Test: Hama USB-C 7in1 HUB

7 kablova na jedan USB-C port
0
TOK score
0
USERS score

Hama USB-C Hub 00135764 predstavlja odlično rešenje za sve one koji imaju malo portova na svom laptopu i one koji žele brzo i lako da spoje sve kablove na svoj laptop. Prisutna su tri USB 3.0 porta, HDMI, VGA, LAN i PD za punjenje.

Gde kupiti ovaj proizvod?

USB-C portovi na uređajima mogu da imaju višestruku namenu i veoma su bitan faktor u celom procesu oslobađanja od kablova, koji traje veoma dugo, ali koji i dalje nije završen. Preko ovog porta moguće je brzo punjenje, slanje video signala i podataka, što je faktički sve ono što jednom kompjuteru treba. Da stvar bude još bolja, sve je to moguće uraditi preko jednog USB-C porta istovremeno. Tada su od koristi monitori koji u sebi imaju USB Hub, te pružaju sliku i punjenje preko istog kabla, ali i USB-C hubovi kao što je ovaj Hama model (pune oznake 00135764).

Portovi, brzina

On ima sedam ulaza i jedan izlaz. Tu su tri USB-A 3.0 konektora, VGA, HDMI, gigabitni LAN i jedan USB-C, ali koji služi samo za punjenje. U pitanju je PD konektor, kapaciteta 60W. To znači da će većina laptopova moći da se puni jednakom brzinom kao da je punjač direktno povezan, dok su samo oni retki kojima je ovih 60W malo, ali i to pod uslovom da morate da nešto renderujete ili se igrate i punite laptop u isto vreme.

USB portovi imaju punu oznaku USB 3.2 Gen 1, ali neka vas ova “fensi” oznaka ne zbuni, u pitanju je bazična USB 3.o specifikacija brzine 5 Gbps u teoriji, odnosno 320 MB/s prave brzine. VGA može da ponudi maksimalnu Full HD rezoluciju, dok HDMI port daje 4K, odnosno UHD (3840 x 2160 tačaka), ali samo pri 30Hz. Prva sledeća rezolucija ispod, 2560 x 1440 tačaka, ima neophodnih 60Hz za gladak prikaz. Odsustvo 60Hz za UHD rezoluciju jeste mana, ali treba znati da veoma mali broj USB-C hubova i adaptera ima 60Hz za 4K. Čak ni prvi Apple USB-C Multiport adapter nije imao 60Hz za 4K, već je to diskretno dodato u sledećoj reviziji, koja zadržala isti izgled. Gigabitni port zaista radi punom brzinom, pošto ima i tih primera – da hubovi imaju gigabitni čip, ali da je on nelogično povezan na USB 2.0 magistralu, koja nije dovoljna za gigabitnu vezu. Ovaj na Hama USB-C hubu će vam pružiti punu gigabitnu konekciju, odnosno oko 100 MB/s transfera.

Izrada, utisci

Sam hub je urađen od aluminijuma i delimično asocira na Apple uređaje poslednjih 5-10 godina. Na sebi poseduje i jedno mesto za koje nismo baš sigurni za šta služi. Postoje neki hubovi koji ovako izgledaju i ovo mesto im služi za postavljanje tableta, ali u ovom slučaju tablet ne može da stoji, niti je kabl dovoljno dugačak da se tablet poveže. Moguće da je ovo mesto namenjeno samo da tu ostavite mobilni telefon. Hub, kao što je očekivano od ovih “all in one” rešenja, zna ponekad da bude bagovit, a razlozi mogu da budu različiti. Kvalitet kablova, softvera ili jednostavno samog huba, teško je reći. Većinu vremena radi dobro i pogotovo ako se na kompjuteru samo radi i hub ne dira previše. Glavna mana u neku ruku je kratak USB-C kabl koji znači da hub nije moguće odaljiti, već će raskrsnica svih kablova biti samo 10 ili 20cm daleko od vašeg laptopa. Ovo jeste korisno kada treba da povezujete USB uređaje, ali zaista nema potrebe da mrežni, HDMI i strujni kabl budu ovako blizu i zauzimaju mesto na stolu. U teoriji je moguće kupiti produžni USB-C kabl, ali treba pripaziti da bude veoma dobrog kvaliteta i da “propušta” USB 3.0 brzinu protoka.

Hama USB-C Hub sa 7 konektora preporučujemo svima onima čiji laptop podržava punjenje, slanje video prikaza i prenos podataka preko jednog USB-C porta. Pogotovo vlasnicima MacBook laptopova koji samo imaju USB-C konekciju. Razmislite da li vam treba 60Hz za 4K rezoluciju, pošto ovaj hub ima samo 30Hz. 30Hz je dovoljno za gledanje videa, ali je nije prijatno za bilo kakav rad. Osim toga, većih zamerki nemamo, dok je cena realna i uređaj dostupan na našem tržištu, što nije uvek slučaj sa drugim hubovima.

PREDNOSTI

  • 7 konektora
  • kvalitetna izrada
  • Gigabitni LAN radi punom brzinom
  • ne greje se previše
  • tri USB 3.0 porta

MANE

  • HDMI za 4K samo 30Hz
  • USB portovi su 5Gbps
  • kratak kabl

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda