Test: Logitech K800 tastatura

Odlična i kad padne mrak
0
TOK score
0
USERS score

Iako pozadinsko osvetljenje na laptopovima postoji više od deceniju, osvetljeni tasteri nikada nisu zaživeli na desktop računarima. Logitech K800 je jedna od retkih tastatura za one koji žele da im se tasteri na desktop računaru vide u mraku.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Logitech K800 je veoma specifična bežična tastatura, koju krasi pozadinsko osvetljenje tastera. I tu bismo mogli da završimo ovaj opis. Na tržištu i dalje ima veoma malo bežičnih tastatura sa pozadinskim osvetljenjem, a ukoliko je to ono što vam je potrebno, neće biti lako zaobići Logitech K800, ali krenimo redom.

Dizajn

U pitanju je model pune širine, dakle svi tasteri su tu, mada fizički tastatura nije previše široka u poređenju sa nekim drugim. Sa druge strane, visina, odnosno dubina jeste veća u odnosu na druge tastature, jer je naslon za dlanove ugrađen, tj. deo tastature, a iznad funkcijskih tastera takođe ima dosta prostora. Izgled je tek malo drugačiji od proseka, ne nešto što će skretati poglede u pozitivnom ili negativnom smislu. Međutim, tastatura celim obimom ima veoma oštru plastičnu ivicu. Ovu ivicu ne dodirujete prilikom kucanja, već samo kad nosite ili premeštate tastature. Nije da je u pitanju krucijaljni problem, ali isto tako ova oštra ivica nema nikakvu svrhu, čak ni dizajnersku.

K800 ima odlične tastere, ali pročitajte sledeće redove kako biste znali da li je ova tastatura za vas. Naime, hod tastera je dosta dubok ukoliko ste navikli na tastature laptopova ili nešto slično kao Apple (Magic) Keyboard. Hod je negde na pola puta između dubokih tastatura i onih plitkih sa laptopova. Pa tako ukoliko dolazite sa klasičnih tastatura i želite da smanjite hod prstiju, K800 je dobra prelazna tastatura, ali ako već duže vremena koristite plitke tastature, rad na K800 će zahtevati određeno vreme privikavanja. Pored toga, druga stvar koja utiče na brzinu i preciznost pisanja teksta i komandi, jeste razmak između tastera – koji ne postoji. Ovo znači da su tasteri maksimalno uvećani, što mislimo da nije bolje od opcije da tastatura ima razmak između i samim tim manje tastere. Dobar razmak između tastera bitan je koliko i tasteri ukoliko možete “slepo” da kucate. Logitech K800 dakle ima odlične osnove da bude vrhunska tastatura, ali neki će ljudi morati duže da se navikavaju na nju.

Pozadinsko osvetljenje, baterija

Kao što smo rekli, glavna osobina ove tastature jeste pozadinsko osvetljenje. Prvi razlog zašto tastature nemaju pozadinsko osvetljenje jeste naravno cena, a dodatni razlog zašto bežične tastature u velikoj većini nemaju ovu opciju jeste trajanje baterije. Logitech ističe da je trajanje baterije 10 dana. Rekli bismo: “samo.” Zavisno koliko je intenzivno korisite, baterija može da se isprazni i za 20 sati, ali su to zaista retki slučajevi. 10 dana normalnog korišćenja je ono što se može očekivati. Ove brojke možda jesu čudne, jer mnoge bežične tastature mogu i godinu dana da izdrže, ali one nemaju pozadinsko osvetljenje. K800 ima ugrađenu bateriju i ona se puni preko Micro-USB porta. Logitech kaže da je 3-6 sati punjenja dovoljno za 10 dana rada. Što deluje kao tačno. Mala digresija ovde – K800 zapravo ima punjive AA baterije koje mogu da se zamene drugim punjivim ili običnim, ako ste u škripcu. Za to je potreban običan mali šrafciger. Međutim, faktički ista tastatura kompleta MX800 (koji uključuje i miša), na tom mestu ne pokazuje baterije kada se odšrafi poklopac.

Da bi maksimalno uštedela bateriju, tastatura sama gasi pozadinsko osvetljenje posle nekoliko sekundi pasivnosti. Takođe ga neće paliti ukoliko je prostorija veoma osvetljena. Konačno, tu je i senzor koji prepoznaje da ste približili ruke i zaista pali tastere neposredno pre nego što počnete da kucate. Postoji i prekidač za potpuno gašenje tastature, ali ona generalno skoro ništa neće trošiti ukoliko se ne koristi, čak i uključena. Pored njega nalazi se indikator napunjenosti baterija. Jačina pozadinskog osvetljenja može da se podesi pomoću funkcijskih tastera. Tu su i standardne multimedijalne prečice, koje mogu da se koriste preko “Fn” modifikatora, a pojedine tastere moguće je prilagoditi pomoću Logitech softvera. Tastatura koristi standardan Logitech USB unifying risiver, malih dimenzija, a na njega po potrebi, putem softvera može da se poveže do šest uređaja. Domet je, očekivano, prosečan i dovoljan za skoro sve situacije.

Ukratko rečeno, ukoliko vam treba tastatura sa pozadinskim osvetljenjem i ako dolazite iz sveta tastatura sa dubokim klikom, a želite nešto pliće, K800 je definitivno za vas. Ukoliko se ne uklapate u ovaj profil, svakako možete da je probate, ali je subjektivno pitanje da li će vam se dopasti, jer je tržište bogato plitkim, bežičnim tastaturama, modernijeg dizajna. Mada one nemaju pozadinsko osvetljenje, tako da K800 ima svoje stabilno mesto na tržištu.

PREDNOSTI

 • pozadinsko osvetljenje
 • bežična
 • masivna i stabilna
 • kvalitetni tasteri
 • senzor svetla i pokreta
 • automatsko paljenje i gašenje
 • AA baterije (puni ih tastatura)

MANE

 • 10 dana trajanje baterije
 • bez razmaka između tastera
 • dubina klika
 • neinspirativan dizajn

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda