi ne budu 100% bela boja na 100% crnom predelu i bilo kakvo treperenje usled pojavljivanja i nestajanja titlova će nestati. Jasni da budemo, u pitanju nije nikakav kvar, niti bag, već jednostavno ograničenje tehnologije, na koje je lako moguće uticati, kako ne bi došlo do narušenog ugođaja prilikom gledanja filmova.

Sony XR 55

Televizor ima prosečne uglove gledanja i borbu protiv refleksije. Ukoliko spadate u one koji žele ove dve mogućnosti televizora da testiraju do maksimuma, XR55X90J nije model za vas. Međutim, ukoliko možete da kontrolišete prostoriju u kojoj se nalazi televizor i gde ćete da sedite, ovi nedostaci se neće osetiti u realnom radu.

Zvučnici su iznadprosečni za TV, a Google TV radi posao

Zvučnici su očekivanog kvaliteta za ovu klasu. To znači da su značajno bolji od zvučnika na jeftinijim televizorima, ali da generalno ne mogu da budu dobri kao neka odvojena rešenja, bilo da su ta rešenja surround ili ne. Pored dva glavna zvučnika sa donje strane, televizor na dve trećine visine ima još dva zvučnika koji služe kako bi se zvuk odbijao sa bočne strane, potom zadnje strane i vraćao se do vas sa leđa. Ovo u principu radi, ali nije surround. Televizor sluša “sebe” i koriguje zvuk na osnovu prostorije, a takođe je moguće kalibrisanje pozicije sedenja na osnovu ugrađenog mikrofona u daljinskom. Uz sve ovo i XR procesiranje, XR55X90J može da ispuni prostoriju i napred i nazad i pojedine deonice igara ili filmova će zvučati fantastično, ali treba znati da jednostavno nije moguće na ovaj način dobiti bočne ili zadnje satelite, kao u slučaju pravih zadnjih zvučnika surround sistema. Filmovi generalno zvuče veoma lepo za jedan televizor, dok muzika dobija prosečnu ocenu, ali može da posluži za eventualno neka slavlja i generalno reprodukciju kada HiFi nije prioritet.

Sony XR 55

Google TV pokreće ovaj model, što je faktički nova verzija Android TV-a. Kao što smo od Google softvera navikli tu su 1) bagovi, 2) reklame, ali u principu sve radi. Nekad bez muke, nekad sa minimalnom mukom. Moguće je instalirati sve poznate televizijske aplikacije i servise, a uz ovaj model dobijate i godinu dana Bravia Sync pretplate na striming Sony filmova.

Utisci su više nego pozitivni

Sony XR55X90J čekira skoro sve stavke koje krase jedna odličan televizor. Takođe je veoma upotrebljiv, od PC monitora, preko gejming panela, do gledanja filmova i sporta, ovaj televizor se jednako dobro snalazi u svim situacijama. Određena ograničenja “local dimminga” u poređenjeu sa OLED televizorima su jasna, ali je jasno i cenovno pozicioniranje na tržištu. Cena je razumna, obzirom na brend i mogućnosti, a čak i ukoliko izlazi iz vašeg očekivanog budžeta, možda nije loše razmisliti o kupovini na rate, obzirom da će u budućnosti ovaj televizor pokriti možda i neka vaša buduća interesovanja. Hteli mi to da priznamo ili ne, televizor je “komadant” svake dnevne sobe i XR55X90J će svoj zadatak uspešno raditi duži niz godina.

PREDNOSTI

 • kvalitetan i precizan prikaz
 • odličan kontrast
 • pogodan za sve namene uz različite modove (PC, gejming, sport, filmovi)
 • vrlo dobri zvučnici
 • Google TV
 • Full Array LED = Local dimming
 • lako postavljanje
 • daljinski
 • konektori

MANE

 • Google TV reklame i bagovi
 • (e)Arc na jednom HDMI 2.1 konektoru
 • Local dimming zahteva kontrolu titlova
 • nema VRR

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda