Test: Canon RF 16mm f2.8 STM objektiv

Širok, jeftin i lagan
0
TOK score
0
USERS score

Veoma širok i ​pristupačan objektiv, odlične f2.8 blende. Ukoliko imate Canon RF fotoaparat, teško ćete odoleti ovom objektivu, a u koliko nemate Canon RF, sve više objektiva koji se pojavljuju će vas privoleti da pređete na ovaj sistem.

Gde kupiti ovaj proizvod?

Canon je kasno i sporo ušao na tržište mirrorless fotoaparat, ali je iskoristio objektive kako bi se brzo dokopao vodećih pozicija. Istorijski gledano, Canon je i na drugim sistemima stavljao sočiva i objektive iznad tela i uređaja. Ne bi bilo pogrešno reći da je proizvodnja objektiva primarni posao kompanije Canon. Ili makar posao koji rade najbolje. Baš zato je Canon RF 16mm f2.8 STM objektiv kojem je teško odoleti ukoliko imate neki RF fotoaparat. Takođe, zajedno sa drugim objektivima, 16-ica će vas naterati na razmišljanje o prelasku na Canon RF sistem. Ukratko, u pitanju je najjefitniji ultraširoki objektiv sa autofokusom za bilo koji sistem. Čak nema jeftinijih ni sa manjom blendom od f2.8.

16mm, f2.8, 1/640, ISO100, EOS RP, osnovna obrada

Canon je poznat po svojim odličnim i skuplim “L” objektivima, ali je RF sistemu pristupio veoma agresivno iz perspektive pristupačnih objektiva. Tu izdvajamo 35mm f1.8 IS, 85mm f2 IS – oba objektiva imaju “polumakro” – a ni 24-105mm f4-7.1 IS ne treba zaboraviti. Kada se u ovu povoljnu grupu doda novi 16mm objektiv, dobijate strašan raspon objektiva za foto i video, sa stabilizacijom i makro potencijalom, koji ukupno košta (oko 1500€) manje nego jedan L objektiv. Ukoliko vam stabilizacija na prajmovima nije bitna, možete 35mm i 85mm da zamenite za 50mm f1.8 STM i dobijete i dalje veoma potentan trio objektiva za skoro duplo manje para. Kao što vidite, Canon je omogućio da RF sistem bude krajnje primaljiv, verovatno i najsigurnije rešenje iz perspektive objektiva, jer je pokriven i budžet i kvalitet i makro i stabilizacija i široko i tele, a za preko 105mm tu je i novi pristupačni 100-400mm da se pokrije ceo raspon od 16-400mm.

Izrada i kontrole

Canon 16mm pored pristupačne cene karakterišu i veoma male dimenzije od 69 x 42 mm, uz masu od 165 grama. U fotografskom svetu ovaj objektiv će neko nazvati “palačinka,” mada nije baš skroz tanak kao popularne foto “palačinke.” Mali gabariti su odlični za snimanje sa gimala, kada je neretko potrebno koristiti široki objektiv kao što je 16mm. Canon RF 16mm f2.8 STM je napravljen od kvalitetne i tvrde plastike. Ništa ne zameramo na ovom polju, obzirom da se i daleko skuplji objektivi prave od plastike, koja je na objektivima toliko usavršena da smatramo da je bolji izbor u 95% slučajeva od korišćenja metala. Objektiv ima jedan prsten i jedan prekidač. Kao što je poznato, RF serija objektiva je donela prsten za kontrolu raznih setovanja, a kako je 16mm malih dimenzija, objektiv ima samo jedan prsten. Koje će setovanje prsten menjati podešava se u meniju aparata isto kao i za svaki objektiv i radi ukoliko je prekidač postavljen na “Control.” Ukoliko želite ručni fokus, onda prekidač treba postaviti u “Focus,” ali kako 16mm nema AF/MF prekidač, potrebno je ući u drugi meni i izabrati automatski ili manuelni fokus. U principu ovo se deluje dosta jednostavnije u praksi nego kad se ovako objasni, ali potrebno je neko vreme za navikavanje, obzirom da stari korisnici Canona nisu navikli da se u meniju nalazi MF podešavanje, kao što je sada slučaj sa ovim malim RF objektivima.

Canon 16mm RF ne poseduje stabilizaciju. Ovo nije bilo očekivano pre svega zbog cene, ali i samih potreba. Stabilizacija je svuda korisna, ali bi objektiv bio daleko veći i skuplji da je ima. Ako negde može da se prođe bez stabilizacije to su ultra-široki objekivi i dobro je da se Canon ipak odlučio za nisku cenu. STM sistem fokusiranja je odličan, iako nije previše brz. Brzina sama po sebi neće biti problem obzirom da je na 16mm veći deo kadra uglavnom u fokusu. Čak i kad su neke ekstremne situacije, STM sistem će biti više nego dovoljan. STM sistem fokusiranja nije baš super tih za brzo fokusiranje prilikom fotografisanja, mada je savršen za sporija pomeranja fokusa prilikom snimanja videa.

Kvalitet slike

Kada je reč o kvalitetu slike, rezultati su odlični, ali treba imati rezerve. Obzirom da je Canon nekako morao da postigne ovako povoljnu cenu. Obektiv je na svakoj blendi oštar u sredini, dok za veće oštrine po uglovima treba zatvoriti blendu nekoliko koraka. Ovo u principu nije ništa čudno ni za daleko skuplje objektive. Isto važi i za vinjetu – opet, karakteristično za faktički svaki objektiv, na većem otovru će je biti, kako zatvarate, ona će se smanjiti. Ipak, treba znati da se Canon poprilično oslanja na digitalno sređivanje anomalija objektiva. Ovo je viđeno i kod drugih objektiva, kao i ultra-širokih kamera mobilnih telefona. Kada se vidi neobrađeni RAW fajl u neku ruku se otkrije zbog čega je 16mm STM toliko povoljan. U vreme pisanja ovog teksta (novembar 2021.) popularni softveri za obradu RAW formata nisu dobili profil za ovaj objektiv. Ručno korigovanje je moguće, ali je komplikovanije u odnosu na druge objektive. Zato nije loše fotografisati JPEG, makar dok Lightroom i Capture One ne dobiju potrebni update. Naravno, prilikom snimanja videa, sve ove anomalije su “ispeglane.”

16mm, f2.8, 1/2000, ISO200, EOS RP, osnovna obrada

Kratak i jednostavan zaključak ovog opisa jeste Canon RF 16mm f2.8 STM – kupite ga. Vredi svaki dinar, a čak i ako ne koristite ultra-široke objektive, naučite situacije i tehniku, rezultati će biti veoma zadovoljavajući. Ukoliko nikada niste išli šire od 24mm sa vašim objektivima, sada je savršena prilika.

PREDNOSTI

  • cena
  • kvalitet slike
  • f2.8 (odlično za 16mm)
  • male dimenzije
  • korektan AF sistem (brzina i buka)

MANE

  • RAW proces trenutno otežan
  • bez zonerice u pakovanju
  • AF/MF preko menija

Gde kupiti ovaj proizvod i uštediti?

Isplativost
Kvalitet izrade
Dizajn
Mogućnosti
Lakoća korišćenja
0
TOK score

SADRŽAJ

Testovi sličnih proizvoda